Alidas Stol

Alida Berle Karlson har drømt om å bli møbelsnekker hele livet. I oktober kunne hun endelig levere sin svenneprøve i møbelsnekker-faget i snekkerverkstedet til NRK. 

Alida er fra Rogaland, og der var det ikke mange muligheter for å ta møbelsnekkerfaget da hun vokste opp. Etter videregående flyttet hun til Oslo for å starte på psykologistudiet på universitet. 

-Men det gikk etterhvert opp for meg at det ikke var det jeg egentlig ville, smiler hun. Drømmen om møbelsnekring satt godt i ryggmargen, og Alida begynte å undersøke sine muligheter. 

Alida Berle Karlson har drømt om å bli møbelsnekker hele livet. I oktober kunne hun endelig levere sin svenneprøve i møbelsnekker-faget i snekkerverkstedet til NRK. 

–Jeg fikk lov til å starte på Edvard Munch VGS som voksen elev og gikk der i ett år. 

I løpet av den tiden jobbet Alida hardt for å skaffe seg en lærlingeplass. 

–Det var ikke enkelt, innrømmer hun. –Men til slutt fikk jeg napp hos NRK.

–I NRK har de et stort møbelsnekkerverksted der jeg fikk prøve meg på alt fra kulissesnekring og vedlikehold av møbler. 

Alida var lærling hos NRK i to år før hun avla sin svenneprøve. 

–Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for stoler, forteller hun. –Norge har en lang tradisjon for produksjon av stoler, men denne kunnskapen er i ferd med å forsvinne. Det synes jeg er trist, og søkte derfor nemnda for fagopplæringen om tillatelse til å lage en stol. Det fikk jeg lov til, og siden svenneprøven må bestå av to bevegelige deler lagde jeg en fransk skuff i stolen. Det gikk med mange timer til studering av stolteori, smiler Alida. –For en stol er kompliserte saker, og det er mange elementer å ta i betraktning.

Stolen er laget i heltre valnøtt som er oljet. Tilsammen brukte Alida tre uker for å ferdigstille sin stol med tegning og utførelse. Det vil si omtrent 112 timer.

Etter endt læretid på NRK ble Alida fast ansatt hos Alna Finsekkeri. –Jeg har funnet faget jeg elsker, og det er dette jeg vil fortsette med, avslutter hun.