Bransjen vår 2019/2020

Vi i Tre og Profil har i mange år tatt en ringerunde før aprilutgaven til utvalgte bedrifter for å høre om hvordan ståa er i bedriften.  Hvordan gikk fjoråret, og hva tenker dere om inneværende år?  Vi kan ærlig innrømme at da Norge gikk i lockdown torsdag 12. mars raste rullgardina ned også her.  Usikkerheten for hva dette gjør med landet vårt, bedriftene våre og for hver enkelt av oss gnager og gjør vondt.  Så da vi tok opp telefonrøret og begynte å ringe, dunket hjertet hardt.  Men for en glede det var å snakke med noen.  For det er aldri helt mørkt.  Det finnes lyspunkter, og vi har bedrifter og mennesker som ser muligheter og som mener bestemt at dette rir vi av.  Det går over,  vi kommer oss igjennom.  Utviklingen går fort og forandringer skjer fra dag til dag.  Derfor har vi føyd til datoen for når vi har snakket med den enkelte.

Scanflex 19. mars

-Du må huske på at byggenæringen er en av de viktigste næringene vi har er i landet, og derfor skal dette gå bra, sier Ove Reinhardtsen, markedssjef i Scanflex AS som er en av Norges største produsenter av dører.  

-Vi produserer som normalt, men selvfølgelig under strenge smittevern-rutiner.  Vi holder avstand, vasker hender, og bruker antibac hele tiden.  Frokost og lunsj er delt opp slik at vi skal være få mennesker om gangen i kantina.  Vi har daglige møter i små grupper istedenfor å samle hele flokken slik vi pleier hver morgen.

-Det viktigste akkurat nå er å forholde seg rolig, mener Ove.  -Vi har store lagre og er leveringsdyktige.  Vi oppfordrer derfor våre kunder til å ikke hamstre, for nå må vi bruke fornuften og tenke langsiktig.  Så lenge logistikken fungerer som den skal, så mener vi at dette skal gå bra.  Vi er i tett dialog med alle våre samarbeidspartnere, vi har god tilgang på komponenter som vi trenger i vår produksjon, og transporten over grensene går greit foreløpig.  

Scanflex opplevde rekordår både i 2018 og 2019.  -Grunnen til dette kan være at vi har kjørt enda mer på fargetilvalg.  Det vil si at kundene i større grad kan bestemme egne farger som de ønsker på dørene sine, sier Ove.  -Det er full fart og vi jobber på, forteller Sigmund Aabel.  -Ordreinngangen har vært oppadgående i hele år, og ordene fortsetter å renne inn.  Vi velger å tro at hjulene kan holdes i gang, men vi vet også at morgendagen kan se annerledes ut enn i dag.  Men vi må se framover.  Vi har nå så mye å gjøre at vi for første gang skal kjøre full produksjon mandag og tirsdag i påskeuka.  

Scanflex har også en stor grad av eksport og er i startfasen med enda flere avtaler utenlands.

-Både BNL og Norske Trevarer jobber på spreng, fortsetter Sigmund.  -De gjør en fabelaktig jobb for bransjen nå.  De har fokus og de stiller krav til myndighetene på våre vegne.  Sammen kommer vi oss gjennom.

Meling 20. mars

-Her er det nesten full isolasjon, forteller Ole Olsen som er daglig leder og medeier i Meling AS.  Bedriften ligger på Kvitsøy, i havgapet vest for Stavanger og all ferdsel til og fra øya var strengt regulert da vi i Tre og Profil snakket med Ole. -Men, uansett: Hos oss er det foreløpig full produksjon og heldigvis ingen avbestillinger. 

Meling produserer dører, vinduer og trapper.  Her er de 14 ansatte med en omsetning på rundt 16 millioner kroner.  Resultatet i fjor ble på ca. 5 prosent. -For 2 år siden gikk vi inn i Made By Wood, sammen med Hamran og Melby, det er en langsiktig og stor investering for oss. Men vi ser allerede nå frukter av samarbeidet, og det er vi svært fornøyde med, sier Ole.

-Vi har pr. i dag arbeid et godt stykke fram i tid, og velger å se positivt på framtiden selv om vi plutselig havnet i denne merkelige situasjonen, og ting kan endre seg fort.  -Reiser vi ut fra øya, så må vi holde oss for oss selv når vi kommer tilbake, smiler Ole gjennom telefonrøret.  -Det er strenge regler for vareflyt, og for pendlere, men det fungerer greit.  Jeg tror det er flere tiår siden jeg har vært en hel uke i strekk her på øya. Dette er ikke den verste plassen å være for tiden, smiler han. Meling har også en del investeringsplaner fremover, som maskiner og utvidelse av fabrikken.

Ole er styreleder i Norske Trevarer.  -Dette er tøffe tider, sier han.  -Men vi skal komme oss igjennom.  Vi er en seig bransje, som har holdt ut i tøffe tider før.  Vi har et overlevelsesgen i oss, og nå gjelder det og ikke miste motet, men krumme nakken og stå på.  Det viktigste nå er å få et handlingsrom som fungerer på kort sikt og har effekt på lang sikt. 

-Jeg skal innrømme at det er mange tanker som svirrer oppi hodet om dagen, sukker Ole.  -Og jeg lurer på hvordan det går med alle medlemsbedriftene våre. Nå er det viktig å snakke sammen, vi står alle i samme situasjon, og det hjelper å dele erfaringer.  Styret i Norske Trevarer har laget et ressursteam som bransjemedlemmer kan henvende seg til.  

-Og hvem vet.  Kanskje kommer det noe godt ut av dette til slutt.  Velstanden vi har opplevd de siste tiårene har ført til mer avstand mellom næringsliv og folk flest.  Kanskje vi lærer noe av dette?  Kanskje vi kan bry oss mer om hverandre, sette enda mer pris på den jobben vi har og gi bort et ekstra smil eller to.  Kanskje regjering og storting nå virkelig ser verdien av norsk næringsliv.  Vi må ikke miste den kompetansen vi sitter på, for den vil bli gull verdt framover.  

NorDan 19. mars

Administrerende direktør i NorDan Trond Magnar Unhammer forteller  at det foreløpig er «business as ususal».  Alle fabrikkene kjører produksjon som normalt.  -Men vi sliter med kronekursen.  -Den er historisk svak.  Vi ser at det tar litt lenger tid over grensene, men det fungerer fortsatt ganske greit, og vi har de materialene vi trenger for å kunne produsere som normalt.  

-Vi er positivt overrasket over at ikke flere er borte fra jobb på grunn av sykdom eller hjemmeværende barn.  I dag er det ca 12 prosent som er hjemme og dermed kan produksjonen gå som normalt.  Vi opplever at våre ansatte virkelig tar i et tak når det trengs.  Vi har vært gjennom tøffe tak før, og vi har et samhold som er unikt.  Nå trenger vi hverandre igjen, og sammen skal vi komme gjennom dette også.  

-Hva som skjer i morgen, er vanskelig å forutsi.  Derfor kan det jeg sier i dag, være gammelt og ut-datert i morgen.  Men slik lever vi alle akkurat nå, og det må vi klare å forholde oss til.  Vår oppgave er å holde hjulene i gang, og det skal vi klare.  For dette går over.

-Fjoråret var vi veldig godt fornøyd med og resultatet ble godt.  2018 var et rekordår i nyere tid for oss, og 2019 lå på samme nivå.  

NorDan kommer med nyheter hvert år, og det gjør de også dette året.  -Vi satser digitalt og på smarte produkter.  Vi har økt fokus på ytterdører slik at vi kan bli en totalleverandør av fasadeprodukter.  Vi ser også at etterspørselen etter produkter i hel aluminium er økende.  Starten på 2020 har vært bra, og vi legger opp til en lønnsom vekst.  Prosjektene stopper ikke opp, og vi skal levere som før så godt det lar seg gjøre, avslutter Trond Magnar.

Corinor 24. mars

-Det går fortsatt godt her, sier daglig leder i Corinor Knut Marius Karlsen.  -Vi hadde god ordreinngang før det smalt.  -Derfor har vi mye å gjøre flere uker framover.  Det viktigste for oss nå er at alle i produksjonen holder seg friske.  

Det tikker fortsatt inn ordre.  Så gjenstår det å se om det vil bli tørke en periode etter dette.  Heldigvis har vi flere ben å stå på, og har fått inn en stor ordre som skal stå ferdig i midten av mai.  Gladmeldingene kommer fortsatt, og vi tar med oss alt vi kan.  For det gjelder å holde humøret oppe og hjulene i gang.  -I dag fikk vi en hyggelig telefon fra en rørlegger på Lillehammer. Tidligere i år leverte vi 11 Corian®- servanter til et prosjekt på Hafjell. Del 2 var planlagt sent på høsten 2020. Nå hadde de imidlertid ledig tid og hadde blitt enige med byggherren om at vi går i gang umiddelbart, forteller Knut Marius.

Corinor som holder til på Bøverbru tilbyr skreddersydde løsninger til baderom og kjøkken. De leverer til store og små prosjekter, til privatpersoner, hotell, flyplasser og så videre. Corinor er nordens største på Corian og produserer benkeplater i heltre.  De er 28 ansatte.  Da Tre og Profil snakket med Knut Marius, hadde de gjort en del tiltak i forhold til Korona.  Blant annet hadde de permittert seks ansatte 80 prosent i salg og administrasjonsapparatet.  De har ingen fysiske besøk hos kunder, og kundene vil heller ikke ha besøk. 

-Vi ser fremdeles muligheter, og foreløpig har vi ingen problemer med forsyningskjeden. Både heltre- og Corian®-plater kommer som normalt.  -Ingen av oss vet hvor lenge dette vil vare.  Vi må bare gjøre så godt vi kan og så mye vi kan.  For det kommer en tid etter dette. 

Hagen  23. mars

Hagen har produsert trapper i Stryn siden 1934, og er i dag Norges største produsent av trapper.  Med 110 ansatte, en omsetning på 196 millioner og et resultat på fem prosent i 2019 har Hagen entret 2020 med like optimistiske framtidsutsikter som flere andre i bransjen.  Så treffer Koronaen Norge med full styrke i mars, og Sogn og Fjordane som nærmest var smittefri innførte strenge tiltak.  De som kom inn i fylket utenfra måtte rett i karantene.  Disse bestemmelsene ble opphevet i uke nummer to av Norges lockdown.

Hva skjer framover?  -Det viktigste nå er at tiltakspakker kommer så raskt som mulig, sier daglig leder John Herman Foss Hagen.  -Vi er avhengige av at sluttkundene fortsatt ønsker å signere nye kontrakter på kjøp av eneboliger og småhus. Klarer vi det tidlig nok, så kan vi unngå et kraftig fall i markedet.  Momsreduksjon kan være et godt virkemiddel for å få mennesker til å kjøpe seg bolig.  Det er avgjørende for en hel bransje at de riktige virkemidlene blir realisert. 

2019 ble et bra år for Hagen.  Med en produksjon av 4500 trapper årlig så kreves det både effektivitet og god logistikk.  Det er de flinke på hos Hagen, men siden alt alltid kan bli bedre, så investerte de i fjor i enda bedre kapasitet i dagens anlegg og et nytt beiseanlegg, levert av A. Falkenberg.  -Vi er glade for at vi gjorde det i fjor, med tanke på den svake kronekursen vi nå har, sier John Herman.

-2020 begynte bra.  Nå er vi spent på fortsettelsen.  Vi var tidlig ute med tiltak i bedriften, og vi har satt de som har mulighet til det på hjemmekontor.  Da blir vi mindre sårbare for smitten.  Vi håper på gode tiltak for bransjen framover.  Da skal vi ha gode muligheter, alle sammen.

Olerud Male- og Snekkerverksted 24. mars

Vi har godt med arbeid helt fram til sommerferien, forteller daglig leder Arne Ivar Olerud i Olerud male- og snekkerverksted.  Vi merker at det er litt roligere på telefonen, men forespørslene er der.  Foreløpig holder alle seg friske, og det er vi avhengig av når vi kun er ni ansatte (seks årsverk).  Vi har arbeid nok, og det kan hende vi faktisk trenger noe ekstra hjelp framover.  

Olerud Male og Snekkerveksted ble etablert på Lunner i 1992. De produserer kjøkken, ytterdører og innerdører som sine hovedprodukter, men leverer også vinduer, kjøkken, dører, skyvedørsgarderober og gulv fra andre leverandører.  -Vi leverer mest til private, og det kommer fortsatt henvendelser på befaringer, forteller Arne Ivar.  -Leveransene fra Sverige går som normalt, og det er med på å holde produksjonen i gang.  

Olerud økte sin omsetning noe i 2019 som ble et godt år.  -13,5 millioner nådde vi i fjor.  Selv om det er en liten økning fra året før, så er det her vi ønsker å holde oss framover, sier han.  -Vi er fornøyde med å ivareta en stabil omsetning med den arbeidsstokken vi har.  Det lever vi godt med. 

Nå håper Olerud at de kan fortsette å fylle på ordrer også på andre siden av sommeren. -Det kan være at vi som liten produsent vil merke dette mest tilslutt.  Det kan være en forsinkelse i markedet som vi ikke ser akkurat nå.  Men ingen av oss vet noe enda, og det kan også stabilisere seg.  Det er selvfølgelig det vi håper på, og det vi må tro på.  Vi må se muligheter istedenfor begrensninger, også i denne utfordrende tiden.

Lian 26. mars

-Jeg har fire vekttall i stressmestring fra krigsskolen, og det kommer godt med nå, humrer Lars Ole Hageskal som er daglig leder i Lian Trevarefabrikk.  1. kvartal var roligere på begge fabrikkene, og flere måtte permitteres.  -Det som kanskje kan høres rart ut akkurat i disse tider, er at vi nå må hente inn flere og flere tilbake på jobb.  God ordreinngang i 1. kvartal ser ut til å gi høyt trykk i resten av 2020, sier Lars Ole.

Lian består i dag av en fabrikk på Kyrksæterøra og en fabrikk i Meråker. Tilsammen er de 170 ansatte, 60 i Meråker og 110 på Kyrksæterøra.  Lian produserer vinduer til prosjektmarkedet. 

-Vi var tidlig ute med tiltak, og tok de forholdsregler vi kunne for å redusere eventuell smitte.  Det er viktig å ta ansvar for helse, og nå må vi også ta ansvar økonomien.  Vi må gjøre det vi kan for å holde hjulene i gang.  

-Vi opplever at hele verdikjeden fungerer bra.  Vi får de råvarene vi trenger og leveranser ut fungerer også som det skal.  Men det skal sies at alt er skjørere nå.  Det er en uoversiktlig situasjon, og det skal lite til for å bryte den gode flyten, enten det være seg sykdom i produksjonen eller hindringer i verdikjeden.  Dialog med samarbeidspartnere er viktigere enn noen gang, og sammen må vi finne konstruktive løsninger. 

-Vi har signaler på at befaringer på renoveringsmarkedet til dels er tatt opp igjen gjennom utvendige besiktigelser, og det er et godt tegn.  Vi har en spesiell situasjon på fabrikken på Kyrksæterøra nå. Vi har ikke hatt permitteringer de siste 12 årene. Men ordreinngangen i 4.kvartal 2019 var tregere enn normalt, og vi måtte derfor ty til dette. Nå derimot har salgsapparatet lyktes godt med å sikre god ordreinngang, og midt i Koronaens herjinger har flere av de permitterte kommet tilbake på jobb.  Dette er salg som har skjedd i forkant av koronaen, minner Lars Ole om, men det er nå alt skal produseres. Innsalget har vært større enn noen gang på tilsvarende tidspunkt, og slik det ser ut i dag, så blir dette et hektisk år. Kvelds-skiftet er nå kjørt i gang igjen på Kyrksæterøra.

Ved fabrikken i Meråker, hvor Lian produserer sitt utadslående produktprogram, er det derimot en tøffere situasjon.

– Her har vi behov for ytterligere ordreinngang for å fylle mer av vår produksjonskapasitet, men også her har vi god tro på økt ordreinngang i tiden fremover. Så lenge markedet holder seg stabilt naturligvis, avslutter Lars Ole, som anmoder om å bruke både sunn fornuft og holde hodet kaldt innenfor de eksisterende restriksjoner, råd og veiledninger fra myndighetene.

Strai Kjøkken 26. mars

-Det ble plutselig stille i butikkene våre, det var som å slå av en bryter, forteller daglig lederi Strai Kjøkken Jan Frode Tobiassen. – Men vi har som mål at butikkene skal være åpne og tilgjengelige for de kundene som ønsker det, og vi er nøye med å følge alle rådene til Folkehelseinstituttet. For de kundene som av ulike årsaker ikke kan eller ønsker å komme i butikk har vi videoløsninger som fungerer bra.  I produksjonen går det foreløpig som normalt, og vi har i disse tider mange prosjektleveranser som også går som planlagt.

-Det er på privatmarkedet vi merker det mest, sier Jan Frode.  -Økonomisk usikkerhet og frykt for smitte holder folk hjemme. Men vi håper at markedet vil være der når dette er over, sier han. – Ingenting er sikkert i disse tider, og det er det som er mest krevende nå. Men vi har fokus på å holde produksjonen og driften i gang. Vi følger alle reglene for smittevern nøye. Vi har kuttet felles lunsj, vasker og spriter alle fellesområder hyppig og holder avstand fra hverandre. I administrasjonen sitter mange på hjemmekontor. Og kundene prøver vi å følge opp på andre måter som for eksempel video, telefon og mail. Vi har kommet godt i gang med å bruke Teams i disse dager, både internt, men også ut mot kundene. 

   -Vi håper at markedet er klar for å gjennomføre planlagte oppussingsprosjekter i etterkant av denne krisesituasjonen vi er i. Vi skal sørge for å levere norske kvalitetskjøkken, produsert på Strai til alle som vil ha våre produkter.

Strai har nok ordre til å fylle produksjonen frem til uke 19/20. Vi har hatt en god start på året, ordreinngangen startet godt, og vi så på 2020 med stor positivitet før dette startet. Men det er vanskelig å være optimistisk når det er en så stor usikkerhet i markedet nå. 

I fjor opplevde Strai en omsetningsvekst på ca. 9 prosent.  -Omsetningsmessig ble dette det beste året vi har hatt noensinne, og siden vi da også feiret våre 90 år var det spesielt morsomt, sier Jan Frode.

Fjordglas 24. mars

Nå må vi ta vare på de ordrene vi har og fordele dem godt utover slik at vi kan lage god flyt i produksjonen, sier daglig leder Robert Veum i Fjordglas. 

Hos Fjordglas i Luster er de 16 ansatte med en omsetning på ca 30 millioner.  Her produseres vinduer og dører.  -Nå gjelder det at både stat, kommune og fylke kommer opp med like gode pakkeløsninger som vi hadde i 2009.  Vi må ivareta våre arbeidsplasser slik at vi kan fortsette å betale både lønn og skatt.  Samfunnet vårt må gå rundt, og staten må få inn igjen det de nå pøser ut, mener Robert.  

-Vi som fabrikk er gjeldfri og står slik i en heldig situasjon.  Derfor skal vi komme oss gjennom dette også.  Men nå gjelder det å se framover, for på andre siden av koronaen skal vi fortsette å produsere og leve.  Vi er nå i en fase der vi ønsker å automatisere enda mer.  Vi har allerede en god maskinpark, som kan gå i timevis uten berøring av mennesker.  Men vi vil gjøre enda mer.  Nattskift er målet vårt, og vi skal derfor inn med flere maskiner.  

Robert tenker høyt om hva koronaen kanskje kan påvirke i landet vårt.  -Vi har gjort oss avhengig av import, sier han.  For vi skal ha best mulig produkt til billigst mulig pris.  Hvor lurt er egentlig dette?  Nå er det i hvert fall lite lønnsomt i forhold til den svake kronekursen og den dyre euroen.  Kanskje vi endelig ser hvor viktig norske næringsliv er, og hvor viktig det er å opprettholde produksjonen i landet vårt.  Det er lønnsomt både for lommeboka og for miljø.

-Vi er inne i utfordrende tider, men det skal nok gå bra skal du se, avslutter en trøstende Robert.