om rekruttering i Vestfold
Av Per Bjørn Lotherington
Tidlig i oktober deltok omkring 1.100 elever i 10. klasse ved Vestfolds ungdomsskoler i yrkesfag-messa BASE-dagen.
![](https://www.tre-profil.no/wp-content/uploads/2024/12/Odin-og-Taha-base.png)
Formålet med BASE-dagen er å promotere byggfagene før de unge skal velge videregående skole om et halvt års tid. Derfor blir alle fylkets ungdomsskoler invitert.
Snekkerfaget hadde sin selvsagte plass. To lærlinger fortalte elevene om snekkerfaget og hva de arbeider med, og Thor Heyerdahl videregående skole demonstrerte en rekke imponerende elevarbeider.
Med god logistikk var elevene hentet på skolene, busset til Gjennestad videregående skole i Stokke, der de gikk en obligatorisk runde til 12 fagpresentasjoner og møtte opplæringskontorer og bedriftsrepresentanter i en fri runde etterpå. Arrangementet er gratis for skolene.
For deltakerne var alt unnagjort på vel to timer før de ble busset hjem igjen.
Arrangementet går på rundgang mellom tre videregående skoler som alle har byggfag. I år var Gjennestad videregående arrangøren.
Sikrer rekruttering
– Opplæringskontorer og skolene har samarbeidet i flere år om yrkesmesser av denne typen, og skolene melder om at det gir resultater. De får flere søkere til byggfagene, forteller Jan Larsen, daglig leder i opplæringskontoret Tre-Ringen.
– Alle byggfagene er sammen om rekrutteringsarbeidet og har som felles mål å få flest mulig til å søke på byggfag. Først når elevene skal velge retning til vg2, konkurrerer vi om å få dem til å søke våre linjer.
–Arrangementet med busstransport og annet er et stort økonomisk løft for opplæringskontorene. De er derfor takknemlige for viktige bidrag fra samarbeidspartnerne, understreker Larsen.
Månedlig møtes opplæringskontorene og skolenes avdelingsledere for å forberede rekrutteringsaktiviteter som skolebesøk og elevers besøk og utplassering i bedrifter.
Lærlinger møtte elevene
To andre års lærlinger i snekkerfaget møtte elevene på Gjennestad denne oktoberdagen.
– Det gikk veldig fint, forteller opplæringskonsulent Christoffer Tsolys Rinde i Tre-Ringen.
– Lærlingene har erfaring fra sånne presentasjoner og fortalte om faget og hva de arbeider med før besøkende fikk se en informasjonsfilm om snekkerfaget. Det virket som det fenget deltakerne, mener han.
Flotte elevarbeider
Mari Viksjø Grøstad som er lærer i snekkerfaget på vg1 ved Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik, hadde flotte elevarbeider å vise fram til ungdomsskoleelevene. Det var sjakkbrett og bondesjakk, bord, cuttingboard og skrin.
– Dette er noe av det elevene lager i en bolk på åtte uker i snekkerverkstedet. I løpet av de ukene lærer de å bruke de fleste maskinene vi har, og lager et valgfritt produkt som de blir svært stolte av, forteller hun.
Elevarbeidene vekket også interesse.
– Jeg tror elevene ble imponert og de hadde mye å spørre om da de fikk høre at det var elever på vg1 som hadde lagd det, forteller Grøstad.
Savnet flere lærere
Læreren i snekkerfag tror det hadde hjulpet om flere lærere og rådgivere fulgte med elevene rundt på besøk til de ulike fagpresentasjonene.
– Når ikke besøket i denne delen av messa er obligatorisk som i den første delen, må elevene ha hjelp med å ta seg rundt til stands, og stille spørsmål så de får vite hva de kan bli tilbudt i ulike fag. Lærere og rådgivere ville hatt godt av se og høre hva vi kan fortelle. For det er mange som knapt vet at vi har et undervisningstilbud i snekkerfaget her i Vestfold.
Virkningsfull fresedemo i ungdomsskolen
En nyinnkjøpt håndoverfres har vist seg å være en vinner når ungdomsskolelever skal høre om snekkerfaget.
![](https://www.tre-profil.no/wp-content/uploads/2024/12/Niclas-med-UG-elever-Sande-yrkesmesse-1.png)
– Elevene får programmere inn navnet, og så frese ut sitt eget navneskilt. Det er så enkelt at alle kan klare det, og er veldig populært! sier fagkonsulent Christoffer Tsolis Rinde ved Tre-Ringen i Vestfold.
– Vi hørte om den digitale Shaper håndoverfres av kollegene i opplæringskontoret i Rogaland. De fortalte at den slo godt an når de lot elever prøve den på yrkesmesser. Nå har vi sett det her også, vi prøvde den første gang på Klokkerjordet ungdomsskole i Holmestrand i begynnelsen av oktober. Den blir garantert med neste gang vi skal besøke elever for å presentere snekkerfaget, forsikrer Rinde.
– Blir det ikke for mye bråk og støv på en messe?
– Nei, vi bruker bambus som ikke støver så mye, og den bråker heller ikke mer enn støvsugeren. Det lille vi hører, bidrar bare til å vekke oppmerksomhet, mener han.