Detaljer før volum

Multitre Egersund AS holder til i fabrikkfellesskapet på Hellvik, utenfor Egersund. I 2012 startet Svein Erik Helvig og Henning Skailand opp nybedriften, som tidligere hadde vært Trapperingen Helvig & Skaara AS. Både lokaler og maskinparken ble overtatt av Multitre, noe som gjorde at bedriften fikk en god oppstart raskt. Svein Erik er tredje generasjon i trappebransjen på Hellvik.

Multitre driver hovedsaklig med produksjon av både innvendige og utvendige trapper, men ønsker i tillegg å produsere andre produkter innen tre for å skape bredde i hva de kan levere. 

– Det er lurt å ha noen ekstra bein å stå på, og som liten bedrift kan man raskt bli skviset ut av markedet, forteller Henning. Bedriften modifiserer eksisterende dører og

kjøkken, og leverer innredning til kontor, spilevegg til større kontorlokaler, og skal

denne våren levere innredning til nye, oppgraderte lokaler for Røde Kors Egersund.

Vinner på fleksibilitet

– Vi er alltid tilgjengelige, og vi sier aldri nei. Men klart, må vi prioritere prosjekter, så blir trappene førstevalget, og trapper er det vi egentlig vil drive med, innrømmer Henning.

Kvalitetsprodukter

Importindustrien legger selvsagt press på bransjen. Men Henning forteller at styrken deres er å ha fokus på kvalitet, og å kombinere ulike materialvalg i trappene deres, for det kommer ikke alltid som ferdigprodusert fabrikkvare. Et eksempel er en trapp de har levert med galvaniserte ståltrinn og rekkverk av accoya. – Ja, det er nok en dyr trapp, men denne trappa kan faktisk stå ubehandlet i 50 år uten at det skjer den noe, hevder han.

Tre mann i arbeid

I august 2018 ble lærlingen deres, Anders Lobekk, ferdig med læretiden, og gikk til steget å ansatte han på fulltid. – Vi er avhengige av å være tre, og da vi var så heldige å få på plass Anders som passer så godt inn her, var vi glade han ble hos oss.

Multitre leverer 100–150 trapper årlig. Med tre mann i arbeid er de nokså sårbare, men samtidig sterke nok til å holde hjulene godt i gang. – Det går i bølgedaler, som i alle bedrifter, forteller Henning. I 2017 var omsetningen på seks millioner. – Det skal sies vi må arbeide rimelig hardt for å nå disse tallene. Samtidig har vi store kostnader på maskinparken og arbeidskraften. Dette er det ikke alltid kundene forstår. 

– Prisene har stort sett stått i ro de siste fem-seks årene. Med mer prisbevisste kunder er det ikke like lett å skru opp prisene i takt med indeksen. Det er jo viktig vi er konkurransedyktige, sier Henning.

Felles kunnskap gir løsninger på alt

Kunnskapen samlet på bygget er bra, og Henning og Svein Erik får ikke fullrost fellesskapet de har godt nok. Her er det samlet spesialister i flere fagfelt, både håndverkere og selgere, og noen har alltid noe å bidra med til hverandre. – Og er det noe vi stadig blir minnet på her, så er det at det alltid finnes en løsning på alt, samstemmer de to. – Noen arkitekter tegner mye annerledes enn standarden, og det er spennende! smiler Henning.

Konkurransedyktige

Svein Erik trekker frem bedriften Eikund, som også er plassert i samme fabrikkfellesskap som dem selv. – De driver veldig med aktivt salg og markedsføring, og det har vi merket smitter over på oss andre her, ved at vi blir mer synlige, kanskje spesielt synlige for andre og nye arkitekter. 

Det finnes per i dag ingen lignende konsepter med felles fabrikk eller lokale for bedrifter slik som på Hellvik. – Dette er styrken vår her på Hellvik, at vi er konkurransedyktige med all faglig kompetanse og kunnskap under ett og samme tak.

Spennende prosjekter

Helvig Trevare AS har gitt anbud på et spennende trappeprosjekt i Egersund. Det er et åtte etasjer høyt kontorbygg som skal ha en vindeltrapp i stålkonstruksjon og tre, og trappa vil utgjøre selve smykket i bygget. – Vi gleder oss til å høre om Helvig Trevare får dette dette oppdraget, for da håper vi at vi kan være med å produsere den, sier Svein Erik spent, og medgir tankene streifer alltid innom og rundt slike annerledes og større prosjekter i det daglige.

Fremtidsplaner

Fremtiden byr på spennende planer og drømmer. – Drømmen er 10 millioner i omsetning, og to flere ansatte. Vi vet hva som skal til for å få det vi vil ha, så det er viktig vi ikke blir for store eller for mange. Og vi vil jo helst drive med produksjon fremfor å drive med administrative oppgaver og stort ansvar for mange ansatte. Det er vi ikke sikre på om det er verdt, innrømmer Svein Erik.

Hittil i år har det vært store arbeidsmengder, og en litt overraskende og god start på 2019. – Fortsetter det slik blir det et bra år, smiler Henning og Svein Erik.

Mer avansert

– Det er viktig vi er nøyaktige og gjør et godt arbeid fra første stund. Ei trapp er blitt et møbel, og kundene setter høyere og høyere krav til utførelsen. Produksjonen er ikke mer komplisert, men mer avansert, forteller Svein Erik. 

Multitre leier CNC-maskinen de har tilgjengelig, som kan gjennomføre de fleste operasjoner etter kravene til kundene. I tillegg leier de fres, sag, pussemaskin og to lakkrom, samt byggene de holder til i.

Multitre er ikke vonde å be når kundene ber de tenke utenfor boksen. De synes det er gøy å eksperimentere med farger og materialer. – Vi må gå for detaljer, når vi ikke har volum! avslutter Henning og Svein Erik.