Omkranset av grønne enger og blå fjell med hvite topper, slynger bilveien seg gjennom landskapet i Romsdalen. Plutselig ruver et flunkende nytt bygg opp. Logoen EikTrapp på veggen er ikke til å overse. Stor parkeringsplass og enorme glassvinduer gjør at utstillingen innenfor kan beskues uansett tid på døgnet.
Effektiv produksjon
Karl Erik Eik startet opp EikTrapp i 1986. Da var de to mann på 50 m2 som produserte både trapper, vinduer og dører. I 1997 flyttet de driften til Fiksdal, og fra 1999 ble hovedproduksjonen trapper. Høsten 2018 åpnet Trapperingen EikTrapp i nye lokaler i Tennfjord. Her produseres det inntil seks trapper om dagen med 14 ansatte på 1800 m2. At produksjonen har effektivisert seg siden oppstarten på åttitallet er det ingen tvil om.
Digital satsing
– Produksjonen er så og si papirfri, forteller dagens eier og driver, Roger Eik, hos Trapperingen EikTrapp. – Alt lever i “skyen”, som de kaller det, og målet er at kunden selv kan følge med i produksjonsprosessen. Kunden vil ofte vite når trappen er ferdig, og hvor langt vi har kommet underveis. Da er det kjekt å henvise til den digitale løsningen vi har hvor alt er ført opp til enhver tid. Vi ser også hvor mye tid vi bruker pr. trapp, da alle ansatte må stemple seg selv og materialer inn og ut.
CNC-maskinene er brukervennlige og forholdsvis nye, fra 2004. – Vi har en datamaskin pr. produksjonsplass, forklarer Roger mens jeg får omvisning på fabrikken. – Det koster litt mer å investere i dette, både tid og penger, men på sikt lønner det seg da alt går på skinner og det letter arbeidsprosessen for alle parter. Med god plass i lokalet kan produksjonen foregå på rullebånd slik at det blir mindre løft på de ansatte.
Online designer
Som eneste tilbyder i landet har Trapperingen og Trapperingen EikTrapp et program på nettsiden sin, hvor kunden kan designe sin egen trapp digitalt. – Dette kommer vi til å bruke mer tid og energi på nå fremover, det er jo et flott verktøy som kan tas i bruk av alle, forteller han stolt.
Trapperingen
– Da vi ble med i Trapperingen i 2017 fikk vi også et større marked, sier Roger. Vi hadde et potensiale om å vokse og satse, og EikTrapp valgte nettopp det, og angrer ikke på det. – Vi produserer Trapperingens modeller, og vi står aldri alene i driften, forteller han og legger til at de har et godt samarbeid. – Vi må hjelpe hverandre med å levere. Trapperingen er gode på å drifte kjeden, setter klare definerte mål for oss som medlemmer, invitere til leder- og salgssamlinger, utvikler oss som organisasjon og jeg kan støtte meg på kjeden, i tillegg tar de seg av markedsføringen. Dette koster både tid og penger, og er svært verdifullt for oss. – Vi tjener på å være aktive utad, bekrefter Roger.
Tildelt “Det gylne sagblad”
I 2018 ble Trapperingen EikTrapp tildelt prisen “Det gylne sagblad”, for deres banebrytende innsats på å ta i bruk ny teknologi i driften. “Det gylne sagblad” er en høythengende bransjepris fra Norske Trevarer, som er bransjeorganisasjonen for 300 selvstendige, norske trevarebedrifter.
Lærebedrift
EikTrapp er en attraktiv bedrift med sine mange ansatte og moderne produksjon. Roger forteller de har to lærlinger og skal få inn en tredje fra høsten. – Det er en utfordring at videregående stenger ned utdanningsprogrammene på skolene. Nærmeste skolen fra oss er i Nordfjordeid, og det er alltid en liten utfordring å få tak i lærlinger så langt unna. Til gjengjeld har vi et opplæringskontor her i regionen, som har ca 100 lærlinger, så det er klart de bidrar til rekruttering til bransjen.
Andre ansatte er stort sett lokale, med fagbrev eller meget lang erfaring. – Det tar som oftest ett – to år før en ansatt kjenner rutiner og kan arbeide helt selvstendig, så det er gledelig for oss at når de velger å arbeide her, så blir de værende her også, smiler Roger og presiserer de har en god arbeidstab som er positive og trår til når det trengs.
Stabilisere veksten med tre trappestudioer
Roger selv er et arbeidsjern. – Det er ingen vanlig jobb dette, med normale arbeidstider, forklarer han, og sier det har blitt mange arbeidstimer den siste tiden. EikTrapp har trappestudio i både Tennfjord, Molde og Lillehammer, og det er Roger selv som tar turen over fjellet til Lillehammer én gang hver uke for å etablere et marked i Innlandet. – Målet er å bli den ledende leverandøren av trapper også i Innlandet, sier han.
Den siste tiden har produksjonen økt med 10 %, selv etter en fryktet koronaperiode. – Med en vekst på nærmere 75 % av omsetningen de siste årene, ønsker vi å stabilisere veksten, det er ingen hensikt å bli større nå, humrer han. Investeringer i fremtiden går til trappestudioene.
Utstilling i særklasse
– Det passerer mellom tre og fire tusen biler utenfor hver dag, forteller Roger. Jeg blir imponert, for det er litt av en unik plassering fabrikken har. – Er det kvelden og mørkt utenfor lyser vi opp utstillingen her, slik at folk kan titte inn likevel. Utstillingen er i særklasse. Her finnes modeller av de fleste trapper, og flere er under oppføring. Tirsdager og torsdager holder de også kveldsåpent, og kan invitere potensielle kunder inn etter deres arbeidstid – Kundene vil se farger og kjenne materialet, forklarer han.
Trender
Trendene i dagens marked er varierende, men lys eik er en klar favoritt blant kundene. Dempet sort er også mye brukt. – Det går mye LED-lys -spotter og -strips både under trinnene og gelender, glass som rekkverk, og skap-, skuffer- og oppbevaringsmuligheter under trappene, sier Roger. – I dag er en trapp så mye mer enn å bare være trapp.
Og kundene vil handle lokalt og norskprodusert.
Tilfeldigheter
Roger er sønn av grunnleggeren Karl Erik Eik. Han har jobbet i bedriften siden han var 16 år. – Da jeg var ferdig med ungdomsskolen var planen egentlig å bli bilmekaniker, mimrer Roger. – Etter to år på skolen kom jeg ikke inn på siste året, og da jobbet jeg et år hos pappa. Roger bestemte seg da for å ta grunnkurs som snekker på videregående. Han jobbet noen år hos Stokke-fabrikken, og deretter var han tilbake hos EikTrapp. Og her ser det ut til at han blir værende, med alle sine spennende planer med trappestudioer og digitale satsing.