Effektivt hos Corinor

Benkeplater i heltre er et av hovedproduktene til Corinor
Corinor sikrer og forsterker sin konkurransedyktighet gjennom investeringer i bedriften.  –Da mener vi investeringer i både mennesker og maskiner, minner daglig leder Knut Marius Karlsen om.  Nå har de utvidet fabrikken med et mindre påbygg for å avslutte en effektiv heltrelinje med en ny emballeringsmaskin.  Corinor produserer benkeplater i tre og skreddersydde produkter i Corian®.
Jeg svinger inn til Corinor på Bøverbru i Vestre Toten.  Innenfor døra kryr det av mennesker.  Så travelt har jeg ikke sett det før her.  –Det begynner å bli kamp om kontorene, smiler Knut Marius. Flere av uteselgerne er inne på huset, samtidig som det jevnlig popper inn leverandører.  -Vi har ansatt en ny fabrikksjef, sier Knut Marius.  -Vi deler kontor nå, eller, det vil si vi deler møterommet.  Derfor setter vi oss i sofaen ved inngangen, og får med oss livet.  For liv og røre, ja det liker vi.
Ny fabrikksjef
-Vi trengte å få inn ny kapasitet og kompetanse, forteller Knut Marius.  Derfor ble Jan Ivar Bjerregård ansatt som ny fabrikksjef i mars.  I 22 år jobbet han for Rapp Bomek på Kapp som produserer brann- og sikkerhetsdører til store prosjekter.  
-Jeg har vært med på mye spennende og opparbeidet meg god erfaring.  Men etter så lang tid på et sted begynte det å rocke litt i kroppen, smiler Jan Ivar.  Da stillingannonsen dukket opp i avisen kastet han seg på.  Det er både han og daglig leder svært glad for.  
–Selv om man begynner litt på nytt igjen i ny jobb, så kommer erfaringen min godt med.  Det er mange likhetstrekk i produksjonsbedrifter.  
Forandring fryder
Jan Ivar tok kjapt jobben med å bygge mer systemverdi på produksjonsplanlegging.  -Møbelsnekring som det jo er her på Corinor kan gjøres mer effektivt og industrialisert. Endring må til, noe som kan være litt vanskelig, men med aktiv involvering av alle ansatte skal vi i felleskap utvikle oss til å bli en mer effektiv produksjonsbedrift med en klar LEAN filosofi sier han.
Den viktige tiden
Den kritiske suksessfaktoren for bedriften handler om TID.  Ting må gå fort.  Benkeplater utgjør den største andelen av produksjonen, og det er gjerne det siste som skal inn i et bygg.  -Pulsen er høy hos prosjektleder i siste byggefase, samtidig som sluttkunde venter desperat, og vi må levere den plata så fort som mulig, sier Knut Marius.  Corinor er flinke på dette, men kravene blir ikke mindre.  -Vi skal sikre og forsterke vår konkurransedyktighet, sier Jan Ivar.  Han har god kjennskap til LEAN som er et verktøy for effektivisering.  -Gjennomløpstiden skal ytterligere ned, smiler han.  -For det er mulig.  Bare se hva som skjedde med fastlegene.  De gikk fra flere ukers ventetid, til at pasientene nå kommer inn på samme dag som de bestiller.  Hva har de gjort?  Alt er mulig.
-Retningen er vi enige om, og han har fått frie tøyler, smiler Knut Marius.
Avgjørende faktorer
-Utviklingen på tre er spennende, sier Knut Marius. -Vi har gode produkter laget av flinke folk, og vi er et godt team. Osmo er leverandør av overflatebehandling, og Corinor skryter av den oppfølgingen de har fått.  Da Tre og Profil var på besøk, møtte vi en av selgerne til Osmo.  Vi fikk god innføring i pålegging  av overflatebehandling.  -Det må være riktig mengde lakk for å få den beste finishen, forklarer han, og viser egne tester på benkeplater.  Det er mange små «knep» som skal til for å få en førsteklasses overflate!  -Skikkelige rutiner i fabrikken må til, og det har Corinor, sier han. 
Investeringsvillige
I dag er de 28 ansatte i bedriften med en omsetning på 45, 5 millioner kroner.  Investeringen i treavdelingen de siste to årene er på rundt 2 millioner kroner.  Videre investeringsplaner på ulike områder diskuteres fortløpende, sier Knut Marius litt hemmelighetsfullt.
Lærlingenes viktige rolle
-Menneskene er fortsatt de viktigste, og det er viktig med påfyll av yngre krefter, sier Knut Marius.  -Vi har nylig hatt en som har tatt svennebrev, og vi har gleden av å ha TAF-lærlinger blant oss.  TAF (Teknisk almennfag) er et fire-årig løp der elevene er ute i bedrift to-tre dager i uka.  Her er det ungdom som vil, og det blir fort en vinn-vinn-situasjon å ha flink ungdom i bedriften.
Med troen på mennesket
Corinor har vært modige i den forstand at de har satset på mennesker med en annen bakgrunn enn den vi kanskje er vant til her til lands.  Knut Marius er opptatt av å gi alle en mulighet, men de skal også kunne passe inn i miljøet.  -Dyktige fagfolk vokser ikke på trær, minner han om.  Vi må ta vare på de som har fått innpass i landet vårt. Det ukjente vil alltid være litt farlig, men utenforskap er farligere. Utfordringene ligger i både arbeidet med integreringen, språk og kultur. Men treffer du, så blir dette trumfet av arbeidsglede, engasjement og noen smil som bare må oppleves.  Det kan hende at vi har vært heldige, men vi vet at menneskene som kommer til oss opplever en organisasjon som viser stor medmenneskelighet.  
Solskinnshistoriene fra Eritrea
Mussie Tesfamarian og Jan Ivar Bjerregård
-Vi har to solskinnshistorier i bedriften.  Og begge kommer fra Eritrea, smiler Knut Marius.  Den første muligheten fikk vi gjennom NAV.  De hadde kjennskap til en mann som hadde jobbet som møbelsnekker i 20 år.  -Vi tok han inn på 3 måneders arbeidstrening, og han er nå fast ansatt og er en svært positiv ressurs i produksjonen.  Litt tålmodighet må man ha . Vi må huske på at mange kommer fra land der moderne maskiner er ikke eksisterende.  Men når viljen er stor klarer man alt.  Det har våre solskinnshistorier bevist.
I mars 2017 søkte Corinor etter enda en møbelsnekker.  Corinor fikk nyss om en med fortid på et asylmottak på Sunndalsøra og som hadde jobbet for montører i Bodø.  
–Vi fikk så godt inntrykk av Mussie da vi møtte han, forteller Knut Marius.  -Mussie ville ut av systemet og klare seg selv.  Han kom til Norge som båtflykning for fem år siden, og har vært i asylmottak siden.  Han ville så gjerne, og han fikk komme hit.  Vi hjalp han med  bosted.  En prosess som dessverre altfor tydelig opplyste oss om nordmenns fordommer. Men han har nå funnet seg til rette på Toten og er et arbeidsjern med smilet klart hver morgen. Vi er litt stolte over å ha fått to potensielle NAV’ere inn i fast arbeid. De er fornøyde, vi er veldig glade som arbeidsgiver og storsamfunnet får sine skattepenger.