Egersund Møbelsnekkeri

Hubert Bodynski ankom fra Polen til Norge for 12 år siden. Han er møbelsnekker, og i Polen hadde han 11 ansatte og leverte trevarer til blant annet hotell og restauranter, også utenfor landegrensene. I dag er han kun seg selv under navnet Egersund Møbelsnekkeri, og trives godt med det.

– Målet mitt er å levere møbler på spesialbestillinger. Det gjelder både utførelsen av det, samt materialene. Det skal være kvalitet! forteller Hubert. Egersund Møbelsnekkeri leverer møbler til hele huset, blant annet hyller, innredninger, kjøkken og garderober. – Jeg tror aldri jeg har levert to like kjøkken i alle mine år som møbelsnekker, sier han stolt.

Stor kundekrets

Hubert kan skilte med kunder i flere av de store byene, store avstander er ingen hindring. – Avstanden til kundene spiller ingen rolle, vi har mange store kunder både i Oslo, Bergen og Sandnes. Jeg leverer komplette varer, så priser inkluderer frakt, levering og til og med montering hvis det er ønskelig.

Hubert Bodynski, Egersund Møbelsnekkeri
Hubert Bodynski, Egersund Møbelsnekkeri.

Fornøyde kunder

Selv om Egersund Møbelsnekkeri er et lite firma, lover Hubert det er kontroll helt til siste skrue i arbeidet han gjør. – Det er viktig at kunden er fornøyd, tenk så mye arbeid det blir med de som ikke er fornøyde! Hubert sier han aldri har kranglet med noen av kundene sine, og det gjør at han kan sove godt om natta. – Jeg vil heller bruke dobbelt så lang tid på et prosjekt enn å ha misfornøyde kunder. Et prosjekt skal ikke være fort gjort.

– Beste reklamen er fornøyde kunder, hevder han. Og fornøyde kunder generer flere kunder!

Materiale

– Arkitektene sier mange av kundene deres har dyr smak, ler Hubert. Han lar seg ikke stoppe av en utfordring, og kan fortelle at mulighetene stopper kun i hodet. Han liker ikke å si nei til prosjekter, og forsøker i alle tilfeller å finne gode løsninger. Hubert ønsker å beholde så mye av trestrukturen som mulig, og liker å eksperimentere med materialene som blir brukt for å gi strukturen mer eller mindre liv. 

– 80 % bestemmes av materialet, og det er kun de siste 10 % som jeg bestemmer finishen på, forklarer han.

Mye ansvar

En møbelsnekker har mye ansvar. – Vi skal kunne fikse på absolutt alt i huset, sørge for at alt passer inn i hver krik og krok, også er det vi selv som produserer alt fra første detalj settes på plass, forteller han.

Heltreskuff fra Egersund Møbelsnekkeri
Heltreskuff fra Egersund Møbelsnekkeri.

Leier inn mannskap ved behov

Hubert jobber stort sett alene, men leier inn folk ved behov og ved større prosjekter. – På grunn av økonomien ønsker jeg kun å ha en eller to ansatte i firmaet, da er det mindre økonomisk risiko for meg å leie inn mannskap når jeg trenger det, sier Hubert. – Det er dessuten vanskelig å få tak i flinke håndverkere.

I 2018 var de derimot tre årsverk i Egersund Møbelsnekkeri, og omsetningen var på 4–5 millioner.

For liten bedrift for å ta i mot lærlinger

Hubert har dessverre dårlig erfaring med å ha med lærlinger i Norge. – En lærling drar ned timeprisen og kvaliteten på arbeidet, og når jeg kun er meg selv kan jeg ikke ta til meg lærlinger og risikere at all tid og energi går med til dem når jeg egentlig må bruke tiden min på å gjøre jobben min. 

– Det er nok mentaliteten hos dem det skorter litt på, smiler han. – De må ville det de skal gjøre. Verden har nok blitt litt for lettvint for dem, nå kan de si “det var ikke min feil” også stilles det ikke mer spørsmålstegn ved det. De unge må prøve å forstå, og tenke selv. Bruke den gode energien og utrette arbeid. Hubert er tydelig engasjert i de unge og innrømmer han av og til tenker på om han skal få inn en lærling. – En lærling bør alltid ha en ansatt med seg, hevder han, – så det blir dessverre ikke mulig slik bedriftsstrukturen min er pr. i dag.

svart kjøkken fra Egersund Møbelsnekkeri
Svart kjøkken fra Egersund Møbelsnekkeri.

Alle muligheter

– I fremtiden ønsker jeg kun å lage kjøkken, det synes jeg er mest spennende og morsomt. Så klart er det ikke lett å konkurrere på pris i denne bransjen, men ved at jeg leverer god kvalitet fra idé til ferdig produkt gjør at jeg likevel blir konkurransedyktig.

Å være en del av fabrikkfellesskapet på Hellvik, er Hubert svært fornøyd med. – Vi kan låne maskiner og utstyr av hverandre, og vi kan spørre om hjelp uten at det blir noe misnøye rundt det. Her har alle sine egne visjoner og kundegrupper, så det er ingen som tråkker hverandre på tærne ved å være under samme tak. Tvert i mot, hevder møbelsnekkeren.

kjøkken i lys eik fra Egersund Møbelsnekkeri
Kjøkken i lys eik.

Egersund Møbelsnekkeri er en del av et fabrikkfellesskap som holder til på Hellvik rett utenfor Egersund i Rogaland. Her finner du blant annet bedriftene Multitre, Eikund og Høvelmesteren, som du har lest om i de forrige utgavene av Tre og Profil. Deres unike fellesskap bidrar til et godt, sosialt og faglig miljø, og kunnskap og maskinparker kan benyttes på kryss og tvers av hverandres bedrifter.