Eikund vil prege eksporten av norsk møbeldesign

Jørgen Tengesdal – CEO (Daglig leder)
Kriss Elde – Teknisk sjef
Ingunn Skåra – Logistikksjef og produksjonsmedarbeider
Martin Bjønness Ribu – Produksjonsmedarbeider

Morten Hippe – COO (Ikke tilstede).

Et av de eldste stedsnavnene i landet het Eikund. Øya ligger rett utenfor Egersund i Rogaland, og tidligere var øya omkranset av eiketrær, derav navnet. I dag heter øya Eigerøya. I fabrikkfellesskapet på Hellvik har en ny, norsk møbelprodusent tatt i bruk navnet Eikund.

Eikund har som formål å være med på å prege eksporten av norsk design.

Bedriften Eikund skal gi nytt liv til norske møbler som ble designet på 50- og 60-tallet, selve gullalderen innenfor norsk design. Eikund har som formål å være med på å prege eksporten av norsk design. De har i dag 8–10 møbler som er i produksjon og salg, eller er i en produksjonsutviklingsfase som snart vil bli lansert. De har også rettigheter på rundt 50 unike møbler som kan komme i fremtiden.

Skattejakt etter møbler

Sommeren 2015 kom ideen om å synlig- gjøre norske designmøbler for resten av verden, og i 2016 begynte skattejakten på leting etter norske ikonmøbler. Eikund ønsket å finne designere, eiere, tegninger og eventuelle arvinger. Noe av arbeidet har gått på skinner, og noe har vært litt mer komplisert. Stolen “Condor” designet av Bendt Winge i 1959, ble oppsporet med siste eksemplar hos den japanske storsamleren Noritsugu Oda i Japan!

Krysset av Fredrik Kayser, 1955. «Krysset» ble tildelt Bo Bedre Designpris 2018 for Årets relansering.

Lokal produksjon

Nå produseres møblene på Hellvik. Listen med møbler er av både kjente og ukjente designere. – Vi har et enorm potensiale for eksport, forteller Jørgen Tengesdal, som er daglig leder og en av eierne i Eikund. Fra nyoppussede kontorlokaler på Hellvik styrer de driften og produksjonen av møblene. Her finnes også et moderne showrom, hvor kunder kan få et innblikk i møbelproduksjonen.

Satser nasjonalt lokalt

Det er litt ironisk at denne moderne designbedriften ligger et godt stykke utenfor allfarvei, innerst i en grusvei, omkranset av jorder på alle kanter.
– Dette er også sjarmen ved det, forklarer Jørgen, og nevner at det har kommet besøkende hit fra både inn- og utland. Flott at slike plasser også blir med på designkartet!

Isbjørn av Arne Tjomsland, 1955. “Isbjørn” vant gull i 1957 hos the Deutsche Handwerksmesse in Munich.

Eksklusive bestillinger

Hittil har produksjonen vært preget av å lage det kundene vil ha. Og konseptet med norsk designarv ser ut til å trigge kundene. Stolen “Veng”, som i 1960 ble tegnet av Torbjørn Bekken, fikk en bestilling på 331 armstoler til luksushotellet At Six i Stockholm etter at Eikund skulle presentere konseptet sitt til Choice-kjeden. Bestillinger har også vært gjort fra Utenriksdepartementet, Oslo, Stavanger, Japan og New York, for å nevne noen.

Konseptet med norsk designa«rv ser ut til å trigge kundene. 

Vil bli med de største

– Vi har påtatt oss flere roller i Eikund, blant annet å være møbel- leverandør, i tillegg til at vi har en slags presentasjons- og kuratorrolle, sier Jørgen. Fremtidsplanene til Eikund er å være i selskap med noen av de aller største møbeldesignprodusentene. Med deres brennende engasjement skal det ikke stå på innsatsen og iveren. – Nå er vi på utkikk etter flere investorer, forteller Jørgen. Det kreves en god mengde kapital for å drive og utvikle konseptet, så vi må jobbe på fremover, sier han med stor pågangslyst og kan også avsløre de har mange spennende avtaler som venter.

FAKTA
Eikund er en del av et fabrikkfellesskap som holder til på Hellvik rett utenfor Egersund i Rogaland. Her finner du blant annet bedriftene Multitre, Høvelmesteren og Egersund Møbelsnekkeri. Deres unike fellesskap bidrar til et godt, sosialt og faglig miljø, og kunnskap og maskinparker kan benyttes på kryss og tvers av bedriftene.