Eksklusivt snekkerverksted

Uvdal snekkerverksted lager alt av innredninger til hytter og hus. Heltre er det som foretrekkes enten i furu, eik eller ask. Produktene ligger i det øvre prissjiktet og det er kvalitetsbevisste kunder som kommer til Uvdal, og de blir stadig flere. 

Gjennom frodig grønt, fjell og åser, ved Numedalslågens bredder snor jeg meg oppover nydelige Numedalen. Det blir mange mil i bil denne dagen, men med flott natur og hyggelig besøk i andre enden, blir kjøreturen som en liten ferie å regne. Vel framme hos Uvdal Snekkerverksted blir kaffen servert på et provisorisk bord i produksjonen. Dette er et skikkelig snekkerverksted der treets vakre egenskaper blir utnyttet til det fulle. 

Daglig leder André Øyberg og assistent Jens Andersen nærmest bobler over av entusiasme for produktene sine. Og det går bra for bedriften. Pilene har pekt i riktig retning i lang tid, sier André. Vi tror fortsatt på gode tider, men er også litt avventende. For det er urolig nå. Alle priser fyker i været, og det kan ha innvirkning på kjøpekraften i markedet.

Fra høyre: daglig leder André Øyberg og assistent Jens Andersen.

Skjebnebestemt

Familien Prestegården er opphavet til Uvdal Snekkerverksted. –De begynte først byggevarehandelen på nabotomta, forteller André. –På vinterstid var det lite å gjøre, og de bestemte seg derfor for å starte snekkerverkstedet for å sysselsette sine ansatte. Vi har holdt på her i 25 år, sier André som selv ble ansatt i 2003. Geir Prestegården ga seg som daglig leder for tre år siden, og da var det André som steppet inn. –Jeg har vært gjennom alle avdelinger, og  begynte vel med å koste gulvene, smiler han.  –Det gjorde jeg også, sier Jens. Han har vært her i fire år. Jens er drammenser, og har feriert i Numedal i mange år. Han og kona trivdes så godt at de kjøpte seg et sted her i 2018. –Tilfeldighetene ville det slik at jeg da var på jakt etter jobb og Uvdal trengte flere folk. Det måtte vel være skjebnen, ler han. 

I øvre sjikt

Uvdal Snekkerverksted lager produkter etter skreddersøm. Standarder finnes ikke. Alt blir tegnet og designet her, og stilen er alt fra funkis til rosemaling. Ordremengden har økt jevnt og trutt de siste årene, og i koronatiden eksploderte det i takt med hyttebyggingen. –Vi ligger i det øvre nivået når det gjelder pris, og der må vi være på grunn av kostbare materialvalg og høy kvalitet, forteller André. Uvdal lager alt av innredning, som kjøkken, bad, garderobe, senger og til og med noen trapper. 

Norges eldste tre

Plutselig tar André fram en trebit, og lurer på hvor gammelt jeg tror det er. Jeg har ingen anelse, og det var kanskje like greit å ikke satse på et årstall. For André og Jens kunne fortelle at dette var ca 7400 år gammelt trevirke. –Det ble funnet i en myr i område her, smiler de. –Vi lagde et bord av en av stokkene, som senere ble auksjonert bort under TV-aksjonen i 2018. Det gikk til slutt for 160.000 kroner og til inntekt for Kirkens Bymisjon. Det var skikkelig stas. Vi har fortsatt igjen en del av tømmeret, men vi må finne ut hvordan vi skal utnytte det på best mulig måte, sier André. 

Nye løsninger 

Prisstigningen på materialer har vært voldsom den siste tiden, og Uvdal merker at noen kunder  velger å utsette sine prosjekter. Leveranser av materialer er også en utfordringer på grunn av krigen i Ukraina. Bjørkefinér er et ferdig produkt fra St. Petersburg som Uvdal har brukt mye. Det er nå helt slutt, og andre løsninger må til. –Nesten halvparten av produktene vi bruker har kommet  fra Russland. Da sier det seg selv at utfordringen er stor, sier André. –Men nye løsninger dukker alltid opp. Vi får nå furu med kvist fra norsk limtre, og Oslo Finérfabrikk og Fritzøe leverer andre produkter til oss. Hittil har vi fått det vi har hatt behov for. 

90 prosent av materialbruken i produksjonen er heltre. Det er furu med og uten kvist, eik og litt ask. 

–Vi får ikke lenger priser på levering av råvarer. Nå må vi altså bestille uten å vite hva sluttsummen blir. Det er vanskelig å forholde seg til, men det gjenspeiler hvor utfordrende markedet er for tiden. 

Materialer

Når vi må ty til nye løsninger dukker det også opp nye muligheter. Uvdal har blitt introdusert for Tricoya som er vannfast MDF med 50 års råtegaranti. De vurderer nå å bruke dette i sine uteprodukter. Et annet produkt som har blitt veldig populært er gjennomfarget MDF som er fuktbestandig og miljøvennlig. –Det kan faktisk spises, ler Jens og André. –Testing av produktene har vært viktig, fordi avkappet av dette materialet blir til byggeklosser som leveres til barnehager. Heim Hytter er en av kundene til Uvdal. De har levert all innredning i gjennomfarget MDF til fem hytter så langt dette året. 

Arbeidsmiljø

Tilsammen er de 25 ansatte hos Uvdal Snekkerverksted med en omsetning på ca 30 millioner kroner. –Vi er en fin sammensatt gjeng med 14 nasjonaliteter, og alle religioner er representert, smiler André. –Vår største utfordring er rekruttering, og vi er derfor opptatt av å ha lærlinger til en hver tid. De som er ansatt blir også tilbudt å ta svennebrev for å øke kompetansen innad i bedriften. Det er viktig at alle føler stolthet for bedriften vår og produktene vi lager. Derfor har alle ansvar for sitt eget prosjekt, og de ser slik resultatet av det de jobber med hver dag. 

Strøm

Når det gjelder strømpriser så har vi vært svært heldige dette året. Vi hadde en binding på strøm der vi betalte kun 35 øre per kilowattime fram til mars. –Etter det fikk jeg forhandlet meg fram til 75 øre, sier André. –Hva som skjer neste år vet vi ikke, men vi har flisfyr som varmer opp fabrikken, så kroka på døra blir det på ingen måte. Hvis vi må tenke nytt så kan solcelle være interessant. 

–Vi trives godt med den størrelsen på bedriften som vi har nå, fortsetter André. –Skal vi bli større, må vi bygge ut, og det har vi ingen planer om med det første. Vi ser lyst på framtiden selv om vi står overfor noen utfordringer. Vi ser at både hyttebygging og nybygg avtar noe. –Men rehabiliteringsmarkedet tar seg normalt opp, når nybyggmarkedet går ned. Vi står godt i begge markeder, heldigvis, avslutter Jens og André.