En fremadstormende 70-åring

H-Vinduet Fjerdingstad holder til i Hokksund like utenfor Drammen. I år feirer de 70 år som norsk produksjonsbedrift.  I løpet av denne tiden har de utviklet seg til å bli et konsern bestående av fabrikken i Hokksund og to fabrikker i Polen. Godt arbeidsmiljø, satsing på lærlinger, produksjon av kvalitetsprodukter og god lønnsomhet, er faktorer som gjør at nettopp denne bedriften er et forbilde for mange.

Under årets landsmøtet arrangert av Norske Trevarer var det lagt opp til bedriftsbesøk hos H-Vinduet Fjerdingstad.  Bussen fra hotellet skulle frakte deltakerne fra Drammen til Hokksund på morgenen, mens jeg dro rett hjemmefra til fabrikken.  Når man kommer nordfra og må gjennom Oslo tidlig en morgen så må man beregne god tid.  Det gjorde jeg også, trodde jeg, men likevel ikke nok.  Heseblesende og stresset løp jeg inn i resepsjonen.  Der sto heldigvis en munter daglig leder og eier Knut Einar Fjerdingstad som hilste velkommen.  Og dermed kunne skuldrene senke seg og dagen endelig begynne.

Knut Einar er en morsom mann og høre på.  Han dro oss gjennom 70 års fabrikkhistorie med sin lune og fine fortellermåte.  

Historien

I 1949 ble fabrikken etablert, da under navnet Fjerdingstad & sønn Trevareindustri.  Den første prototypen av Husmorvinduet ble laget i 1959 og Fjerdingstad var den første fabrikken på Østlandet som startet produksjonen av dette vinduet. -Det første året ble det produsert 200 husmorvinduer, forteller Knut Einar.  I dag er det seks produsenter av H-produkter i Norge og det produseres godt og vel 200.000 H-produkter hvert år.  

Et helt unikt samarbeid

Knut Einar tok over som daglig leder etter sin far Odd i 1993.  -Av og til dukker det opp muligheter som du bare vet at du må ta, sier Knut Einar ettertenksomt.  På midten av 90-tallet møtte han Mariucz og Alicja Kielkucki.  Sammen begynte de å drodle om et samarbeid og muligheten for produksjon i Polen.  Ut fra dette ble Norwood etablert 1. mai 1999 og den første fabrikken sto ferdig i juni 2004.  Etter noen år utvidet de og bygget enda en fabrikk.  Konsernet har i dag tilsammen 200 ansatte, 50 i Hokksund og 150 i Polen med en samlet omsetning på 270 millioner i 2018.

-Var det noe mer jeg skulle si da? Spør Knut Einar og ser bort på kona og andre medarbeidere som står og hører på.  -Ja, sier fabrikksjef Ståle Guneriussen.  -Du må si noe om lærlingene våre og det gode samarbeidet vi har med opplæringskontoret Tre-Ringen og fagskolene.  -Ja, det må vi selvfølgelig, smiler Knut Einar.  -Eller rettelse, det må DU selvfølgelig. Det er ditt felt, Ståle, så vær så god.

Lærlingene

Og Ståle forteller.  H-Vinduet Fjerdingstad har til en hver tid ca åtte lærlinger i produksjonen og nå har de også en på salg.  -75 prosent av de som jobber her har fagbrev, og det er vi stolte av, sier Ståle.  -Du begynte her som lærling selv, minner Knut Einar om, og du har klart deg bra, smiler han. 

-Vi har et tett samarbeid med Tre-Ringen Buskerud, Vestfold og Østfold med Jan Larsen i spissen og fagskolen i nærområdet.   Et slikt samarbeid er vi helt avhengig av, for sammen skaper vi det beste tilbudet for lærlingene våre. Det er de som er framtiden vår, minner Ståle om, så de må vi ta godt vare på.  

Guidet tur

Under omvisningen i fabrikken ble vi delt inn i grupper og henvist til hver vår lærling.  For i denne fabrikken får lærlingene ansvar og må prøve seg på mangt.  De gjennomførte omviseroppgaven med glans.  Men jammen er det ikke de enkleste menneskene å vise rundt, for her var det en gjeng med bransjefolk som med iver og entusiasme spurte og gravde om alt mulig.  Og lærlingene svarte.  De viste tydelig stolthet over kunnskapen sin og fabrikken.