Et samarbeid som sår frukter

Daglig leder Ron Einar Tonstad (i midten) sammen med Steffen Lobekk og Raymond Gudmundson hos Høvelmesteren.

Høvelmesteren tilbyr kunnskap og bearbeiding av tre til utvendig og innvendig bruk. De er lokalisert i fabrikkfelleskapet på Hellvik utenfor Egersund, og er to ansatte og tre lærlinger.

Selv om Høvelmesteren er et forholdsvis ungt firma som ble etablert i 2015, har de hatt en god start, og en jevn vekst. Daglig leder Ron Einar Tonstad er fortsatt usikker på hvilket nivå bedriften skal legge seg på, da tallene og oppdragsmengden ennå ikke har stabilisert seg. Flere ansatte vil han uansett vente med, og vil heller prioritere å jobbe mye selv. – Det er sårbart å ansette mange folk når man er en liten bedrift, sier han og legger til at han heller vil leie inn ekstra arbeidskapasitet i travle perioder.

Konkurransefortrinn i markedet

Ron Einar ønsker å jobbe mest mulig ute i produksjonen, men avser én arbeidsdag til kontorarbeid. Det resterende administrative arbeidet som blant annet salg og innkjøp av materialer tar samarbeidsbedriften Trekompaniet seg av.

–Vi kjører veldig tett løp sammen med Trekompaniet, og for oss har dette vært en helt perfekt løsning. På den måten kan vi begge konsentrere oss om det vi er gode på, og det vi liker å holde med på, sier en glad Ron Einar. – Vi trenger ikke være synlige utad ved å drive aktiv markedsføring, da alle jobbene vi får er fra Trekompaniet. Vi er gjensidig avhengige av hverandre. Dette gir oss begge et konkurransefortrinn i markedet, hevder Ron Einar. – Den viktigste jobben vi gjør er å spille Trekompaniet god!

Gjensidig tillitsforhold

Daglig leder i Trekompaniet, Erlend Gilje, og Ron Einar, er gamle skolekamerater og har kjent hverandre halve livet. De har et gjensidig tillitsforhold i firmaene sine som begge er innstilt på å fortsette med.
– Samarbeidet gir oss en bedre oversikt over hva som koster hva, og hjelper oss å holde dette synlig for oss internt, forteller Ron Einar.

Den viktigste jobben vi gjør er å spille Trekompaniet gode!

Med en omsetning på fire millioner kroner i 2018, og stadig økende inn i 2019, er Ron Einar glad i samarbeidet med Trekompaniet.

Nisjeproduksjon

– Her hos Høvelmesteren produserer vi alt som ikke er hyllevare hos byggevarekjedene, forklarer han. Spesialprofiler til gamle typer rehabilite- ringsprosjekter eller arkitekttegnede hus går det mye av. – Vi høvler mest accoya, men også eik, ask og valnøtt er populære tresorter om dagen.

Et unikt fellesskap

På Hellvik finnes flere bedrifter under samme tak. De driver alle innenfor samme bransje, men likevel i litt ulike retninger.

– Vi komplimenterer hverandre mer enn vi konkurrerer med hverandre.

– Vi komplimenterer hverandre mer enn vi konkurrerer med hverandre, medgir han, og forteller at de deler maskinpark og mannskap ved behov.

– Det som er bra, er at alle her på Hellvik er så interessert i selve faget. Her finnes god kompetanse og en egen drive for å få ting gjort og på en god måte.

Overvekt av lærlinger

Av staben på fem personer er faktisk tre av dem lærlinger. Det er sjelden vektskålen tipper mot flere lærlinger enn ansatte i en bedrift, men hos Høvelmesteren fungerer det utmerket.

– Vi har veldig flinke folk her, understreker Ron Einar. – Lærlingene tar ting raskt, og alle er ekstremt interessert. Da får de også som regel til det de skal gjøre, og det viktigste er at de vil.

 
FAKTA
Høvelmesteren er en del av et fabrikk- fellesskap som holder til på Hellvik rett utenfor Egersund i Rogaland. Her finner du blant annet bedriftene Multitre, Eikund og Egersund Møbelsnekkeri. Deres unike fellesskap bidrar til et godt, sosialt og faglig miljø, og kunnskap og maskinparker kan benyttes på kryss og tvers av hverandres bedrifter.