Et treslag for designverdenen

Bord laget i treslaget Eisbuche
Foto: Gross Holzhandel
For første gang i Norge presenteres treslaget Arctic Beech.  Naturlige nedbrytningsprosesser skaper markerte tegninger i trestrukturen og gir et dekorativt inntrykk.
Trestrukturen produseres hos en fabrikk i Tyskland.  Gross Holzhandel drives av far og sønn Bernhard og Manuel Gross som begge har et eget hjerte for tre, og som med sin kreativitet skaper innovasjoner.  De gir seg ikke før et resultat foreligger.  Første gangen de så de unike tegningene i bøk, var i tømmer som hadde ligget for lenge.  Den lange lagringen hadde ført til endringer i begge ender av tømmeret, som ble kappet bort og brukt til fyring.  Manuel syntes strukturen i endringstreet var eksepsjonelt, og ønsket å skape de samme prosessene gjennom hele tømmeret.  Dermed begynte eksperimenteringen.
Kontrollerte prosesser
Etter mye prøving og feiling kom Manuel fram til oppskriften for å gjenskape endringene. Bøketreet blir utsatt for kontrollert kulde, opp til flere titalls minusgrader, samt sol og en bestemt mengde vann.  Slik får man de markerte svarte linjene i treet som skaper tegningene Manuel var ute etter.  Og det som er så spennende med trestrukturen er at man aldri kan vite hvordan utseende blir.
Alle muligheter
Arctic Beech eller Eisbuche som det kalles i Tyskland er beregnet kun for innvendig bruk som et dekorativt materiale.  –Det er så spesielt og flott at det må brukes på overflater som skal synes spesielt godt, mener Klaus Radenbach i Hardwoods Norge.  Det er enkelt å bearbeide og man kan bruke maskiner, overflatebehandling og forbindingssystemer som man gjør med andre treslag.  Materialet kan brukes som finér, limtre, plater og kombiplater.  -Mulighetene er mange, smiler Klaus.
Innovasjonspris
Klaus skal nå i gang med å markedsføre treslaget i Norge, som til nå har blitt eksportert fra Tyskland til Sveits, Frankrike og Spania.  -Dette er land som er kjent for å være først ute innen designverden, minner Klaus om.  Og designerne har virkelig fått opp øynene for materialet. På møbelmessen IMM Cologne i januar ble Gross Holzhandel tildelt en innovasjonspris for Eisbuche.  -Det er ikke hver dag det kommer nyvinninger innenfor selve trematerialet, minner Klaus om.
Et eksklusivt produkt
Fra 2015 systematiserte Gross sin produksjon av Eisbuche og tilbyr et fast sortement, ukantet og kantet.  De har en årlig produksjon på 2.500 kubikkmeter.  -Produksjonstiden er ett år, smiler Klaus.  Bøk høstes på senhøsten/vinter.  Riktige stammer velges omhyggelig ut og prosessen krever en sommer før det er klart.  Tømmeret tørkes ned til 10 prosent før det kan brukes. 
For første gang i Norge
-Presentasjonen i Tre og Profil er starten på markedsføringen av materialet i Norge.  Klaus ser fram til å ta kontakt med potensielle samarbeidspartnere i tiden som kommer.