Et vellykket Yrkes-NM

Sophie-Marie Werenskiold tok svennebrevet sitt i 2018, og job- ber på snekkerverkstedet i Den Norske Opera og Ballett
Sophie-Marie Werenskiold tok svennebrevet sitt i 2018, og jobber på snekkerverkstedet i Den Norske Opera og Ballett.

Et mylder av ungdommer kom til Yrkes-NM + Utdanningstorg 2018 som ble arrangert i oktober på det nye kongress- og messesenteret X Meeting Point Norway på Hellerudsletta like utenfor Oslo. Det var rekordstor oppslutning blant elever fra både ungdomsskoler og videregående skoler.

Jeg parkerte bilen og vandret stille og rolig mot messesenteret på Helleruds- letta. Idet jeg rundet bakkekammen og fikk oversikt over området og inn- gangspartiet, måtte jeg stoppe opp litt for å betrakte det jeg så. Det vrimlet av ungdommer, og helt ærlig så måtte jeg trekke pusten noen ganger for å opparbeide mot til å gå ned i folkehavet.

Jeg kom meg ned og brøytet meg vei inn. Motet mitt økte i takt med ungdommenes humør. For her var det mange engasjerte og glade mennesker.

Og det å gå i kø på en utdanningsmesse som dette, var en opptur for min del. Sakte, men sikkert, kom jeg meg til standen til Oslo Snekkermesterlaug der åtte deltakere konkurrerte om en plass på pallen i møbelsnekring.

Lauget

Hos Oslo Snekkermesterlaug mø- ter jeg Bjørn Ødegaard, i Ødegaard Snekkerverksted AS. Han fungerer som Skattmester (økonomiansvarlig) i lauget. I flere år har han vært Oldemann (leder), men det kan man være kun en viss periode før vervet går over til andre. I dag er det Bjørn Gunnar Eliasen fra B-WOOD som er Oldemann. 21 bedrifter er med i lauget.
-Tilsammen er vi ca 130 ansatte og har en omsetning på 140 millioner kroner, forteller Bjørn.

En arena for rekruttering

-Yrkesfag gir deg muligheten til en sikker og god arbeidsplass, fortsetter Bjørn. Behovet for dyktige fagarbeidere vil være stort også i framtiden. Be- driftene i Oslo Snekkermesterlaug jobber aktivt for å rekruttere ungdom til faget, og Yrkes-NM er derfor en viktig arena å være med på. -Slik får vi vist fram faget vårt. Og det er en slags hjelp til selvhjelp, innrømmer Bjørn. -Vi ønsker på denne måten å skape entusiasme rundt faget, og å bringe engasjerte og flinke mennesker inn i bedriftene våre.

Deltakernes oppgave gikk ut på å lage en speilramme, der rammen skulle være i nøttetre. -Dette er en fin smakebit på hvordan det er å jobbe under press, sier Bjørn. -Det er dette du møter i virkeligheten.

Avhengig av engasjerte voksne

Morten Hiorth var dommer for møbelsnekkerne under Yrkes-NM og forteller om høyt nivå hos deltakerne. Den første konkurransen han var med på ble arrangert i 1998, altså for 20 år siden. Morten har vært aktivt med for å fremme møbelsnekkerfaget, og han har jobbet hardt for å skaffe deltakere til konkurransene. -Etter at det ble innført skolekonkurranser i 2014 har det vært enklere å få med kandidater til Yrkes-NM, forteller han.
-Flere av årets deltakere har tidligere vært med på skole NM.
-Møbelsnekring er en del av vår kulturskatt, sier Morten. -Vi har vært altfor dårlige til å videreføre tradisjonene våre, mener han.

Ungdommer som snakker med ungdommer

Norske Trevarer var også representert under Yrkes NM gjennom ungdomsgruppa. Denne gruppa består av seks ungdommer som reiser rundt på ulike messer og presenterer snekkerfaget. Daniel Rosåsen og Vebjørn Bjerke forteller om hektiske og morsomme dager på Hellerudsletta. -Vi snakker med både ungdommer, rådgivere og lærere, forteller Vebjørn. Daniel er lærling hos dørfabrikken Scanflex på Birkeland, og Vebjørn tok lærlingetiden sin hos Snekkermester Per Bjerke AS, og har vært fast ansatt der i snart fire år.

Sebastian Knörr tok svennebrevet sitt i 2017 hos Bekken Snekkerverskted / Kjersti Jakobsen på Otta.