Farlige flammer hos Sangnes Trevare

Kjetil Sangnes
Da Kjetil Sangnes var 10 år gammel våknet han av at det banket på døra en sen natt.  –Det brenner i fabrikken, ropte naboen.  Barndomshjemmet lå vegg i vegg, og da Kjetil titte ut av vinduet så han at verkstedet sto i full fyr.  Den opplevelsen sitter fortsatt i kroppen, og da arbeidsforman Lukas, ringte altfor tidlig en morgen i april, kom klumpen i magen tilbake.  Og det med god grunn.
-Det brenner i fabrikken.  Ring brannvesenet, skriker Lukas inn i røret.  Kjetil spretter opp.  Ikke nå igjen! 
Svart røyk
-Hva som skjer etterpå er fortsatt litt uklart, men vi klarte i alle fall å ringe riktig nummer, sier han.  Kjetil kan se fabrikken fra huset sitt som ligger et steinkast fra barndomshjemmet.  –Jeg kan faktisk se inn i selve fabrikken, forteller han.  Men det klarte jeg ikke denne morgenen.  Den svarte røyken innenfor vinduene sperret for sikten.  Da var jeg helt sikker på at alt var ødelagt.  
Kjetil løp ned til fabrikken der han møtte arbeidsformann Lukas.  De tittet inn i vinduene.  Gjennom røyken skimtet de flammene som slikket oppover veggene.  
 -Vi venter, sa Kjetil.  
Og det gjorde de rett i.  Hadde de åpnet døra, ville nok flammene ha spredd seg raskere.  
Flaks i uflaksen
Brannvesenet kom med alt de hadde av utrykning.  
-Vi visste ikke hvor ille det var, så de kom med flere brannbiler, politi og sykebiler.  Heldigvis trengte vi dem ikke.  For det viste seg at det brant i kun to materialpakker, og det ble slukket raskt.  Det er så flaks som det går an å få det når det brenner i en trevarefabrikk, sier Kjetil med et smil.  
Full etterforskning ble satt i gang, og det viste seg at det hadde selvantent i en oljefille som hadde blitt brukt dagen før.  Vanlig overflatebehandlingsolje var det som hadde blitt brukt.  Produsenten har testet oljen og ikke klart å selvantenne den.  Derfor var det tydelig mange ”riktige” faktorer som gjorde at det skjedde akkurat her.  Maks uflaks altså som endte i maks flaks. 
Svarte vegger
Produksjonen ble satt i gang allerede dagen etter brannen.  Da Tre og Profil fikk en omvisning i fabrikken, så vi hvor heldige de har vært.  Alt fungerer som normalt, bortsett fra litt gjenværende røyklukt.  Kjetil viser fram stedet der det brant, og det er ingen tvil om at flammene har tatt godt for seg.  Hele den ene veggen er svart, listene oppe i taket er forkullet.  Ved nærmere ettersyn ser man spor etter den svarte røyken i hele fabrikklokalet.  -Nå skal det vaskes og males, sier Kjetil, og det trengs.
Generasjonsskifter
Sangnes Trevare as har i dag fem ansatte, og Kjetil er tredje generasjon driver.  Bestefaren til Kjetil, Samuel kom til Bøverbru i Vestre Toten i 1925 og startet verkstedet. Fra å være en tradisjonell fabrikk med produksjon av dører, vinduer og innredning, har bedriften utviklet seg til å bli en spesialprodusent for høvling av treprofiler i et stort utvalg av tresorter.  Faren til Kjetil tok over på 1960-tallet.  Kjetil selv startet allerede i 1994, og tok over som daglig leder for 10 år siden.  
Listverk
Bedriften har i dag store leveranser av spesial-lister til noen av Norges fremste vindusprodusenter.  Bedriften leverer også produkter i proffmarkedet.  De tilpasser profilene og tresortene etter oppdrags-givers ønske. De kan også levere produktene overflatebehandlet samt godkjent for brann.  Da bruker de noen av sine gode samarbeidspartnere i bransjen.  -Ruud Trevare er flinke på overflatebehandling, og vi jobber godt sammen.  Vi er små.  Derfor er vi helt avhengig av et godt samarbeid med andre bedrifter.  Vi gjør det vi er best på, sier Kjetil.  
De viktige menneskene
-Slik markedet er nå så skal man løpe raskere, effektiviserer, automatisere, følge opp bedre.  Derfor må vi jobbe sammen, og vi må huske å ta vare på hverandre.  For menneskene er de viktigste ressursene vi har, minner Kjetil om.
Folk er folk
De siste 10 årene har det skjedd store forandringer i bedriften.  Markedet har endret seg, og antall ansatte har gått ned.  Det har skjedd naturlig ettersom flere har gått av med pensjon.  
Sangnes ligger ikke langt unna Raufoss Industriområde og mange blir rekruttert hit.  -Vi sliter med å få tak i gode fagfolk, på lik linje med mange andre i bransjen, sier Kjetil.
Derfor rekrutterer Sangnes ansatte fra Polen.  -Det fungerer bra for oss, forsikrer Kjetil.  -Vi trenger folk som ønsker å være her og som ønsker å jobbe.  Arbeidstokken vår  fungerer bra sammen og trives med det de gjør.  Framover må vi bli bedre på salg, derfor kan det hende vi må ansette en til. Vi får se hvordan det utvikler seg etter hvert. 
Lykkelig som liten
-Vi er små, og vi trives med det. Treandelen på listverk har gått ned, men vår markedsandel har økt.  Det vi ser er at de store fabrikker bare blir større.  Men disse produserer ikke spesial så enkelt som vi kan gjøre det.  Vi tar alle oppdrag i alle størrelser.  Derfor er det, og vil fortsatt være behov for oss i markedet, avslutter en framtidsoptimistisk daglig leder.