Forandring fryder

I Bagn i Valdres holder en liten produksjonsbedrift til, Solheim Trevare.  Selv om de er små, er vyene store for framtida.  Nå investerer de i en splitter ny CNC-maskin, Rover A, som er så fleksibel at de kan lage både dører, vinduer, kjøkken, trappevanger og deler til innredninger.

I nydelig sommervær gikk turen oppover Begnadalen.  Jeg var så heldig å få sitte på med Kjetil Hjelleset fra A. Falkenberg som er leverandørens ekspert på verktøy.  -Begynn med verktøy før du velger maskin, er hans oppfordring.

Den gode miksen

Ole Arne Kvålshagen vokste opp i foreldrenes snekkerverksted.  -Far startet opp i uthuset på gården i 1952, forteller Ole Arne.  Ikke lenge etterpå flyttet de produksjonen til Reinli som er heltreavdelingen til Solheim Trevare.  -Det er der jeg liker meg best, smiler Ole Arne.  -For der er håndverket og treet.  Her i Bagn er alt mye mer automatisert, og mer skal det bli.  Vi trenger den gode miksen. 

Ikke etter planen

Ole Arne tok over som daglig leder i 1991.  -Planen min var å bli revisor, forteller han. -Men da far ble syk måtte jeg trå til i fabrikken.  Dermed gikk det som det gikk.  Jeg ble værende, og det er jeg selvfølgelig veldig glad for i dag.

Mer kundefokus

I 2015 kjøpte de opp konkursboet til Bagn Møbel og Trevare for å øke kapasiteten.  Med større lokaler har de nå bedre plass til å ta i mot kunder, og dermed var det viktig å bygge opp et nytt showrom.  Det sto ferdig i vinter. 

Store investeringer

-Vi har lenge vært inneforstått med at logistikken er for tungvinn og tidkrevende når vi har to produksjonsenheter, forteller Ole Arne.  -Fabrikken i Reinli har gjennomgått 13 byggetrinn, så det sier seg selv at der er det på tide med noe nytt.  Derfor skal vi samlokalisere oss og flytte alt fra Reinli og ned til Bagn i løpet av 2020.  Før vi gjør det, må vi få inn den nye CNC maskinen.  Det krever en del omrokkeringer og rydding, smiler Ole Arne.  De skal også inn med en ny bredbåndspusser og en Omec sinkemaskin. Samt at de må oppgradere verktøyene sine.  -Fortsatt er det mange i bransjen som bruker verktøy fra 70 og 80 tallet, sier Ole Arne.  -Nye krav har ført til at disse ikke er lovlige i produksjonen lenger på grunn av sikkerheten.  

Tilsammen vil Solheim Trevare investere 3-4 millioner kroner det kommende året, og det er mye penger for en liten bedrift, med kun ti ansatte.  Målet er å øke omsetningen, ikke å minske antall ansatte.  -Derfor er det viktig for oss å ta sats og ta disse kostnadene nå. Vi gjør det for framtiden vår, sier Ole Arne.  

En stabil arbeidsstokk

-De ansatte må få eierforhold til hva som skjer i fabrikken, sier Ole Arne.  Derfor møtes alle ansatte hver mandag for å gå gjennom uka. På en egen tavle synliggjøres mål og ordre framover.  -Vi er heldige som har en stabil arbeidsstokk her hos oss som gjør sitt ytterste hver dag for å nå de målene vi har satt oss. Hverken far Ola Ingvar eller Ole Arne har noen gang permittert ansatte.  -Det er vi stolte over, sier Ole Arne.  -Vi har heller organisert produksjonen på den måten at vi har vinterarbeid nok.  Ordre som skal ut på våren kan vi lage på vinteren og lagre til de blir hentet av kundene senere på året.

Solheim Trevare

Allsidig produksjon

Hyttemarkedet er bedriftens hovedmarked. Alt produseres på mål. -Selv om vi i og for seg kan produsere nærmest hva som helst,  så lenge det er laget av treverk, så er det likevel vinduer, dører og hytteinnredninger vi satser mest på, fortsetter Ole Arne.  Under «hytteinnredninger» ligger da kjøkkeninnredning, baderomsinnredning, soveromsinnredning og garderober til hytter. Og innunder hver av disse igjen er et vidt spekter av diverse produkter.  -Du forstår kanskje at vi trenger en allsidig CNC maskin, smiler Ole Arne.  Derfor ser han fram til å få inn Rover A med fem akser og 34 verktøyplasser.  

Viktig investeringsprosess

Prosessen har vært lang for å komme fram til den mest hensiktsmessige maskinen for deres produksjon. -Flere år har faktisk gått, smiler Ole Arne.  Det er en stor og svært viktig investering, og de er helt avhengig av at resultatet blir så bra som mulig.  A. Falkenberg er leverandøren av maskinen og forventningen om den beste oppfølgingen og god hjelp er stor. Maskinen har Vivaldi vindusverktøy.  -Det er verktøyene som bestemmer hva du kan bruke maskinen til, minner Kjetil om.  -Hvis du velger en 3- akset maskin med mange verktøy kan den bli dyrere enn en 5-akset maskin som er mer fleksibel i utgangspunktet og antall verktøy kan reduseres.  Dette er viktig å huske på når man skal starte en investeringsprosess. 

Faste kunder

Solheim Trevare har fast avtale med Hedda hytter om levering av trapper, glassrekkverk og garderobeskap.  -Hedda planlegger å øke produksjonen, og da må vi henge med, sier Ole Arne.  -Vi kan ikke si at vi har for liten kapasitet.  Den Norske Turistforening er også en god kunde av trevarefabrikken.  -Vi har levert innredninger til 10 av hyttene, og i morgen skal jeg til Skogadølsbøen, forteller Ole Arne.  -Hytta ligger fire mil fra nærmeste bilvei.  Dermed bærer det innover med helikopter.  Alt skal monteres på stedet, så det blir nok en fin tur, smiler han.

Liker utfordringer

-Vi har flinke folk i produksjonen, derfor får vi til alt, smiler Ole Arne, og viser fram en nydelig dør og spesielle vinduer som skal til Haugastøl.  Vi gjør restaureringsjobber som skal være så likt originalen som mulig.  Mange timer går med, særlig på dette prosjektet.  Bare malingen på disse vinduene har vi brukt enormt med tid på.  Vinduene er kunstverk med kanelyrer, spesielle beslag og utførelse. 

-Utfordrende oppdrag gjør oss bedre, og mer rustet for andre oppdrag som kommer inn.  Det er det vi liker aller best. Vi ser fram til et spennende år med mange forandringer som skal gjøre oss enda bedre rustet for framtiden, avslutter Ole Arne.