-For en reise dette har vært, smiler Åge Johnsen i Hestnæs Trappefabrikk. Med en liten tåre i øyekroken mimrer han over livet som trappesnekker og de utfordringer og forandringer det har ført med seg. Nå er det på tide at andre og yngre krefter tar over, og fra 1. februar tok svigersønnen Torstein Pedersen (34) over som daglig leder. -Vi har jobbet lenge med et generasjonsskifte, og nå er vi endelig i mål, sier Åge fornøyd.
Hestnæs Trappefabrikk i Innlandet (tidligere Hedmark fylke) har eksistert i over 60 år. I 1956 startet brødrene Hestnæs snekkervirksomhet i et gammelt, utrangert hønsehus på gården der de hadde vokst opp. Allerede i 1960 spesialiserte de seg på innvendige trapper, og ble Norges første rendyrkede trappefabrikk.
En teknologisk utvikling
Åge var bare 16 år da han ble «headhuntet» av Arne Hestnæs til fabrikken. -Det var en annen tid, forteller han. -Da ble alle trapper konstruert med linjal og passer, og tegnet 1:1 på gråpapir. Åge viser fram et bilde av han selv som ung, der han står på knærne oppå tegnebordet og tegner på gråpapiret. -Det har skjedd litt, smiler han. -Det er nok ikke så mange som kan å konstruere ei trapp for hånd i dag, heldigvis, kan vi vel si. Teknologien har tatt over, og det er bra. Den første virkelige revolusjonen kom i 1983 med tegneprogrammet Wagemeyer. For Åge var dette det største som skjedde i hans karriere. -Det var begynnelsen på en helt ny tid, sier han.
Ny eier
I 1972 døde Arne, og kona Reidun tok over driften. Reidun og Åge drev fabrikken videre sammen fram til 1995. Da kjøpte Åge bedriften. Reidun var drivende dyktig, mimrer Åge. -Jeg følte meg ganske så alene da jeg kom på jobb første dagen etter overtakelsen. Det er godt at vi klarer å tilpasse oss og venne oss til situasjoner vi står i, smiler han.
Tøff læring
Etterspørselen etter trapper økte og Hestnæs bygde på for nærmere en million i 2002. Det sto knapt ferdig før det fatale skjedde. Åge viser fram et nytt bilde. Her står fabrikken i full fyr. 11. november samme år brenner alt ned til grunnen. -Det første jeg tenkte på da jeg så flammene, var at forsikringen var i orden. Dette skal ordne seg, tenkte jeg. Og det gjorde det. Med gode samarbeidspartnere og fantastisk innsats fra medarbeidere, var vi kjapt i gang igjen i leide lokaler. Selv om det var strevsomt, så var det også en interessant periode som jeg har lært utrolig mye av, sier han.
En ny tid
10. april 2004 åpnet Hestnæs en splitter nye fabrikk. -Det var en fantastisk dag, smiler Åge. -I 2006 kjøpte vi vår første CNC maskin, og i dag kjører vi produksjon på tre CNC maskiner. Hestnæs Trappefabrikk har 20 ansatte og en omsetning på ca 34 millioner kroner. -Hele Sør-Norge er vårt marked og vi leverer til flere hytteprodusenter. Tilsammen produseres ca 1300 trapper i løpet av ett år.
Alle trenger en vaktmester
Selv om Torstein nå tar over som daglig leder, vil Åge fortsatt være med i fabrikken. -Jeg blir en slags vaktmester, sier Åge. -Jeg skal fortsatt dra ut for å møte kunder og ta mål, for dette liker jeg aller best, smiler han.
Raskt på pletten
Etter at Torstein kom inn for fire år siden har det skjedd store forandringer i strukturen i bedriften. -Det er smart å få nye øyne inn, sier Åge. -Nå er logistikken i produksjonen forenklet og effektivisert. De ansatte skal rullere på oppgaver for å forhindre slitasje og øke trivsel. Torstein har vært spesielt flink til å ta tak i reklamasjoner, og han har ordnet raskt opp for kundene. Det blir lagt merke til og verdsatt. Vi har en ansatt som også fungerer som montør og servicemann. Han er kjapt på plass når han trengs.
Hos Hestnæs får de tak i dyktige fagfolk når de trenger det. -Vår utfordring er å få tak i lærlinger, sier Åge. -Det har vi prøvd i fire år nå, uten å lykkes. Det liker vi ikke, for rekruttering er vi opptatt av. Vi tar inn skoleklasser på besøk for at de skal få et inntrykk av hvordan det er å jobbe her. Vi håper dette er med på å bidra til uttelling og har fortsatt et håp om at vi en dag skal få inn en lærling.

