Henriksen Snekkeri – Designfabrikken i Arendal

Kristian Martin Christensen (medeier og salgssjef i Henriksen Snekkeri, Anne Hestness Trommestad som har gått inn som investor i eiendomsselskapet slik at de kunne realisere bygget og daglig leder og medeier Ivar Grødal.
25. mai kunne Henriksen Snekkeri AS ønske velkommen til sin splitter nye Designfabrikk på Longum i Arendal.  Store investeringer er gjort i den tro at framtiden er lys for en nisjeprodusent som Henriksen. Og det med rette, for med sine skreddersydde interiørprodukter opplever de medvind i markedet.
Det er 30 år siden møbelsnekker Frode Bjørn Henriksen startet bedriften i Arendal.  Mye har skjedd siden den gang, men holdningen til kvalitet i alle ledd og en genuin interesse for faget har alltid stått grunnstøtt i bedriften. -Yrkesstoltheten skal synes i sluttproduktet, sier daglig leder og medeier Ivar Grødal.  
En gjeng med faglærte
For noen år siden kjøpte noen av de ansatte opp bedriften.  I dag er de ca 15 ansatte.  Aktiviteten omfatter nå langt mer enn møbelproduksjon, men alle i produksjonen har uansett fagbrev som møbelsnekkere. 
Åpningsfest
I anledning åpningen kom nærmere 200 mennesker for å bivåne den splitter nye fabrikken.  Arkitekter, samarbeidspartnere og skoler kom på besøk og fikk full omvisning i produksjonen.  På kvelden arrangerte Henriksen festmiddag for sine 100 nærmeste.
Investeringer
Det er kun ett år siden Henriksen kjøpte tomta de nå har bygget på.  -Ett år går jammen raskt, smiler Ivar.  -Vi er veldig fornøyd med at vi har fått til alt dette på så kort tid, for nå kjører vi for fullt i produksjonen.  Litt rusk vil det alltid være i begynnelsen, men vi synes det går over all forventning.  Vi har investert i en ny 5-akset CNC maskin med 3-D program.  Maskinen er av merket Biesse og levert av A. Falkenberg. Vi har også investert i en ny bredbåndpusser, samt at lakkrommet og alt av sprøyter er splitter nytt.  Det samme er sponavsuget.  Vi har brukt 1 million kroner ekstra i energiløsninger.  Høy varmegjenvinning fra sponavsuget skal spare inn strømutgifter framover.  Vi har også boret etter grunnvarme og bruker varmepumpe for å redusere effekttopper.  
Et hektisk år
Fabrikken er på 1700 kvadratmeter.  -Da vi kjøpte tomta var det kun en råtomt. Vi har selv vært hovedentreprenør og utformet bygget i forhold til hva som var mulig på området, forteller Ivar.  -Jeg kjenner på kroppen at det har vært et hektisk år.  Og de siste par dagene før åpningen var helt ville.  Vi har jobbet godt sammen, og det har vært avgjørende for å komme i mål. Vi har hatt det mye gøy, og når vi nå ser resultatet så er det verdt alle våken-netter og arbeidstimer.
God ordrereserve
I fjor hadde Henriksen Snekkeri 27 millioner kroner i omsetning.  Dette var en betydelig økning fra året før.  -Det er fortsatt godt trøkk i markedet, sier Ivar, og vi har en ordrereserve på 10 millioner kroner.  
Vinner anbud uten å være billigst
Arbeidsmengden er så stor på fabrikken at de søker etter flere møbelsnekkere og en prosjektleder.  –Vi pleier å si at alt som kan tegnes, kan vi lage, sier Ivar.  -Arkitekter kommer til oss med sine ideer, og vi tegner løsninger.  Vårt fortrinn er at vi har god forståelse for oppgavene som skal gjennomføres. Og det hender faktisk ganske ofte at vi vinner anbud uten å være billigst.  Heldigvis er det andre kriterier som spiller inn enn pris i offentlige anbudsprosesser. Vi vinner på kvalitet, kompetanse og gode referanser.  
Prosjekter
Eksempler på prosjekter som Henriksen Snekkeri har levert den siste tiden er blant annet 40 skranker og sittebenker til Flesland Lufthavn som de avsluttet i fjor.  
I 2017 hadde de i tillegg sitt største prosjekt noensinne for Kunsthøgskolen i Bergen. Der leverte de studentskillevegger og biblioteksinnredning.  -Pluss alt annet, smiler Ivar. -Vi leverte faktisk hele skalaen av det vi kan lage.  Vi utviklet til og med egne lamper.  Til studenskilleveggene utviklet vi et eget koblingssystem slik at studentene selv kan skape sine egne rom.  
Til Dronning Sonja sitt galleri leverte de skap med glass, disken, sittebenker og frittstående veggmoduler som det kan henges kunst på.  
Til Munchmuseet har de levert sittepodiet. -Vi må kalle det et podiet, sier Ivar, fordi vi lagde fem sittebenker med finerte buede former, som ble satt sammen til et 120 kvadratmeter stort podium.  
Vil skape nye kapitler
Henriksen Snekkeri har hatt flere leveranser av produkter til Slottet. I dag har de rammeavtale med Stortinget og tar hånd om oppgradering og utskiftinger av møbler samt produksjon av nye innredningselementer. Med en kompetent stab innen prosjektledelse, produktuvikling og produksjon er de godt rustet til å skape flere spennende kapitler i historien om Henriksen Snekkeri.