I regi av Norske Trevarer ble det arrangert en faglærersamling hvor viktige temaer rundt yrkesfag og rekruttering til trebransjen sto på agendaen. Margret Hagerup, stortingsrepresentant for Høyre og medlem av Utdannings- og forskningskomiteen, innledet samlingen med refleksjoner fra sin egen reise inn i politikken. Hagerup, som begynte sitt politiske engasjement i 2011, understreket viktigheten av aktivitet og nysgjerrighet: «Aktivitet avler aktivitet, poengterer hun.»

Margret Hagerup og Hilde Widerøe Wibe, daglig leder i Norske Trevarer
Yrkesfag: En undervurdert karrierevei
Hele 6 av 10 foreldre mangler i dag kunnskap om hva yrkesfag faktisk innebærer. Med 180 ulike retninger tilgjengelig, byr yrkesfag på en bred palett av muligheter. Vi foreldre er flinke til å fortelle barna våre at de kan bli hva de vil. Men kanskje er det villedende, for kan du egentlig det, og kanskje åpner vi for mange valg for barna våre.
Hagerup poengterte at utfordringer og ubehag ofte leder til personlig utvikling. –Alt jeg har gjort, har vært bra – jeg har lært nye ting og møtt nye mennesker. Selv om det ofte kan ha vært krevende, har det ført til vekst, sier hun. –Det er viktig å føre denne kunnskapen videre. For livet byr på utfordringer – i alle aldre. Men det er utfordringene vi vokser mest på.
Behov for tettere samarbeid mellom skole og næringsliv
Blant forslagene som ble diskutert, var innføringen av yrkesfaglig valgfag allerede i ungdomsskolen. Dette kan gi elever en tidlig smakebit på yrkesfagene og bygge bro mellom skole og arbeidsliv. Samtidig ble det reist spørsmål om hvordan man kan utnytte kompetansen best mulig. «Kan vi ha lærere som ikke har pedagogikk, men som er dyktige på sitt fagfelt? Dette må vi begynne å se på,» understreket Hagerup.
Det ble også foreslått innovative samarbeidsmodeller som kan bidra til bedre ressursutnyttelse, som deling av skoleverksteder og næringslivslokaler, eller bruk av utstyrsbusser for praktisk opplæring.
Fleksibilitet
Arbeidslivet endrer seg og det må også fagprøvene. Kan fagprøven for eksempel gjennomføres muntlig? Eller på engelsk? Hva er tryggest og mest realistisk?
Samtidig ble det fremhevet hvor viktig det er med jevnlig utplassering, kanskje allerede fra VG1, der elever på VG2 kan fungere som mentorer.
Trebransjen som en attraktiv karrierevei
Trebransjen ble trukket frem som en viktig aktør i den grønne omstillingen. –Tre er hot, sa Hilde Widerøe Wibe, daglig leder i Norske Trevarer, og påpekte at bærekraft og miljøvennlige løsninger gjør tre til et attraktivt og fremtidsrettet materiale.
Opplæringskontorene
Opplæringskontorene ble fremhevet som en avgjørende brikke i arbeidet med å rekruttere og følge opp lærlinger. Hagerup oppfordret aktørene i bransjen til å fortsette dialogen med politikere. –Vi politikere trenger innspill, sa hun.
Veien videre: Yrkesfag 2.0
–Yrkesfag er en gullbillett inn i arbeidslivet, mener Hagerup. –Det krever et samlet løft fra skoler, næringsliv og politikere for å spre buskapet, fortsatte Wibe. Med blant annet økt satsing på skole-NM og yrkes-NM, er det mange spennende muligheter. Opplæringskontorene er helt essensielle for rekruttering til bransjen. Det er de som sitter som bindeledd mellom næringsliv og skole.
Rogaland Tresenter: Skaper interesse for trevarebransjen hos ungdom
Opplæringskontoret Rogaland Tresenter, gjør en viktig jobb for å vekke interesse for yrkesfag blant ungdom. Med kreative opplegg og moderne utstyr drar de rundt til skoler i fylket og gir elevene praktisk erfaring med maskiner og materialer fra treindustrien.
Praktisk læring med CNC-maskiner
Nils Terje Hagen og Per Sigve Hansen reiser rundt til skoler i Rogaland og i løpet av fjoråret veiledet de 650 elever i trearbeid. En viktig investering er i to håndholdt CNC freser som de har med seg til alle skoler. –Når vi rigger opp maskinen, blir både elevene og lærerne nysgjerrige, forteller Nils Terje. Disse maskinene er enkle og trygge å bruke.
Materialene de bruker, kommer fra lokale bedrifter, og oppgavene kobles ofte til andre fag som matematikk. Dette gjør dagene både lærerike og praktiske.
Besøk på skoler og bedrifter
Rogaland Tresenter har faste avtaler med seks ungdomsskoler, og hver klasse får to dager med praktisk arbeid. Elevene får lage produkter og lære om bransjen på en måte som gjør faget spennende og konkret. I tillegg tar de elevene med på bedriftsbesøk, slik at de får se hvordan jobben blir gjort i praksis.
– Besøkene gir et godt inntrykk av hva trevarebransjen handler om, og vi ser at det skaper en enda større interesse for faget, forteller Nils Terje.
Rogaland Tresenter deltar også på messer for å vise frem hva bransjen har å by på. – Nå kommer folk også endelig til vår stand på yrkesmessene, på grunn av at de blir nysgjerrige på maskinene og utstyr vi har med oss, sier Nils Terje.
Arbeidet deres har gitt resultater. Rogaland Tresenter har rundt 100 lærlinger i dag.
Norske Trevarer: Rekruttering og stolthet for snekkerfaget
Rekruttering til trevarebransjen er en av de viktigste oppgavene for Norske Trevarer. Gjennom ulike tiltak jobber de for å øke interessen for snekkerfaget og yrkesfag generelt .
Sløydens betydning
Sløydfaget spiller en viktig rolle i rekrutteringsarbeidet. En undersøkelse blant skoleledere viser at mange skoler har sløydsaler, men mangler kompetansen til å bruke dem. Norske Trevarer ønsker å endre dette. De har blant annet startet kampanjen Spre min sløydhistorie for å skape engasjement.
Sløyd salen er en viktig inngangsport, fortsetter Hilde Widerøe Wibe. Vi er stolte over å ha fått støtte fra Sparebankstiftelsen på 1,2 millioner kroner til Kompani Sløyd, og til å kjøpe inn 10 håndholdte CNC freser som opplæringskontorene skal ha med seg på skoler i hele landet.