Verkstedet til Valebjørg Design AS ligger i en nyoppført låve på Bergland Gård i Fyresdal, og er et av det flotteste verkstedet jeg noensinne har sett. Med ei bred låvedør som inngangsparti, og lyst beisede vegger, åpnes rommet opp mot ytterveggen i motsatt ende som er dekket av vinduer fra gulv til tak. Gjennom vinduene som speiler seg i sollyset utenfra, ser vi direkte ut til en nydelig utsikt over Fyresvatnet, og det er ikke vanskelig å forstå at kreativiteten kan blomstre her inne.
Et godt utgangspunkt for inspirasjon og utførelse av prosjekter og ideer. På verkstedet har de blant annet sprøytelakkeringsrom, materiallager og kontor, og i kjelleren finnes det smie og støperi.
Miljøvennlig verksted
–Folk kaller bygget for “katedralen”, forteller Andreas Valebjørg, som nå har bosatt seg på Bergland Gård. Gården tok han over etter bestefaren sin i 2006. Hovedandelen av materialene som er brukt i byggingen av låven fra 2008, er fra gjenbruk, samt skogsområder i Fyresdal. Nesten all belysning på gården og verkstedet er LED-lamper som bruker omtrent 90 prosent mindre energi enn glødepærer. Verktøyet som blir brukt er av den gode gamle sorten – her finnes ingen CNC-freser.
Leker og marionettedukker
For tre år siden startet brødrene Andreas og Stian Valebjørg opp firmaet Valebjørg Design. Møbler, interiør, leker og marionettedukker av tre, er noe av det brødrene Valebjørg lager. På verkstedet er det overraskende ryddig og rent. –Nå skal det sies at jeg ryddet og kostet til du skulle komme da, smiler Andreas og viser meg rundt på verkstedet. Midt i rommet finner vi en enorm konstellasjon utformet som en hval. Mon tro om den er skalert i rett fysisk størrelse som originalen, tenker jeg, der jeg ser på det store pattedyret. –Det skal bli en knølhval, samstemmer Andreas tankene mine, og jeg blir litt forundret, og samtidig nysgjerrig.
En gedigen marionette
Entusiasmen stiger i takt med arm-bevegelsene til Andreas når han begynner å forklare materialet og funksjonene denne knølhvalen skal ha. –Her har vi hjertet, sier han og viser meg et sylinderformet glassmonter i tre. –Tanken er at det skal være et mekanisk hjerte, og det skal pulsere i takt med hjerterytmen ved hjelp av tretannhjul og tau. Andreas har sett på videoer på YouTube for å finne ut hvordan hvalen beveger seg, og prøver nå å sette bevegelsesmønsteret ut i praksis for å lage en av de største marionettene jeg har sett. Alt ved hjelp av menneskelig muskelkraft.
Jeg er imponert, og innrømmer jeg gleder meg til å se resultatet, da jeg leser på internett at knølhvalen er kjent for sine spektakulære hopp, karakteristiske sveiver, og sin komplekse hvalsang.
Kreative produkter
Andreas viser meg en modell av et badekar i leire. –Her skal vi bruke ulike typer treverk for å gi et spill i materialet, forklarer Andreas. –Vi kaller det for et miljøbadekar da et slikt utformet badekar trenger mindre vann i seg, da det er formet etter kroppen.
Han viser meg også en vugge, formet som et askeblad, og selvsagt laget av ask. –Det er en egen glede ved å bruke hoggjern, sier den kreative mannen. Jeg kan hverken tegne eller bruke datamaskin, forteller Andreas og innrømmer at de fleste prosjektene han begynner på ikke ender opp slik som opprinnelig planlagt. –Vi har aldri brukt en arbeidstegning her på verkstedet, ler Andreas.
Ingen bruk og kast-kultur
–En gang lagde vi en legomann i tre, og den var det flere som etterspurte, sier Andreas. –Men det noen kunder ikke tenker over er at dette ikke er masseproduksjon, og at en slik leke naturlig nok koster en del, sammenlignet med ordinære leker du finner i lekebutikker. Vår visjon er at lekene og produktene vi lager skal være holdbare gjennom flere generasjoner, og kvalitet er viktig for oss, konstaterer Andreas.
Mangfoldig
Broren Stian har sitt eget atelier inne på verkstedet. Han er opprinnelig grafisk designer, men ønsker å bruke enda mer tid på kunstneriske prosjekter innad i firmaet til seg og broren sin, da dette er hans store lidenskap. Stian lager både malerier, tegninger og skulpturer, og han er også med i designarbeidet av møbler, interiør, marionetter og leker.
Drømmen er å leve av kreativiteten
Andreas er utdannet tømrer, og har hovedinntektsgrunnlaget i firmaet basert på oppdrag fra kunder i lokalmiljøet. På kveldstid, helger og i ferier er han på verkstedet og utfolder seg med et eller flere av prosjektene sine.
–Klart det er vanskelig å tjene penger på dette, men i mellomtiden har vi venner som får veldig mange fine gaver til bursdager og bryllup, slik at Stian og jeg får utfoldet oss kreativt, forteller Andreas med et lurt smil om munnen. Drømmen er at både broren og Andreas kan arbeide i firmaet sammen, og leve av det, innen et par år. –Vi utfyller hverandre veldig bra, og vi jobber overraskende godt sammen. Også er det hyggelig å ha noen å skryte til av arbeidet sitt! mener Andreas.