Kvalitetsprodukter med stil på Fagtre AS

Daglig leder og eier av FagTre AS, Kjell Holmøy, sammen med møbelsnekker Dag Johansen.
FagTre AS er en spesialprodusent innen trevare med fokus på spesiallagede dører, vinduer, innredninger og møbler. Hos FagTre finner du ingen masseproduksjon, her er hvert produkt unikt og spesialtilpasset etter kundens egne ønsker. Bedriften ble startet opp i 1998, og i moderne lokaler i Undrumsdal finner vi eier og daglig leder Kjell Holmøy, og hans to medarbeidere.
Riksantikvaren som kunde
Kundene til FagTre er hovedsakelig privatpersoner, arkitekter og entreprenører. Spesialfeltet til bedriften er å gjenskape gammeldagse vinduer og dører. –Vi har en del arbeid utført for Riksantikvaren, forteller Kjell. –Her er det vesentlig at vi som leverandør innehar god kompetanse på både kvalitet av materialer og utførelse av arbeidet når vi skal i gang med verneverdige prosjekter for denne kunden. FagTre AS har unik kompetanse på bearbeiding av tre, etter 20 år i bransjen.
–Et spennende oppdrag vi hadde var å levere vinduer til en skole i Tromsø, sier møbelsnekker Dag Johansen. –Fasaden i murstein skulle beholdes, og vi måtte komponere et eget vindu. Det viste seg å bli litt av et prosjekt, da stabelen med rammer til vinduene målte hele 42 meter i høyden! Dag og Kjell mimrer over prosjektet med et smil om munnen. Bare å få det fraktet dit var en prøvelse.
Tilpasningsdyktig
–Konkurranseområdet er stort på de produktene vi tilbyr, forteller Kjell. –Tidligere var vi stor leverandør av dører og vinduer, men det er klart vi merker konkurransen fra masseprodusentene av disse produktene – spesielt fra utlandet – så de siste to–tre årene har vi konsentrert oss mer om møbler og interiør. Der er folk mer kresne på hva de vil ha, og kan gjerne ha noe ikke alle andre har, samt at mange ønsker spesialtilpassede varianter. Mange tror jo at “et vindu er bare et vindu” der vinduet kun har en funksjon, og ser mer på pris enn kvalitet og muligheter, spøker Dag, med en undertone seriøsitet i seg. –Vi er gode på å tilpasse oss det kunden vil ha. Har kunden ekstra krav til det ordinære leveranseproduktet, så sliter de større produsentene, men vi stiller sterkt i konkurransen da, smiler Dag stolt.
–Vi har en del faste arkitekter og byggmestere som tar kontakt med oss når de får litt spesielle og annerledes oppdrag, forteller Kjell. –De vet hva vi i FagTre kan stå for, og hva vi kan levere. Det gir en trygghet for begge parter.
En ny renessanse
Dag mener yrket som møbelsnekker og tømrer får en ny renessanse nå. –Det finnes de bedriftene som masseproduserer, og de som kan tilpasse kundens behov. Vi har mange kunder som har klare meninger om hva de skal ha, og som satser mer på kvalitet, og det er klart at da er FagTre rette stedet å komme. Det vil alltid være et behov for spesialtilpassede produkter.
Kortsiktige mål
–Vi har aldri en høy ordrereserve, forklarer Kjell og legger til at alt de tar på seg av arbeid må utføres i løpet av én måned. Med tre ansatte er det ikke rom for hverken mer eller mindre arbeid per i dag.
–Målsetningen vår er å overleve i bransjen, sier en seriøs Kjell. –Klart det hadde vært stas med litt bedre utstyr og maskiner, men vi kommer aldri helt til det punktet hvor vi får tjent oss opp litt ekstra penger, medgir han og er spent på hva fremtiden bringer. –Skal vi investere i større maskiner krever det både ekstra plass, og opplæring. Kjell mener det er en fordel å arbeide med hendene, og å vite hvordan treverket fungerer og oppfører seg, isteden for å kjøre det rett inn i en maskin. – Foreløpig liker vi å kjøre det litt “old school” her hos oss, og det er jo et bevisst valg.
Politikk
FagTre har hatt flere lærlinger opp gjennom årene. –Det er klart det krever ekstra innsats og tid når man har en lærling i bedriften, så med færre ansatte her har vi ikke hatt noen lærling de siste årene, sier Kjell. –Dessuten er det jo litt varierende hvordan lærlingen er, og hvor interessert han eller hun faktisk er i faget. I dag har alle elever krav på en skoleplass, og i noen tilfeller kan det havne elever uten interesse for dette, og da blir det bortkastet ressursbruk å skulle lære opp noen du vet aldri kommer til å jobbe innenfor fagfeltet senere, forklarer Kjell. –I bunn og grunn handler det hele om politikk. Norge er et sikkerhetsnett – det er alltid noen som redder deg, konstaterer han.
En gang møbelsnekker, alltid møbelsnekker
Enten er du en håndverker, eller så er du ikke det, mener Kjell og Dag. Selv har de aldri vurdert å jobbe med noe annet enn det de gjør i dag. –Det skjer jo så mye nytt og spennende i bransjen hele tiden! utbryter Dag entusiastisk. –Vi er nysgjerrige på endringer, det være seg nye materialer, endringer i design eller ulike overflatebehandlinger.
Drømmekunden til FagTre er de som ønsker at produktet skal både se bra ut, og være bra. Kjell mener de mest spennende oppdragene er når de kan fullføre et oppdrag i samarbeid med kunden under hele prosessen. –Da får vi knyttet fagfeltene tettere sammen, og får den beste kvaliteten på idéprosessen og utførelsen av produktet.