I april var det duket for Norske Trevarers Landsmøtet i Bergen. Trevarefolket samlet seg til årsmøte på fredag. Et nytt styre ble valgt, der flere av medlemmene fortsetter, og noen nye kommer inn. På banketten på lørdag ble det et prisdryss av de sjeldne.
Styret
På årsmøtet ble daværende styreleder Tore Ådlandsvik takket av, og Gunnar Adolf Aanesland ble klubbet inn som arvtaker. Tore har sittet 10 år i styret og de siste tre som leder. Han synes det er vemodig å takke for seg, samtidig som det er helt naturlig å gi stafettpinnen videre.
Gunnar Adolf Aanesland er daglig leder i Aanesland fabrikker og kom inn i styret for to år siden. Han ser nå fram til å ta fatt på arbeidet sammen med det nye styret.
– Vi skal først og fremst videreføre den linja som styrelederne Tore Ådlandsvik og Ole Olsen har lagt i årene før oss. Vi skal fortsette å legge til rette for samarbeid, nettverk og møteplasser, og bidra til at vi har det gøy når vi møtes, sier Aanesland.
– Vi skal alltid ha fokus på medlemmene våre, og sørge for at vi som bransjeforening bidrar til at bedriftene føler seg sett og får den hjelpen som en bransjeforening kan gi. Dette vil vi alltid ha sterk fokus på i styret.
Siri White ble valgt inn som nytt styremedlem. Hun har 10 års erfaring fra byggebransjen, og for to år siden tok hun over som dalig leder for Hoff Snekkerverksted. Siri sitter nå i styret sammen med Gunnar Adolf Aanesland fra Aanesland Treindustri AS (ny styreleder), Trond Magnar Unhammer fra NorDan AS (nestleder) og styremedlemmene Linda Kristin Offenberg fra MindMap AS, Arve Martin Almenning fra Nordvestvinduet AS og Kyrre Norigard fra Norigard Bruk AS.
Det Gyldne Sagblad
Årets vinner av det Gyldne Sagblad gikk til Knudsen Dørfabrikk AS. –Fabrikken er en av få dørprodusenter som er igjen i Norge og derfor er det ekstra gledelig å kunne gi en pris som dette til en fabrikk som satser på framtiden og tar store steg i riktig retning, sa daglig leder i Norske Trevarer Hilde WIderøe Wibe under utdelingen
Roar Knudsen er daglig leder og medeier i dag. Det var hans bestefar Ragnar Knudsen som startet bedriften i 1946. Hans sønn Eivind ble daglig leder i 1988 etter grunnleggerens død. 3. generasjon Roar Knudsen var bare 22 år gammel da han i 2007 brått måtte overta sjefsstolen etter faren Eivind som døde bare 54 år gammel.
Knudsen Dørfabrikk AS produserer innerdører til næringsbygg og bolig.
Mellom 60 og 70 prosent av produksjonen i Skånevik er dører til kontor- og industribygg. Mens 30 — 40 prosent er spesialbestillinger av dører til moderne boliger, som funkishus og lignende. En stor del av produksjonen går til Oslo og Østlandet.
Bedriften er gode på omstilling og produktutvikling, og de kaster seg ut i større offentlige forskningsprosjekter. De har foretatt million-investeringer med mål om vekst, og har hatt en bevisst innføring av lean i sin produksjon, heter det i begrunnelsen for pritstildelingen til Knudsen Dørfabrikk.
I følge juryen har bedriften hatt stort fokus på å få opp kompetansen til alle ansatte slik at de fleste nå har fått fagbrev. De løfter fram sine ansatte gjennom sosiale medier, de er en god representant for bransjen, og ikke minst har de hatt en resultatmessig stigende kurve.
Det Gyldne Sagblad for småbedrifter
–Å finne en verdig kandidat til det Gyldne sagblad for småbedrifter har vist seg å være utfordrende. For mange av de små bedriftene rekker å bli store før vi får nominert dem, smiler Hilde Widerøe Wibe. Juryen lyktes like fullt å finne en utmerket bedrift som ble etablert i 2004, nemlig Schia Møbelsnekkeri.
Daglig leder Truls Eilev Schia startet for seg selv som 20-åring, Han eier nå lokalet han produserer i og har blitt 3-4 årsverk. Truls har i flere år vært leder av lokalforeningen og har gjort en iherdig innsats med å få bedriftene i sitt lokalområde. Han har et brennende engasjement for bransjen.
Schia Møbelsnekkeri leverer spesialinnredninger basert på tegninger som kommer fra arkitekter. Alt fra kjøkken, bad, garderobe og annen spesialinnredning
Årets Lærebedrift
Utmerkelsen for årets lærebedrift gikk i år til Hovland Trevare som har gjennomgått et taktskifte som lærebedrift.
De har hatt lærlinger i mange år, men har de siste årene hatt en virkelig positiv utvikling i antall kontrakter. I dag har de tre lærlinger i snekkerfaget (fordypning vinduer og dører) og 1 lærling i CNC maskineringsfaget. De har startet på et løp der rekruttering og opplæring er et satsningsområde de skal videreutvikle i årene fremover. De erfarer at å ta inn lærlinger er den beste måten å rekruttere på, og ønsker å satse på unge som ønsker å utdanne seg i bedriften. De er aktive på sosiale medier og prøver å ha positive nyheter i media. En av lærlingene er «frigitt» av bedriften i 10-12 dager for å være med i en lokal tv serie hos TV Vest, Lærlingkampen, der lærlinger fra flere bransjer og fag konkurrerer i respektive fag om å bli den beste lærlingen.
I premie fikk de verktøysett fra Blum og et Fresesett fra C. Dahm
Året lærling
Utmerkelsen som årets lærling gikk til Ruben Andersen som er lærling i møbelsnekkerfaget ved Grande Fabrikker. Ruben er i tillegg snekkerambassadør for Norske Trevarer.
Ruben bestemte seg allerede i 8. klasse for at han skulle bli møbelsnekker. Det har også motivert han til å spre det glade budskap om hva snekkeryrket byr på. Han er derfor blitt en av snekkerambassadørene til Norske Trevarer, samt har vært med Byggopp og promotert snekkerfaget på ulike arrangement, som karrieredager og hospitering.
Kollegaene omtaler han som en blid og trivelig type, som absolutt bidrar til et godt arbeidsmiljø på Grande. Han er allsidig og har fungert både som modell for Rauma garn og for Grandes egen verktøykasse.
I premie fikk han gavekort på 5000 kroner fra Tretek og et Verktøysett fra Blum
Hederstegn for 50 års innsats i bransjen
I år gikk bransjens Hederstegn til Torbjørn Hjelden som har jobbet for bransjen i snart 50 år.
I år fyller familiebedriften Grande 70 år, og Torbjørns engasjement har strekt seg langt utover sin egen bedrift til hele bransjen. Han var mangeårig styremedlem i lokalforeningen i Møre og Romsdal før han ble leder for 30 år siden.
De siste seks årene har han sittet som styreleder i Norske Trevarer Møre og Romsdal, og han har vært varamedlem, styremedlem og nestleder i til sammen ni år i styret i Norske Trevarer nasjonalt, der han også har sittet i valgkomiteen i 12 år.
Ett, stort fellesskap
Torbjørn Hjelden har gått i bresjen for å gjenreise sløydfaget i skolen i hjemkommunen Rauma. Kompani Sløyd er et spennende samarbeid mellom Grande, Måndalen Trevare AS og Fritzøe Engros og de seks skolene i Rauma kommune.
–Han har alltid vært en varm talsmann for at vi skal tenke på norsk trevarebransje som ett stort fellesskap, der vi skal tåle både diskusjoner og uenighet, men at tilliten, samarbeidet og fellesskapet i Norske Trevarer er det aller, aller viktigste, sier Tore Ådlandsvik under prisutdelingen på festmiddagen i Bergen.