Lang fagkunnskap + teknisk nyskaping

Av Elisabeth Østby

Vidar Smeland driver Smeland Interiør på Evje i Agder Fylke. –Ordrebøkene er nå for lange, smiler Vidar. –Vår utvikling har vært god de siste årene, og det kan vi takke våre flinke ansatte for.  Vi har en fantastisk kombinasjon av eldre og unge mennesker som utfyller hverandre perfekt i forhold til fagkunnskap og teknologi.

I 1994 begynte Vidar å lage kjøkken og innredninger. Smeland Interiør ble navnet på bedriften som i dag har 11 ansatte og en omsetning på ca 15 millioner kroner i 2021. Resultatet ble ca 12% etter bonusbetalinger til alle ansatte.

Ønsker seg en lærling

For Vidar vet å sette pris på sine ansatte. –Vi har hatt bonusordning i alle år, og de ansatte får 10 prosent av nettoresultatet. Det hjelper ikke med fine maskiner om vi ikke har dyktige medarbeidere, fortsetter han. –Derfor er det viktig å ta godt vare på dem vi har. For flinke folk vokser ikke på trær. Det er få søkere til ledige stillinger og det er vanskelig å få tak i lærlinger. Vi kunne gjerne hatt en ny lærling nå, da vi vet at det kommer til å bli et par ansatte som går inn i pensjonistenes rekker om ikke lenge. Å ha lærling er den beste måten å rekruttere på, mener Vidar. 

Fordelen her i Evje er at det er et lite sted. Det vil si at de som kommer til oss gjerne blir.

Lønnsom trappeproduksjon

Da Vidar startet Smeland Interiør vokste ordremengden raskt. I 2000 bestemte han seg for å ansette Arild Lie som er spesialist på trapper. Dette ble begynnelsen på en ny epoke som skulle vise seg å bli mye mer lønnsom. Arild drev Ljosland trevarefabrikk i 30 år før han la ned bedriften og startet for Vidar. Dermed dreide fokuset seg etter hvert over fra interiør til trappeproduksjon. I dag er hele 90 prosent av omsetningen fra trappeproduksjon og de resterende 10 prosentene er fra spesialinnredning. 

Spesialist på fargenyanser

–Vi produserer ca 400 trapper i året, forteller Vidar, og trappene blir mer og mer kompliserte. –Trenden er moderne trapper, gjerne med stål og glass. Eik er det foretrukne materialet, samt noe ask. Folk bruker mye penger på trapp, og overflatebehandling er viktig. Trappa skal helst stå i stil til gulvet, og der er vi dyktige. Vi bruker mye tid på å finne riktig nyanser og farger. Kunder tar gjerne med seg en bit av gulvet for å få det så likt som mulig. Vi har to dyktige sprøytemalere fra Polen som gjør en strålende jobb. Alt skal behandles, og vi ser at flaskehalsen i fabrikken er ved overflatebehandlingen. Men pr. i dag er vi nok for små til at en investering i et sprøyteautomat-anlegg er forsvarlig.

Vi løser det foreløpig med litt skift-arbeid.

Hva skjer neste år?

Smeland leverer trapper og innredninger til proffkunder på hele Sørlandet. Store hyttefelt har blitt bygget i innlandet i Agder og der har leveransene vært mange og store. Markedet er veldig godt, og ordrebøkene er fulle til langt over sommeren. –Det vil si at leveringstiden blir for lang, mener Vidar. –Det er ikke noe vi ønsker, men sånn er situasjonen akkurat nå. Hvor lenge det varer er usikkert. Jeg har vært i bransjen i så mange år at jeg vet at alt ikke vokser inn i himmelen. Jeg er spent på hva som skjer neste år på grunn av renteøkning, økte matvarepriser og høye strømpriser. Folk får dårligere råd, og det vil gå ut over oss, kanskje. Vi får se.

Miljøprofil

–Apropos strøm, så er det ubegripelig at næringslivet ikke får strømstøtte. Heldigvis bygde vi flisfyringsanlegg for 10 år siden, og det priser vi oss lykkelig for i dag. Oppvarming av lokaler er derfor ivaretatt, men strømmen til maskiner betaler vi dyrt for. Men vi klarer oss. Flisfyring er en del av vår miljøprofil samt at våre produkter består av tre. Når det gjelder overflatebehandling brukes fortsatt syreherda, for der er det for dårlige alternativer enda. 

En perfekt kombinasjon

I 2007 flyttet Smeland inn i dagens lokaler. Da investerte de i sin første CNC maskin. Den var 3-akset. For fem år siden kjøpte de enda en ny CNC maskin. Og da ønsket de en 5-akset maskin. –Det er vi veldig glad for i dag. For med vår unge kompetanse på huset går håndteringen av ny teknologi smertefritt. Vår CNC operatør, Ottar M. Smeland er 19 år, og en reser på data.  Sammen med Arild som har fagkunnskapen og ser hva som er praktisk mulig på 3D tegninger blir resultatene gode. Arild er fra gammelt av vant til å tegne trapper for hånd, minner Vidar om. –Sammen med de unge tekniske vidunderne er kombinasjonen perfekt, smiler Vidar. 

Sammenspleiset gjeng hos Smeland Interiør AS.