LED til treindustrien

NYHET: LED til treindustrien!

Som førstemann ut lanserer Sherwin-Williams TM LED-herdende løsninger for overflate-behandling av tre. Det er langt mellom store nyheter i bransjen, sier teknisk sjef Terje Engh, men dette er helt klart en stor en. Det er ny teknologi innen UV- anlegg det er snakk om. LED lamper kan nå erstatte de tradisjonelle UV- herdende løsningene. LED lampene har lang levetid, krever lite vedlikehold og påvirker miljøet i en mye mindre grad enn de tradisjonelle lampene. -Vi snakker om en liten revolusjon, sier daglig leder i Sherwin-Williams Norge AS, Rune Bjørnstad.

Sherwin-Williams Norge AS er i dag det som tidligere het Becker Acroma AS. På høsten i 2010 ble Becker Acroma AS kjøpt opp av dette store amerikanske konsernet, som tilsammen har over 32.000 ansatte og virksomhet i 109 land. De markedsfører seg gjennom 3950 egeneide forretninger, bilforhandlere og industridistributører. De har en årlig omsetning på 7,8 milliarder dollar, og er med dette den største produsenten av overflatebehandlingsprodukter i USA og den tredje største i hele verden. -Den største forskjellen vi opplever ved oppkjøpet er at det tar litt lengre tid å nå opp til den øverste sjefen, sier Terje. Bortsett fra det er alt som det har vært før. Selv om vi har skiftet navn er merkevaren vår fortsatt Becker Acroma.

Tradisjonelle UV-anlegg er strømtyver!

Den LED-herdende løsningen vil i første omgang bli brukt på møbler til privathjem og kontorer, kjøkken- og baderomsinnredninger samt til snekkerarbeider innendørs.

-Vi er veldig stolte av å kunne lansere denne nyheten, og selv om teknologien for øyeblikket koster litt, vil besparelsen bli stor etter bare få år, sier Rune. LED har mange fordeler framfor tradisjonelle UV- lamper. UV-lamper er dyre lamper som begynner å tape seg med en gang de er i bruk. De holder maks i 2000 timer. Disse lampene er avhengige av å ha en viss effekt for å herde malingen skikkelig. Siden de er dyre ser vi ofte at kunder venter i det lengste og ofte litt for lenge med å bytte de ut, og da er reklamasjonene der med en gang. Tradisjonelle UV- anlegg må også varmes opp før de tas i bruk og de står på hele dagen og bruker enorme mengder med strøm.

Store besparelser med LED

LED derimot trenger ingen oppvarming, og i prinsippet kan du ha følere på anlegget som forteller LED lampene når de skal slå seg på og av. Forskjellen i effekt gir en energi-besparelse på 40 prosent, og ved installasjon av føler blir energibesparelsen enda mer, sier Rune. LED- lampene har en levetid på over 50.000 timer, og i motsetning til de tradisjonelle lampene taper de seg ikke. De er enten på eller av, og dermed slipper kundene de kontinuerlige målingene som må gjøres i et tradisjonelt anlegg.

En annen stor fordel med LED-lamper er at det er svært plassbesparende. Kundene kan faktisk spare flere meter ved å innstallere den nye teknologien, og vi vet at mange sliter med plassen. I motsetning til tradisjonelle UV-lamper dannes ikke ozon, mens kvikksølvinnholdet i LED-lampene er så godt som lik null, sier Terje. Hvis vi setter opp et regnestykke på hvor mye det vil koste å sette inn den nye teknologien, ser vi at selve prisen vil være dobbel så høy. Men ser vi på besparelsene når det gjelder energi, og det faktum at en ikke trenger å bytte ut lampene like ofte som de tradisjonelle, tar det bare tre- fire år før den er tjent inn. En av de største fordelene med LED, er at teknologien krever lavere temperatur. Slik kan treslag som inneholder mye harpiks som f.eks. furu, overflatebehandles mer effektivt og dermed redusere antall vrakprodukter.

Maling krever tilpasning

Førstemann ut med å ta i bruk den nye LED teknologien er svenske BJS. I øyeblikket planlegger de å erstatte flere tradisjonelle UV-lamper i en av produksjonslinjene med LED-enheter.

Vi er ikke bare en leverandør av overflatebehandling, men først og fremst en samarbeidspartner, sier Rune og Terje. All produksjon foregår i Sverige, men alle farger mikses på laboratoriet på fabrikken på Skedsmokorset. Overflatebehandling må tilpasses. -Vi hadde et godt eksempel på dette for litt siden, forteller Terje. En fabrikk hadde to helt like anlegg, men sluttresultatet ble ulikt. Dermed måtte vi tilpasse malingen til de ulike linjene. Slik er maling, det krever utvikling og arbeid for å få til det rette sluttproduktet. Heldigvis har vi teknisk ekspertise på huset som tar seg av dette, sier Rune.

Klare til levering

Vi har alle produkter klare og kan levere i morgen, smiler Rune. De kan levere det meste innen grunning og topplakksystemer, UV- sparkel, pigmenter og klare lakker. Enda flere produkter er under utarbeidelse innen LED-teknologien og nye løsninger vil komme under utarbeidelse, og løsninger vil komme.