Ledernettverk i Agder

Norske Trevarer har opprettet et helt eget nettverk for kvinnelige ledere og mellomledere i bransjen. –Nettverket kan ha stor betydning for både rekrutteringen til trevarebransjen og i den videre utviklingen av trevarebedriftene, mener daglig leder Hilde Widerøe Wibe i bransjeforeningen Norske Trevarer.

Nettverk av kvinnelige ledere i Norske Trevarer

I november var det klart for den femte samlingen så langt. Denne gangen var det Agder som ble inntatt av 16 engasjerte damer, og ferden gikk til Kristiansand, Byremo og Lillesand der vi besøkte Strai, Hamran, Lauvverket og Aanesland.  –Målet er å ha fire samlinger i året, to digitale og to fysiske, sier Hilde.

Strai

Vi startet vår to-dagers reise i kjøkkenbutikken til Strai i Kristiansand. Dette er en av Norges største butikker med et areal på 1550 kvm. De tre Strai-damene Tove Timenes, Rannveig Tobiassen og Monica Lohnås Roland hadde regien denne første dagen der vi fikk omvisning både i butikken og senere på fabrikken til Strai.

Fra lokal til nasjonal aktør

–Strai har gått fra å være en lokal aktør til en nasjonal aktør, og det er en pågående reise, forteller Rannveig som er etterkommer etter grunnlegger Erling Tobiassen. –Vi er stolte av at Strai fortsatt er familieeid, sier hun. Det er hennes fetter Jan Frode Tobiassen som er daglig leder i dag, og det har han vært de 10 siste årene. 

Enorm vekst

Strai har en omsetning på 430 millioner kroner i 2023 med 175 ansatte. Siden 2009 har de nesten fire-doblet omsetningen sin og planen er å vokse ytterligere. –Det ser ut til at vi klarer samme omsetning i 2024 og det er vi veldig fornøyde med, sier Jan Frode. 

I løpet av året produseres 4000 kjøkken. Bad, garderobe og vaskerom kommer i tillegg. 

Mange faktorer til suksess

Det er flere grunner til den voldsomme veksten de har opplevd siden 2009. Egeneide butikker er en av faktorene, og i dag er de 13 i antall. I tillegg har effektivisering vært en viktig faktor, samt at de har en tydelig markedsføringsstrategi.    

Endret handlemønster

Kunder og handlemønstre har endret seg. Derfor har butikken i Kristiansand en stor kreativ sone der kjøkkenkonsulentene kan jobbe med kundene og lage moodboards med ulike fronter, benkeplater, farger og knotter. Det er færre utstillinger fordi de ser at opplevelser og arrangementer er viktigere for å knytte til seg kunder. 

Fabrikken

På fabrikken til Strai er de 90 ansatte, derav 55 i produksjonen. Produksjonssjef Bengt Amundsen viser oss rundt og forteller at de produserer ca 17 kjøkken per dag, pluss garderobe og baderom. Fabrikken er på 8000 kvm, og de har et lager for ferdigvarer på 3500 kvm i tillegg. I dag har de fem lærlinger i produksjonen. 

F.v: Monica Lohnås Roland , Tove Timenes og Rannveig Tobiassen

LAUVVERKET

Etter besøket hos Strai gikk turen til Heddan Gjestegård i indre Agder. På en avsides plass uten dekning, ble det tid til desto mer prat og mingling. På et sted der til og med kongen har vært på besøk følte vi oss alle som dronninger, om enn i en litt annen tid. Med nydelig middag laget på kortreiste råvarer kunne vi lade opp til neste dag, der Lauvverket var første post på programmet.

F.v: Jan Petter Gysland og Trond Hamran

Lauvverket ligger i Snartemo og det er Trond Hamran og Jan Petter Gysland som står bak Sørlandets eneste løvtresagbruk med fokus på norsk eik til interiørbruk.

Drømmen om eika

–Historien begynte med en drøm om å redde den norske eika fra å bli redusert til flis og ved, og i stedet forvandle den til materialer som varer livet ut, forteller Trond og Jan Petter.

Ideen åpenbarte seg i 2018, og tok mer og mer form etter at Hamran leverte innredning i eik til den prestisjetunge restauranten UNDER.

Løvtresagbruk

9. oktober i år lanserte de endelig Lauvverket der de tok imot over 100 samarbeidspartnere. –Nå skal vi få opp produksjonen, sier Trond. –Selv om eik er treslaget vi satser mest på, ser vi for oss at vi også kan skjære andre typer løvtre. Det viktigste for oss er at vi kun tar imot norsk tømmer.

Idag er de fire ansatte hos Lauvverket. De har en moderne produksjonslinje, nytt administrasjonsbygg og to tørkebygg.

Hos Lauvverket handler det om å forlenge livssyklusen til den norske eika og skape varige produkter som respekterer naturens ressurser. De ser verdien i hver eneste del av treet. 

Anlegget er bygget til å ta 5000 kubikkmeter i året. I år har de kjøpt inn 1000 kubikkmeter rundtømmer som blir 300 kubikkmeter ferdig paneler og plank som er produktene Lauvverket tilbyr.

Tørkeprosess

Tørkeprosessen er en nøkkel til å forvandle rå eik til varige, høykvalitetsprodukter. 

Med moderne tørkeanlegg, går hver planke gjennom en nøye kontrollert prosess for å sikre kvalitet. 

–Med sterke røtter i norsk treindustri, og et skarpt blikk på innovasjon, skal vi fortsette å inspirere og skape ny historie, sier Trond og Jan Petter.

Eksklusivitet

Med mye på programmet dag to gikk tiden veldig fort og etter omvisningen på Lauvverket gikk turen videre til Hamran som ligger noen minutter unna. Trond Hamran er daglig leder og eier av bedriften som har røtter helt tilbake til 1930. I dag har de 40 ansatte og tilbyr skreddersøm til sine kunder. 

Enda bedre i tøffe tider

–Det handler mye om hvordan du takler utfordringer, mener Trond. –For vi vet alle at livet er fullt av opp og nedturer. Vi må alle ta en tur ned i kjellern av og til. Da er det enda viktigere å brette opp ermene og karre seg opp igjen. For ofte blir ting enda bedre med litt motgang, mener han. 

Merkevarebygging

–Vi har jobbet mye med å bygge Hamran som et merkenavn, og det har skapt stor verdi for oss. Med et eget studio i Oslo er nå hele 70% av kundene i Østlandsområdet, og 95% av alle kunder er private. Hamran leverer gjerne komplette løsninger, og ofte innreder de hele hus, leiligheter og hytte med sine kjøkken, garderober, bad, møbler, gulv og panel. 

Følelsen av eksklusivitet

Det var en helt egen stemning i lokalene hos Hamran. Det er moderne og rustikt på samme tid. Nydelige utstillinger i varmt lys satte rammen for resten av opplevelsen. Det første rommet kundene kommer inn i kaller de laboratoriet, der det første de ser er materialer og deler av produksjon. Hamran ønsker å skape en opplevelse med sine produkter, og det gjør de i alle deler av sin produksjon. Det er ryddig, oversiktlig og en følelse av ro gjennom hele lokalet som skaper det eksklusive inntrykket som gjenspeiles i produktene til Hamran.

Aanesland

Siste stopp for nettverket av kvinnelige ledere og mellomledere i Norske Trevarer var hos Aanesland Treindustri. 

Far og datter: Gunnar-Adolf og Karianne Aanesland.

De ble etablert på Birkeland i 1945 og har siden den gang hatt flaggstenger og dreiing av treverk som spisskompetanse. For snart tre år siden flyttet de inn i et helt unikt signalbygg i tre i Lillesand. Bygget er tegnet av arkitekt Helen & Hard og er på 2600 kvm. Bæresystemene ble levert fra limtrefabrikken Sørlaminering som Aanesland & Nilsen overtok i 2013. 

Gunnar-Adolf Aanesland driver bedriften og for bare få måneder siden startet datteren Karianne Aanesland, som forteller om en bratt og spennende læringskurve. 

–I det nye bygget finnes ikke en eneste skrue eller stålbeslag, for Gunnar-Adolf er nesten litt allergisk, ler Karianne. – Det er kun tre som gjelder, og det krevde en mengde nybrottsarbeid og testing for å skape de riktige bæresystemene og sammenføyningene med kun bruk av tre, forteller hun. – Vi liker å se fremover, tenke utenfor boksen, og være innovative i tro til tradisjoner, og det får vi vist på en flott måte med dette bygget.