Lønnsom i Norge

-Jeg er helt overbevist om at det er mulig å drive lønnsom produksjon i Norge, sier Lars Ole Hageskal som er daglig leder i vindusfabrikken Lian på Kyrksæterøra.  Lian kan vise til et stabilt resultat på 10 prosent gjennom flere år, og er dermed selv et godt eksempel på at det er mulig.  I januar i år tok de over fabrikken til Natre i Meråker og utvider dermed sitt produktsortement.  Både Lian og Natre er eid av det danske konsernet Dovista.

Lars Ole Hageskal er en opptatt mann, og reising utgjør en stor del av hverdagen hans.  Siden jeg bor like ved flyplassen på Gardermoen var jeg så heldig at jeg kunne «fange» han opp der en dag i august, før han oste videre inn til Oslo.  

Vi mimrer litt tilbake i tid, da vi treffes. For det viser seg at vi begge begynner å få lang fartstid i bransjen, og Lars Ole har jobbet i Lian i 16 år.  Vi møttes første gang på et salgs-kurs i regi av Norske Trevarer.  Da var han salgssjef i Lian.  I 2015 tok han over som daglig leder, en jobb han trives godt med. 

2. januar 2019 tok Lian over fabrikken til Natre i Meråker. 

Det er framtida vi lever av

16 års fartstid er ikke lenge i en bedrift som i år er 106 år.  -Men jammen har det skjedd store forandringer bare de årene jeg har vært her, sier Lars Ole. -Som vi sier på Lian, så skal vi være stolt av fortida, men det er framtida vi lever av.  

Lian har alltid vært flinke til å se framover.  Da tidligere majoritetseier John Lian bestemte seg for å selge bedriften til Dovista i 2012, så var det nettopp framtida som var i tankene hans.  Lian ønsket mer utvikling og videre vekst.  For å få til det, var det nødvendig å være en del av noe større.  Da Dovista kom på banen ble det løsningen for Lian.  I 2015 kjøpte de ut de siste eierandelene i Lian.  

En nisje for alle

Dovista eier også Natre i Norge.  Både Natre og Lian er to sterke merkenavn, og filosofien til eierne er at merkenavnene skal bestå, og fabrikkene skal videreutvikles.  Når det er sagt, så mener ikke Lars Ole at man må være stor for å lykkes i Norge.  -Det finnes en nisje for alle, mener han.  -At produksjon i Norge kan være lønnsomt er jeg helt overbevist om.  Nøkkelen til suksess er å holde seg til det man er god på.  Tro på det du holder på med og hold fast på det.  Alle må tilpasse seg, men du må tilpasse deg innenfor den strategien som er lagt for bedriften.  

Det menneskelige aspektet

Lars Ole er stolt av å være en del av denne bransjen.  -Det er noe med menneskene, sier han.  – Vi har utrolig mange dyktige fagfolk med en yrkesstolthet som bærer både bedriftene og produktene fram.  Selv om vi automatiserer og digitaliserer så kommer vi ikke utenom viktigheten av fagkompetanse.  Den vil alltid bestå, og det er den vi skal overleve på.  For uten «folka», er vi ingenting.  Mennesker skaper bedriftene. Kundene tar for gitt at de får produktene de har bestilt.  At alle krav er tilfredsstilt, og miljø-sertifiseringer er i orden.  Det de legger merke til er det menneskelige aspektet, det lille ekstra som vi kan bidra med gjennom vår kompetanse, oppfølging og følelser for produktene vi leverer.  Det kan ingen maskiner ta fra oss.

En komplett leverandør

2. januar 2019 tok Lian over fabrikken til Natre i Meråker.  Natre hadde overkapasitet og Lian ønsket seg mer kapasitet.  Strategiske grep og langsiktige planer gjorde dermed sitt til at Lian overtok fabrikken.  På Kyrksæterøra produseres kun et innadslående produktprogram, mens det på Meråker produseres utadslående.  -Vi på Lian ønsket å øke vår produksjon av innadslående produkter.  For å få til det, så vi at vi også måtte tilby utadslående produkter for å framstå som en komplett leverandør av fasadeprodukter.  

Bratt læringskurve

De to fabrikkene er ulike i både produksjon og måten å jobbe på.  Natre leverer kun produkter til byggevarekjeder, mens Lian går direkte til prosjektmarkedet.  -Derfor har de hatt en bratt læringskurve de siste månedene, smiler Lars Ole.  -Heldigvis er de så dyktige at de tar utfordringene på strak arm.  De to fabrikkene kommer til å ha ulike fokusområder.  Fabrikken på Kyrksæterøra leverer til nybygg prosjekt, mens Meråker vil levere mest til renove-ringsmarkedet.  

Lykkes med rekruttering

De to fabrikkene på Kyrksæterøra og i Meråker er hjørnestensbedrifter med henholdsvis 110 og 60 ansatte.  -Det positive med dette er at det er lite gjennomtrekk av mennesker, forteller Lars Ole.  -En stabil arbeidsstokk bidrar til kontinuitet og ro.  Det gledelige nå er at vi har fått påfyll at yngre krefter.  For fem år siden så vi med bekymring på rekrutteringen, men i dag har vi god balanse i både alder og kjønn.  Hvorfor dette har endret seg de siste årene, må ha med at fokuset på fagutdanningen har blitt større, mener Lars Ole. Lian bidrar selv i utviklingen gjennom stadig å ta inn lærlinger.  De tilbyr også etterutdanning for å heve kompetansen innad i bedriften. 

«Sov med støvlene på»

Lian investerer kontinuerlig for å øke kapasiteten og effektiviteten i fabrikken.  -Vi er heldige som har eiere som satser på oss, og ser potensialet framover, sier Lars Ole.  -Det er også viktig å glede seg over gode resultater, og med et resultat på 10 prosent på bunnlinja de siste årene, så skal vi unne oss å stoppe opp litt og kjenne på den gode følelsen.  Vi benytter et uttrykk som sier: Vi må sove med støvlene på.  Det liker jeg godt.  Selv om det går godt nå, så må vi alltid ruste oss for de tøffe tidene. 

Folka er viktigst

Østlandet er hovedmarkedet til Lian.  Derfor har de nå åpnet et showrom i Oslo der de kan møte kunder og vise fram produktene. I fjor ble de miljøfyrtårnsertifisert.  -Det er et markedskrav fra flere av våre store kunder, forteller Lars Ole.  Det handler ikke kun om produkt, men hele verdikjeden i fabrikken skal dokumenteres som bærekraftig.  Som du skjønner så blir det aldri kjedelig, ler han før han raskt titter ned på klokka. Det er mandag, og Lars Ole har et møte med ledergruppa.  Han låner møterommet og dukker opp igjen etter en halv time.  -Jeg må alltid ha med meg dette møte.  For som sagt så er det «folka» som er de viktigste, og det meste løses bare man setter av tid til å snakke med hverandre, smiler han.