Løken

En trevarebedrift i medvind

Løken Trevare AS i Ørje har hatt en eventyrlig vekst de siste årene. På vårparten skal det nye alu-bekledde vinduet være klart til produksjon, og da blir de en komplett vindusprodusent. I tillegg til vinduer produserer Løken terrassedører og skyvedører. -I 2011 kommer vi til å havne på et resultat godt over 5 prosent, og det er vi svært fornøyde med, sier daglig leder Arnfinn Grøndal.

I 1988 tok Arnfinn, broren Frits og Henry Berger over Løken Trevare. Disse tre har siden den gangen eid bedriften og drevet den framover. Alle tre jobber aktivt i bedriften, og det er en stor fordel, sier Arnfinn. Vi er fagfolk som vet hva det vil si å drive en produksjonsbedrift. Ved å være flere eiere kan en lettere fordele ansvar og arbeidsoppgaver.

Fusjon og spesialisering

I 1998 flyttet bedriften til Ørje. De delte lokaler med det som da het NorTre Produkter som holdt på med dørproduksjon. Etter hvert ville Løken Trevare utvikle seg videre, og da de fikk muligheten til å kjøpe NorTre Produkter, så slo de til. Fra dette tidspunktet begynte det virkelig å røre seg i bedriften. Etter hvert fusjonerte de to firmaene og dørproduksjonen ble lagt ned. Det gjelder å holde på med det en er god på, sier Arnfinn. Det å blande inn for mange produkter kan føre til at alt blir gjort halvveis. Derfor bestemte vi oss for å gå tilbake til den gamle Løken Trevare modellen, der vindusproduksjonen sto i sentrum.

Vellykket satsing på salg

De satte inn en offensiv på salgsvirksomheten, noe som førte til at bedriften fikk langt flere kunder. Dette nyter de fortsatt godt av i dag. De holder også på med kontinuerlige forbedringsprosesser internt. -Ser vi på tallene så har vi gjort noe riktig, sier Arnfinn. I 2006 hadde Løken Trevare AS en omsetning på 20 millioner kroner. På bare fem år har de doblet omsetningen, og i 2011 landet de på 45 millioner kroner. Dette er en økning på 5 millioner fra året før, og resultatmessig ligger et sted

mellom 5 og 8 prosent.

God start på året

I dag har bedriften 37 ansatte, og de håper å øke staben med to stykker i løpet av kort tid. -Vi har klart å bygge opp en bedrift med stabile arbeidsplasser, sier Arnfinn. -2012 har startet bedre enn i fjor. Vi kunne ta juleferie med fulle ordrebøker ut januar. Dermed ser det ut til at vi slipper å kjøre fire-dagers uke i år. Det måtte de en periode i fjor, men de ansatte er inneforstått med at dette må gjøres for å kunne opprettholde arbeidsplassene. Løken kjørte fire dagers uke istedenfor å ta ut permitteringer. Dette er en mer rettferdig løsning, sier Arnfinn. Fire dagers uke rammer alle like mye, og da er det lettere å forsvare det ovenfor de ansatte.

Tjener penger

Siden 2006 har Løken Trevare AS utvidet produksjonslokale, modernisert maskinparken og byttet datasystem. I dag fremstår de som en moderne mellomstor produksjonsbedrift med god kapasitet og stor fleksibilitet. -Når en kommer over en viss terskel er det enklere å investere og dermed utvikle seg videre, sier Arnfinn. Da de satset for fullt på salg økte de kundemassen sin betraktelig, noe som igjen førte til økt resultat og dermed mulighet til investeringer. Det er morsommere å jobbe når en i tillegg til å like det en holder på med, kan tjene gode penger, innrømmer Arnfinn.

Kontinuerlige investeringer

I 2011 investerte de i to nye maskiner, en CNC fresemaskin fra SCM, levert av Bergsli, og en sentrumstapper av merket Omal som er levert av samme firma. I mars kommer en spesialmaskin for glasslister og sprosser som er levert av A. Falkenberg. De investerer også i alu-kledde vinduer som skal være klar til produksjon på vårparten. Går det like bra med oss framover, så står en større maskinlinje og nytt malingsanlegg øverst på ønskelista. I dag er bedriften på 4500 kvadratmeter. Vi begynner å vokse ut av lokalene, sier Arnfinn. Om et par års tid kan det hende vi må bygge ut fabrikken.

Suksess med Optiwin

Kundemassen strekker seg fra Arendal til Hallingdal og Gudbrandsdalen. Bedriften samarbeider med entreprenører, byggevareforretninger, byggmestere og forhandlere. Løken Trevare AS er medlem i Snekker’n kjeden, som de har godt utbytte av. Nå har vi blitt norgesmestere i å levere raske tilbud, sier Arnfinn. De har nylig gått over til et annet dataprogram, Optiwin, som er utviklet av Harald Fjerdingstad. Det kan faktisk av og til bare gå minutter fra vi har fått en etterspørsel til vi sender et tilbud og har fått en ordre tilbake. Oppfølgingen vi har fått av Harald Fjerdingstad har vært enestående, forteller Arnfinn. Vi snakker samme språk og han forstår hva vi trenger. Optiwin har vært en suksess for oss, sier han. Vi er også opptatt av å ha god økonomistyring og har varetelling hvert kvartal. Dette dataprogrammet gjør den jobben til en enkel sak.

Arnfinn ser lyst på framtiden og er sikker på at norske trevarer har livets rett i mange år framover.