Advokat (H) Gjermund Pekeberg og advokat Henrik Midtsæter
I 2024 er det kommet flere lovendringer som er relevante for trevarebedrifter. Lovendringene er en konsekvens av nye EU-direktiver som har til hensikt å styrke forbrukervernet ytterligere, samt å få en mer samordnet lovgivning innenfor EØS-området. Vi vil i denne artikkelen gå igjennom de lovendringene som er mest relevante for trevarebedrifter. Av særlig relevans er endringene i forbrukerkjøpsloven som trådte i kraft 1. januar 2024.
Hvordan kan lovens krav til varen fravikes?
Etter de nye reglene er det mindre rom enn før for å kunne fravike lovens krav til varen. I forbrukerkjøpsloven § 15 tredje ledd er det bestemt at salgstingen skal:
a) passe for de formål som tilsvarende ting vanligvis brukes til
b) svare til den mengde og ha de egenskaper og andre funksjoner, blant annet med hensyn til holdbarhet, funksjonalitet og sikkerhet, som er vanlige for ting av samme type, og som forbrukeren med rimelighet kan forvente ved kjøp av en slik ting
c) være av samme kvalitet som og tilsvare beskrivelsen av en prøve eller modell som selgeren har gjort tilgjengelig for forbrukeren før inngåelsen av avtalen
d) leveres med relevant tilbehør, slik som innpakning, installasjonsveiledning, bruksanvisning eller annen veiledning, som forbrukeren med rimelighet kan forvente å få
e) være i samsvar med offentligrettslige krav som stilles i lovgivningen eller offentlig vedtak i medhold av lov på den tid kjøpet inngås, hvis ikke forbrukeren har til hensikt å anvende tingen på en slik måte at kravet er uten betydning.
Det er nå fastsatt skjerpede krav for å avtale unntak fra disse kravene. Hvis forbrukeren har bestilt et produkt som avviker fra noen av disse kravene, foreligger det en mangel etter de nye reglene med mindre forbrukeren ved inngåelsen av avtalen ble spesielt opplyst om at en bestemt egenskap ved tingen ville avvike fra lovens krav og uttrykkelig og særskilt aksepterte dette avviket.
Hvis man selger en vare der kjøperens formål med kjøpet er et annet enn det vanlige, er det nå viktigere enn før å avtale klare forbehold som forbrukeren uttrykkelig og særskilt aksepterer. Dette kan for eksempel være dersom noen bestiller et rekkverk som er for lavt til at det er lov å bruke i en bolig, eller dersom noen kjøper en vare med kjent produksjonsfeil til rabattert pris. I slike tilfeller må man innhente en uttrykkelig aksept på at forbrukeren frafaller retten til å reklamere på at varen ikke er i samsvar med lovens krav, der det konkret er angitt hvilke avvik varen har i forhold til lovens krav. En konsekvens av denne lovendringen, er også at det ikke lenger er lov å selge ting «som den er», noe tidligere var vanlig ved salg av brukte ting.
Mangler som følge av feil installering
I ny § 17 er det fastsatt at også feil ved tingen som skyldes uriktig installering, anses som en mangel dersom:
a) installering er del av kjøpsavtalen og ble utført av selgeren eller under selgerens ansvar, eller
b) installeringen var ment å utføres av forbrukeren og ble utført av ham eller henne, og den uriktige installeringen skyldes mangler i installasjonsveiledningen som ble levert av selgeren
Som mangler i installasjonsveiledningen regnes også at den er ufullstendig eller uklar, slik at den er vanskelig å bruke. Hvis forbrukeren selv har installert tingen til tross for at det var avtalt at selgeren skulle gjøre dette, er det imildertid klargjort at forbrukeren mister sin rett til å påberope feil ved installasjonsveiledningen.
Presumsjon for mangel de første to årene
I § 18 andre ledd er det nå fastsatt at perioden selgeren har bevisbyrden for at det ikke er en mangel ved tingen, utvides fra seks måneder til to år. Dette innebærer at det i løpet av de første to årene er en presumsjon for at det er en mangel ved tingen som er årsak til problemer som har oppstått. Det er i denne perioden selgeren som må motbevise at de oppståtte problemene skyldes en mangel. Det er dermed vanskeligere enn før å påberope at problemer som har oppstått etter seks måneder, men innenfor de første to årene, skyldes feil bruk, mangelfullt vedlikehold, brudd på FDV- eller serviceanvisninger, eller andre forhold som forbrukeren svarer for.
Garantier
Det er også gjort en presisering om garantier i § 18a fjerde ledd. Det er nå presisert at dersom vilkårene i garantierklæringen er mindre fordelaktige for forbrukeren enn vilkårene som fremgår av tilknyttet reklame, er garantien bindende på de vilkårene som fremgår av den tilknyttede reklamen. Dette gjelder likevel ikke dersom den tilknyttede reklamen før inngåelsen av avtalen er blitt rettet på samme eller tilsvarende måte som den ble fremsatt. I markedsføringsloven § 23 er det også fastsatt at eventuelle garantivilkår skal utleveres til forbrukeren på et varig medium senest ved leveringen.
Begrenset mulighet til å få flere forsøk på retting og omlevering
I forbrukerkjøpsloven § 30 fjerde ledd er det nå gitt en regel som fastsetter at om det viser seg en mangel etter retting eller omlevering, kan forbrukeren avvise ytterligere avhjelp, med mindre det er rimelig at selgeren får et nytt forsøk. Den tidligere regelen om at selgeren har to avhjelpsforsøk, er dermed opphevet. Regelen gjelder både der det viser seg at et utbedringsforsøk har vært mislykket og der det senere viser seg nye mangler ved tingen. I begge tilfeller er nå hovedregelen at selgeren ikke har rett til å få gjennomføre ny retting eller omlevering av tingen. Det er fortsatt slik at forbrukeren etter omstendighetene kan måtte finne seg i flere forsøk, og terskelen for at selgeren får rett til å gjøre et ytterligere forsøk på å avhjelpe mangelen er ikke er høy. Det vil imidlertid sjelden være adgang til å få mer enn to avhjelpsforsøk per mangel. Regelen gjelder også der det har oppstått en ny mangel, potensielt lenge etter at den første ble avhjulpet. Er det en ny mangel, vil selgeren som hovedregel ha anledning til å gjennomføre avhjelp på nytt.
Om selgeren skal få flere enn ett utbedringsforsøk beror på en konkret helhetsvurdering der momenter som varens type og verdi, og mangelens art og betydning, har betydning. For dyre eller komplekse varer kan det i mange tilfeller være berettiget å gi selgeren enda et forsøk på å avhjelpe mangelen. Det skal imildertid også tas i betraktning om forbrukeren kan forventes å bevare tilliten til selgerens evne til å bringe varen i overensstemmelse eller ikke, for eksempel hvis det samme problemet oppstår to ganger. Også miljø- og bærekraftshensyn er relevante i vurderingen og kan tale for at selgeren får flere avhjelpsforsøk. I tillegg kan andre relevante momenter vektlegges, som hvor lang tid avhjelpen forventes å ta, og om forbrukeren får en erstatningsgjenstand under utbedringen. Har det første avhjelpsforsøket vært mislykket, vil det være relevant å se hen til erfaringene fra det. Ble dette gjennomført på en god måte, taler det med styrke for at forbrukeren må tåle et nytt avhjelpsforsøk. Annerledes kan det stille seg hvis det første, mislykkede forsøket var i yttergrensen for hva forbrukeren må finne seg i.