Løvtrespesialisten

Kortreiste råvarer og ferdige produkter

Forbrukeren blir mer og mer opptatt av det nære og norske. Kvalitet og miljø står øverst på ønskelista hos mange når de skal velge produkter. Kortreiste matvarer begynner å bli allment kjent og ettertraktet. Nå håper Håkon Due i Løvtrespesialisten Fange Sag og Høvleri AS at kortreiste tre-produkter skal få den samme etterspørselen. Hvorfor kjøpe tømmer og råstoff langveisfra når vi har fantastiske treslag i vårt nærområde, spør han. Løvtrespesialisten er en av få norske bedrifter som skjærer og videreforedler løvtre, og det akter de å fortsette med.

På glatte vinterveier snirkler jeg meg mot Aremark. Her holder Løvtrespesialisten til. Det er en kald og fin vinterdag, og da jeg svinger inn mot bedriften kommer jeg inn på et stort gårdstun. En mann i en hjullaster vinker ivrig til meg. Eier og daglig leder Håkon Due hopper ut. -Litt hektisk her i dag, unnskylder han seg, og viser meg inn i hovedhuset på gården. Kaffe og hjemmebakte skolebrød varmer opp en litt frossen kropp. Håkon har vokst opp på gården. Her er det 11 bygninger å holde styr på, en del jord og ikke minst bedriften Løvtrespesialisten. Det å ha en 8 – 16 jobb er ikke noe for meg, sier Håkon. Det er for kjedelig. Business is pleasure, sånn er det bare.

Varmt tre

Er det ikke godt å gå på skikkelig tregulv? mer konstaterer enn spør han, da vi går inn på kjøkkenet. Et nydelig bjørkegulv varmer opp bena. Han spør hva slags panel jeg tror det er i taket, men det klarer jeg ikke å gjette. Det er svartor, forteller han. Det er et treslag som er rødlig og varm i fargen, som med fordel kunne vært brukt mer.

Skaper en opplevelse

-Jeg er opptatt av at kundene som kommer hit skal få en opplevelse, sier Håkon. Jeg skjønner hva han mener. Det er ikke hver dag en kommer til en bedrift som ligger på et slikt gårdstun. I tillegg er låven gjort om til et produksjonslokale. Her blir det en privat og hyggelig atmosfære. Når kundene først kommer hit, så velger de som regel det vi kan tilby, smiler Håkon. Og det forstår jeg. Det er ikke bare det at Håkon er en god selger, men han er levende opptatt av materialene han holder på med.

Med hjerte for løvtre

Løvtrespesialisten er et tradisjonelt sagbruk og høvleri, som har vært i drift siden 1931. Produksjonen har hovedsakelig vært kledning og konstruksjonsvirke til ordinært bruk. I 1995 begynte de produksjonen av norsk løvtre, og volumet er ca. 800 kubikkmeter løvtretømmer i året. De produserer fra stokk til gulv og paneler. Største-delen av produksjonen består av heltre bjørkegulv og osp kledning i forskjellige dimensjoner. Bedriften har etterhvert fått flere store prosjekter der særlig osp, eik og bjørk er framtredende. Kundene er i hovedsak entreprenører, arkitekter, byggevarehus og private. Bedriften er svært fleksibel og kan lage de fleste profiler og bredder som blir etterspurt.

En inkluderende leder

Bedriften hadde en omsetning i overkant av 3 millioner kroner i 2011. -Vi er på det meste fem ansatte, forteller Håkon. Han er nå på utkikk etter en høvelmester, men de vokser ikke på trær dessverre, sier han. Vi har også hatt to stykker som gikk på tiltak fra NAV. Håkon er opptatt av å inkludere mennesker, og ønsker å få til flere slike samarbeid. Det er ulike grunner til at mennesker havner utenfor systemet, og mange har gode muligheter til å komme på rett kjøl igjen med litt hjelp. De to vi hadde her klarte seg etterhvert kjempebra, og de gjorde en super jobb for oss, sier Håkon.

Leverer til Moelven

Løvtrespesialisten har lenge hatt et godt samarbeid med Moelven om leveranser av råstoff til bjørkegulv, men nå skal bedriften levere alle bjørkegulv ferdig høvlet til dem. De selger også

paneler, osp kledning og spesial

produkter til Moelven.

Satser i Norge

Håkon ser at det kunne vært lønnsomt å flytte driften til utlandet, men i følge han er da hele vitsen borte. -Vi vil bruke det vi har rundt oss, og det at varene er kortreiste har en stor miljøgevinst som han håper skal få mer oppmerksomhet. Løvtrespesialisten satser videre, og i høst investerte de tilsammen 2,5 millioner kroner på en ny Weinig 2000 høvel, nytt flisavsug og utbygg.

Høvelen er levert av A.Falkenberg og er den eneste i Norge med mobil venstre spindel. Her kan vi kjøre ulike bredder etter hverandre. Etterhvert skal vi ha inn et kapp- og endefresingssystem, forteller Håkon.

Hardføre tresorter med lang levetid

-Det vi holder på med er krevende arbeid, og vi kan levere spesial-produkter som de store bedriftene ikke kan levere, rett og slett på grunn av lønnsomhet og effektivitet. Det er mye arbeid med løvtre. Norsk løvtre brukes fors lite. Det er synd.