Månedens SVENNEPRØVER

En av bransjens store utfordringer er rekruttering.  Vi i Tre og Profil ønsker derfor å vise frem de dyktige lærlingene som jobber iherdig i bedrifter i hele landet.  Sammen med samarbeidspartnere plukker vi ut to til tre svennestykker som vi presenterer i hver utgave.  På slutten av året vil vi sammen med vår jury fra Oslo Snekkermesterlaug kåre en vinner som vi setter ekstra stas på, og hvem vet, kanskje det venter en overraskelse til den juryen utpeker.  

Har du en lærling med et svennestykke du synes fortjener oppmerksomhet?  Vi oppforder prøvenemdene og bedrifter til å tak kontakt med oss.

Sofies prøve

Sofie Rudshaug avla sin svenneprøve i desember 2020 med karakter bestått.  Hun forteller om en morsom prøve, men en strabasiøs vei til lærlingplass.

Da Sofie skulle omskoleres fra et annet utdanningsløp, begynte en prosess som skulle ta litt tid.  -Det er ikke alltid så lett å vite hva man vil, innrømmer Sofie. -Derfor brukte jeg lang tid på å tenke, søke og lete.  Det var samtaler med familie og venner som til slutt gjorde utslaget. For å jobbe med hendene har Sofie alltid likt.  Da moren hennes minte henne på at olderfaren hadde vært møbelsnekker, så våknet Sofies interesse for faget.  Da hun begynte på det ett-årige løpet hos Møbelsnekkerskolen som ligger i Østfold, var framtiden satt.  

-Heldigvis fikk jeg lov til å hospitere på skolen det andre året, forteller Sofie.  I løpet av den tiden begynte hun å søke etter lærlingplass.  -Det var ikke lett, sier hun. – Jeg brukte lang tid før jeg endelig fikk kontakt med møbelsnekkerbedriften Henrik O. Heen.  Jubelen sto i taket da jeg fikk lærlingplass her, smiler hun.  

I desember tok hun svenneprøven.  Hun lagde et nattbord med dør og skuff i kirsebær heltre og finerte plater.  Skuffesidene lagde hun i lønn.  -Jeg fant noen flotte finérprøver på jobben og brukte fugleøyefiner i skuffebunn og dekorfiner i fylling til døra.  Iinnvendig og utvendig er møbelet sprøytelakkert med matt lakk.  Det var morsomt å jobbe med oppgaven, forteller hun, og jeg er fornøyd med resultatet.  

Sofie opplevde at hun fikk god støtte av både bedriften og prøvenemda under prøven.  -Jeg grudde meg i forkant, og det betydde veldig mye for meg å få så god støtte, sier hun.  -Det gjorde at hele prøven ble en god opplevelse.

Sofie blir nå fast ansatt hos Henrik O. Heen.  -Det er det beste som kunne skjedd meg, avslutter hun.

Sofie Rudshaug viser fram sin svenneprøve.

Martins verden

Martin Flatemo gjennomførte lærlingetiden sin hos Bekken Snekkerverksted på Otta.  Han avsluttet med en svenneprøve der han fikk karakteren meget godt.

Martin forteller at han allerede tidlig på ungdomsskolen begynte å interessere seg for gitarbygging.  -Det nærmeste jeg kom den interessen var møbelsnekring, forteller han.  Dermed begynte han på Hjerleid Handverkskole på Dovre.  Her startet han på treskjæring før han gikk videre på møbelsnekring.  -Det var riktig retning for meg, sier han.  Og da han skulle ut som lærling fikk han plass hos Bekken Snekkerverksted, som er et lite verksted med tre ansatte på Otta.  

-Jeg trives best når jeg kan lage spesielle ting som kan utfordre meg litt, fortsetter Martin.  Derfor synes han gjennomføringen av svennerprøven var morsom.  -Oppgaven er ganske fri, mener han.  -Derfor valgte jeg å føye til spennende løsninger.  Det endte med at fronten på både skuffer og dører i møbelet ble konkav.  Han lagde også en stor skuff uten håndtak.  En skillevegg mellom de to små skuffene inne i skapet må dyttes inn for at denne skuffen skal sprette ut.  

Møbelet er laget i norsk bjørk og eik.  Den er sinket i alle hjørner, har tre skuffer og i tillegg ulike tappforbindelser.  Dette var en ren håndarbeidsoppgave som Martin likte veldig godt.  -Det ble lange dager, forteller han.  -Men det gjorde ingenting siden jeg kunne holde på i min egen lille verden.

Etter endt læretid fikk Martin tilbud om å fortsette hos Bekken Snekkerverksted.  -Her trives jeg godt, så det takket jeg selvfølgelig ja takk til, avslutter han.

Martin Flatemo.