Månedens svenneprøver

En av bransjens store utfordringer er rekruttering.  Vi i Tre og Profil ønsker derfor å vise frem de dyktige lærlingene som jobber iherdig i bedrifter i hele landet.  Sammen med samarbeidspartnere plukker vi ut to svennestykker som vi presenterer i hver utgave.  På slutten av året vil vi sammen med vår jury fra Oslo Snekkermesterlaug kåre en vinner som vi setter ekstra stas på. I den forbindelse vil det bli en utstilling av svennestykkene på Håndverkeren i Oslo. 

Har du en lærling med et svennestykke du synes fortjener oppmerksomhet?  Vi oppforder prøvenemdene og bedrifter til å tak kontakt med oss.

Christine og CNC

Christine Menne tok svenneprøven i trevare- og bygginnredning for seks år siden. I juni i år tok hun fagprøven i CNC operatør kombinert med full jobb hos Møbelsnekkerne Lien & Lian AS. –Det er gøy å kunne mange ting, sier hun. –Det gjør hverdagen variert og morsom, samtidig som at jeg kan bidra til positiv utvikling i bedriften.

Christine Svenne.

Christine er oppvokst med en pappa som er trappesnekker. –Jeg elsket å være med i verkstedet. Men da jeg skulle finne min egen utdanningsvei slo jeg snekkerfaget fra meg en periode, før jeg som 24 åring ville finne tilbake til røttene mine. Da startet jeg som voksenlærling hos Fram Trapp som er bedriften til pappa. Som voksenlærling fikk jeg teoretiske oppgaver som fordelte seg over ett år. Det krever egeninnsats, og det passet fint for meg. 

For fem år siden startet Christine hos Møbelsnekkerne Lien & Lian AS på Barkåker i Vestfold. Her fikk hun tilbud om å ta fagprøve i CNC faget, og det takket hun gladelig ja til. I 3,5 år har hun fått jevnlig opplæring i faget i tillegg til full jobb. –Det er viktig å ha flere ben å stå på, sier Christine, og det er gøy å lære nye ting. Jeg ønsker å være en ressurs for bedriften, og da må jeg tilegne meg ny kunnskap hele tiden. Det er viktig for utvikling av bedriften, og jeg vil bidra med det jeg kan. 

–En fagprøve i CNC faget er ganske så satt, forteller hun. –Her er det nøyaktigheten som blir målt. Jeg fikk en teknisk tegning med utfresninger, sirkler og buer, og alle mål skal være innenfor gitte toleranser. På en 40 mm tykk plate skulle hun vise hvordan hun mestrer programmering av CNC maskinen, og utfresningene skulle være på begge sider av plata. 

Christine har inntrykk av at CNC-faget nå er utviklet med tanke på treindustrien. –Det er veldig bra for oss som driver med det og for fremtidige lærlinger i faget, sier hun. –For oss som driver med det levende materiale tre er det flere faktorer vi må tenke på. For når nøyaktigheten skal måles, så kan ikke materiale ha forskjøvet seg, slik som jo er lett at tre gjør. Derfor er det f.eks viktig at temperatur og fuktighet holdes konstant. Det er godt å ha ekspertise å støtte seg til, smiler Christine. –For det er mange fallgruver å tråkke i.

–Det er mange oppgaver i en bedrift som lett kan gjøres på en CNC maskin, forteller Christine. –Derfor er jeg veldig glad for at jeg fikk denne muligheten. Mange steder er det kun én CNC operatør, og da blir en fort sårbar. CNC maskinen blir viktigere og viktigere i de fleste bedrifter og da bør flere ha kunnskap om hvordan den fungerer, avslutter hun. 

Helenes Møbel

Helene Trettengen var usikker på hva hun ville bli. Men det hun var helt sikker på, var at hun ville jobbe med noe fysisk. Da hun var på flyttefot til Moss åpnet døra seg hos Møbelsnekkerskolen. –Jeg kan jo prøve det et år, tenkte hun, og ble der i to. Nå er hun helt sikker på at hun har havnet på riktig hylle, og møbelsnekring har blitt en stor del av livet hennes.

Helene Trettengen

Det er nå fire år siden hun startet på Møbelsnekkerskolen i Østfold. I juni i år tok hun svenneprøven hos Nordby Snekkerverksted på Øyer i Innlandet fylke. Helene som er fra Sør-Fron har flyttet hjem igjen, og håper hun kan fortsette hos Nordby Snekkerverksted. For her trives hun godt.

Da Helene tok fatt på svenneprøven ville hun lage noe hun selv kunne få nytte av. Dermed gikk hun i gang med å designe et møbel til sin samboers spillerom. –Det er også et møbel vi kan ha andre steder i huset, men akkurat nå er det på det rommet den trengts, smiler hun. 

Møbelet er laget i bjørk heltreplater og har en glasskyvedør på toppen og glass i taket. Dermed blir det et slags displayrom øverst. Møbelet har ellers to skuffer og to dører. –Dobbelt så mye som det en vanlig svenneprøver krever, ler hun. –Men det var nå slik jeg syntes den så best ut. 

I sammenføyningene er skuffer og topplister sinket. Hyllen i midten er laget med grad og gradspor. Resten er satt sammen med dominokjeks. Hele møbelet er overflatebehandlet med Osmo hvitpigmentert hardvoksolje. 

Helene brukte 107 timer på svenneprøva, som var noe mer en total timer satt for prøva. Presisjon tar fort litt lengre tid enn planlagt, smiler hun. –Det var morsomt å jobbe med svenneprøven og jeg lærte masse.

Helene skal etterhvert overta gårsdriften i Sør-Fron. På spørsmål om hun kanskje da vil drive sin egen bedrift er hun klar. –Det er ikke noe for meg, sier hun. –Jeg trives veldig godt med å jobbe i en bedrift der man samarbeider og kan lære av hverande, avslutter hun.