En av bransjens store utfordringer er rekruttering. Vi i Tre og Profil ønsker derfor å vise frem de dyktige lærlingene som jobber iherdig i bedrifter i hele landet. Sammen med samarbeidspartnere plukker vi ut to til tre svennestykker som vi presenterer i hver utgave. På slutten av året vil vi sammen med vår jury fra Oslo Snekkermesterlaug kåre en vinner som vi setter ekstra stas på, og hvem vet, kanskje det venter en overraskelse til den juryen utpeker.
Har du en lærling med et svennestykke du synes fortjener oppmerksomhet?
Vi oppforder prøvenemdene og bedrifter til å tak kontakt med oss.
Kristoffers nattbord
Kristoffer Sørensen omskolerte seg til møbelsnekker i voksen alder, og den beslutningen angrer han ikke på. I september fikk han karakteren bestått på sin svenneprøve. Dagen etter avlagt prøve startet han i sin nye jobb som møbelsnekker hos Alna finsnekkeri AS i Oslo.
Kristoffer har gått på prestisjeskolen Westerdahls i Oslo, og har jobbet med ulike prosjekter fram til han begynte å jobbe som utesnekker. -Jeg liker best pirkearbeid, forteller han, og som utesnekker så er det lite av det. Da møbelsnekker Kenneth Rockers i Østre AS trengte hjelp på verkstedet, grep Kristoffer muligheten. Da han også forsto at han kunne ta fagbrev, så var det bare å kaste seg rundt. -Det ble svært viktig for meg, innrømmer han. I tre år var han hos Østre AS, før han avla sin svenneprøve. Prøven besto i å lage et nattbord med dør og skuff. Kristoffer har laget det i heltre valnøtt og lønn, finer til skuffebunn i ask, og overflatebehandlet med Biofa olje. Bunnen er fransk finert. Heltreplatene er limt med et speil innfelt i døra. -Dette var inspirerende å jobbe med, og interessen for faget økte enda mer i løpet av prøven, sier Kristoffer. Sensorene var inspirerende, og det var en kul opplevelse som jeg er glad for å ha gjennomført, avslutter han.
Tommys verktøykasse
Tommy Rognerud avsluttet sin lærlingetid hos Møbelverkstedet produksjon med svenneprøve bestått meget godt.
Tommy sier selv at han egentlig kom inn i bedriften uten særlig erfaring. -Jeg gikk på bokbinderstudiet i Sverige, forteller han. Etterhvert brukte han mer og mer av tiden sin i tre- verkstedet og trivdes aller best der. Dermed endte det med at han skiftet kurs til møbelsnekring. -Det er også en tryggere levevei enn bokbinding, smiler han. -Jeg er oppvokst med en bestefar som var utdannet møbelsnekker, og var alltid med han på verkstedet. Møbelsnekring har nok derfor alltid ligget hjertet nærmest.
Da Tommy fikk lærlingeplass hos Møbelverkstedet Produksjon var det tydelig at han hadde funnet sin rette plass, og bedriften fikk raskt en ekstra ressurs i produksjonen.
Svennestykket besto i å lage en mekaniker verktøykasse i alm, – nordens mahogny, tilføyer Tommy. Han har prøvd å vise så mange sammenføyningsmetoder som mulig i arbeidet sitt og forteller ivrig om håndsinkede skuffer med fransk skuffebunn. Skroget er gjæret og satt sammen med lamello som er en type tappforbindelse. Rammene er sammenføyd med tappforbindelsen domino. Låsen er innfelt og overflatebehandlingen som er brukt er Osmo hardvoks olje.
-Jeg har vært heldig som har fått være i en bedrift som produserer så mye forskjellige innredninger. Det har vært lærerikt, og jeg gleder meg til å fortsette som møbelsnekker, avslutter han.
Prøvenemda sier:
Møbelet består av et skrog med lokk, med en ramtre-klaff som kan skyves inn i underkant av en skuff. I klaffen har han innfelt låsekasse og bøssing. Skuffen er håndsinket i lønn, med finert fransk skuffebunn.
I følge sensorene jobbet Tommy raskt, nøye og systematisk. Han leverte også veldig god sluttdokumentasjon, med en gjennomarbeidet egenvurdering. Prøvenemden var svært fornøyde med det ferdige møbelet, og Tommy fikk karakteren bestått meget godt.