Markedsutsikter – lysning i sikte

Alle ansatte i NorDan er i full gang igjen etter at de hadde fire dagers uke i første kvartal. For noen produkter er det til og med leveringstid. 

NorDan ble kåret til årets leverandør hos Mesterhus og Systemhus i mai. Her blir Arne Martin Høstfet, Lisbeth Otterness og Geir Berhus gratulert av (f.v.) Sebastian Lødrup og Cathrine Dahle i Mestergruppen og kjededirektør Karl Arne Jespersen i Mesterhus, samt konferansier Hans Morten Hansen. (Foto: Mesterhus)

Av Per Bjørn Lotherington

Etter avtale mellom ledelsen og fagforeningene, innførte dør- og vindusprodusenten firedagers uke i første kvartal. Det var en viss fleksibilitet så noen var i fullt arbeid i uker da belegget var godt. Slik unngikk hjørnesteinsbedriften på Moi permitteringer. Fra 1. april var det over med redusert arbeidsuke.

– Vi har hatt godt salg i mai, og kjører for fullt. Enkelte produkter har til og med noe leveringstid, bekrefter salgssjef byggende kunder, Arne Martin Høstfet i NorDan. 

Mest til nybygg 

Dør og vindusprodusenten har det meste av omsetningen sin til nybygg og blir derfor sterkt påvirket av nedgang i bygging av boliger og hytter. I hele fjor og inn i første kvartal i år, har pilene pekt nedover i salg og igangsetting av boliger og fritidsboliger. 

Fra de fleste boligbyggere meldes det om en viss bedring i overgangen april-mai. Det har også Høstfet og kollegene fått med seg når de har deltatt i boligkjedenes årskonferanser i april og mai. 

– Flere melder om økt boligsalg. For oss vil det bety flere leveranser etter hvert.  Det tar alltid tid fra en bolig er solgt til bygging begynner, fastslår Høstfet. 

Snur det nå for boligbyggerne? 

For første gang på mer enn ett år, kunne Boligprodusentenes Forening i første kvartal vise tegn til bedring i sine tall. I april registrerte de en økning på 39 prosent i salg av nye boliger.  

– Det tyder på at bunnen er nådd, konstaterte administrerende direktør Lars Jacob Hiim da salgs- og igangsettingstall for april ble presentert. 

Han advarer likevel om at boligbyggingen bare er halvparten av et beregnet boligbehov. 

– Lavt salg og igangsetting vil skape utfordringer i årene som kommer, sier han. 

Seks prosent opp

Etter fire måneder er salget økt med seks prosent og byggingen av nye boliger økt med tre prosent sammenlignet med samme tid i fjor. Salget av fritidsboliger går opp med 23 prosent, mens byggingen henger etter. Den er 51 prosent lavere enn i fjor, viser tallene fra Boligprodusentenes Forening.