Møbelserien Nordlys

Med den norske naturen som inspirasjon har Volker Hempelmann og Dag Janson Perslow skapt en helt særegen møbelserie i heltre eik, med navn Nordlys.  Med lekker design har de fanget den nordiske minimalismen og satser nå for fullt på videre utvikling, produksjon og markedsføring fra en av Norges mange utkanter.

Volker Hempelmann opplevde et aldri så lite kultursjokk da han flyttet fra millionbyen Hamburg i Tyskland til Vikna i Trøndelag med 4350 innbyggere.  Livet ble totalt endret, og etterhvert som familien har slått rot i lokalsamfunnet har også skapertrangen til møbelsnekkeren våknet til liv.  

Volker er utdannet arkitekt og jobbet som det fram til midten av 1990-tallet i Hamburg.  Da møtte han tilfeldigvis en gruppe mennesker som holdt på med produksjon og restaurering av møbler.  Volker ble bergtatt.  Hele prosessen fra trestamme til et endelig møbel var så fascinerende at han bestemte seg for å omskolere seg til møbelsnekker, og en ny hverdag startet. 

Fra arkitekt til møbelsnekker

Etterhvert fikk Volker så mye å gjøre at han måtte stadig utvide for å kunne gjennomføre alle oppdragene. I tillegg vokste familien, og de så seg nødt til å finne et annet sted å bo.  Men Hamburg er dyrt, og de fant aldri et sted de ønsket å flytte til, før de ved enda en tilfeldighet møtte to kvikke damer fra Vikna på en messe. Norge ble for alvor et av stedene de kunne tenke seg å flytte.  Da de to damene skulle beskrive Vikna, sa de: fire tusen mennesker, 6000 øyer.  Det festet seg, og nysgjerrighet førte  familien til Vikna på besøk. Da var det gjort, og flyttelasset kom ikke lenge etterpå. 

Lyset seirer

Volker fikk enkelt jobb i et snekkerfirma på Vikna.  Men da firmaet gikk konkurs begynte han å jobbe som tømrer. Kreativiteten ble borte, og Volker begynte å føle på et tungsinn som ikke ville slippe taket.  -Jeg gikk på en svær vegg, forteller han.  Da møtte hans gode venn Dag Janson Perslow opp, som har opparbeidet seg et godt renomme som møbelsnekker i Hamburg.  Det var han som kom med ideen om produksjon av en egen møbelserie basert på stormfelte eiketrær fra Tyskland.  Volker kjente at skapertrangen kom tilbake, og han følte selv at han våknet til liv igjen.  I 2018 startet de å designe møblene som i dag eksporteres til Tyskland og Sveits.  Serien består av ulike typer møbler, deriblant skrivebord, kommoder, skuffeseksjoner og nattbord.  

En helhet

Møblene kan modifiseres og settes sammen helt etter kundens ønsker, og alt lages på Vikna. På den måten kan kunden selv velge fronter og antall skuffer og hyller i høyden og bredden. Takket være et moderne, tidløst og skandinavisk design passer møblene inn stort sett overalt.  Håndverkskvaliteten ligger i detaljene. -Plankene sorterer jeg for hånd, slik at hvert møbel fremstår som «hel», i form av at treverkets struktur og mønster forblir intakt, forteller Volker. Med 25 års erfaring fra møbeldesign og produksjon vet de to karene hva som skal til for å få det ønskede sluttresultatet, og snarveier finnes ikke.  -Vi må spille på lag med materialene. Bare slik kan vi oppnå det beste sluttresultatet, mener Volker.  -Med godt håndverk og kvalitetsmaterialer skaper vi møbler som varer.  

Hele familien i sving

Selv om de fortsatt jobber med kulturforskjellene, så begynner Vikna og nærmiljøet der, og føles som hjemme for Volker og hans familie.  Kanskje er det da også lettere å ta steget ut i det norske markedet.  De har nå startet en egen nettbutikk, og de ser at etterspørselen også her hjemme er på vei opp.  Med seg på laget har han også sin kone, Ute Wengorz som tar seg av facebooksidene.  Datteren Nora Noa styrer Instagram, og sønnen Mattis, har programmert hjemmeside og nettbutikk.  -Som du skjønner så har dette blitt en familiebedrift, smiler Volker. 

Norsk eik

Nå holder Volker på å organisere tilgang til norsk eik gjennom bedriften Vintereik i Agder.  Han har allerede mottatt sin første pakke som han har tørket i eget tørkerom.  Eika er nå klar til å tas i bruk for å lage en utstilling av møblene i Nordlysserien.  -Vi skal være bærekraftige i alle ledd.  Da gjelder det å få tak i så kortreiste materialer som mulig, avslutter han.