Midt i Oslo sentrum ligger produksjonsbedriften Møbelverkstedet Produksjon AS. Her er det brødrene Pål og Mikkel Hald som styrer skuta, og det har de gjort siden 1999. Med rammeavtaler med blant andre Historisk museum og Slottet, har bedriften bygget opp et stødig og godt renommé.
Fra Oslo S strener vi gjennom Grønland og videre til Grünerløkka før vi entrer en egen bygård med håndverksbedrifter på oversiden av Sofienbergparken. Det er rart å være i et produksjonslokale midt i storbyen. I tillegg driver Pål og Mikkel selve produksjonen i tredje etasje. -For å få ferdige innredninger ut, må alt lastes ombord i heisen, smiler Pål, men det har aldri vært noe problem.
Allerede i 1990 kom Pål inn i gården. Da leide han seg en snekkerbenk. I 1996 kom broren Mikkel etter. -Ole Bergum Snekkerverksted lå her den gangen, forklarer Pål. I 1999 kjøpte Pål og Mikkel denne bedriften sammen med Hanne Bjørk og Anne Cathrine Hagen som driver Møbelverkstedet restaurering AS. Dermed begynte et tett samarbeid mellom disse to bedriftene som i dag deler lokalene seg i mellom.
Høyesteretts Hus
-Vi ser på oss som en nisjeprodusent som lager det meste innen møbler og innredninger. Med kompetanse på tradisjonell bruk av håndverktøy og basis maskinpark er vi også i stand til, med våre gode kollegaer på restaurering, i å samarbeide om prosjekter der dette er påkrevd. Dette fikk de god nytte av da de sammen restaurerte vinduene på Høyesteretts Hus som etter 22 juli hadde store skader etter trykkbølgen fra bomben. Hele seks måneder brukte de på dette enorme arbeidet, og Hanne Bjørk hos Møbel-verkstedet Restaurering fikk Bygg og Bevar prisen for denne jobben.
Universitetet
Det flotte kontoret til Universitetets første rektor, professor Brøgger, ble på 60 tallet modernisert. Det vil si at de rev halve kontoret. Møbelverkstedet produksjon reproduserte det som manglet og Restaurering overflatebehandlet med samme originale behandling som var gjellende tidlig på 1900 tallet.
Nisjeproduksjon + håndverkstjenester
Målet til Møbelverkstedet produksjon og restaurering er å levere håndverkstjenester av ypperste kvalitet til kunder i både privat og offentlig sektor. Med bred kompetanse, og et nettverk av solide samarbeidspartnere kan de ta på seg både store og små oppdrag. Og størrelsen på ordrene variere voldsomt fra et par timer til flere uker.
Lærlinger = utvikling
I dag er de tre ansatte hos Møbelverkstedet Produksjon. -Vi har ingen planer om å bli store, for vi trives slik vi har det nå. Vårt viktigste mål er at vi skal glede oss til å gå på jobb hver morgen. Det gjør vi nå. Derfor ser vi ingen grunn til å forandre på dette. Men for at vi skal utvikle oss og være i bevegelse er vi opptatt av at vi alltid skal ha lærlinger. Vi ønsker å være med på å ta ansvar for rekruttering, og er derfor stolte av å være en lærlingebedrift.
Pål og Mikkel har vært med på å skape dyktige fagfolk av de lærlingene de har hatt. Tommy Rognerud er den siste lærlingen som fikk bestått meget godt på sitt svennestykke som han ble ferdig med før jul. Han er presentert senere i denne utgaven.
-Vi liker ikke tiden vi er inne i nå, innrømmer Pål. Heldigvis har vi klart oss godt gjennom 2020. Usikkerhet er der fortsatt i aller høyeste grad, men vi har ikke noe annet valg enn å jobbe på, og håpe at vi også dette året skal komme oss godt igjennom, avslutter Pål.