Multikunstnere i Larvik

Av Elisabeth Østby

Med fulle ordrebøker til langt over sommeren, viser daglig leder Kjell Vidar Auby fram fabrikken sin som er en skikkelig håndverksbedrift. Fortuna Trevarefabrikk produserer trapper og innredninger, dører og vinduer. Her er det skreddersøm som gjelder, og unike løsninger skapes. -Alt kan løses, sier Kjell Vidar.

Fortuna Trevarefabrikk ligger like utenfor Larvik. Brødrene Ragnar og Kjell Vidar Auby er tredje generasjon drivere. Tre og Profil møter Kjell Vidar en solskinnsdag i mars. Etterhvert som praten går, kommer det tydelig fram hvilken enorm kompetansen brødrene sitter på sammen med de ansatte.

Buet kjøkken i massiv eik.

Buet kjøkken i massiv eik.

Fulle ordre bøker

Den lille fabrikken med ni ansatte har så mye å gjøre at de må foreslå andre produsenter til henvendelser som kommer.  For oppdragene de får er gjerne store og kompliserte. Håndverket sitter godt planta i ryggmargen, og ingen oppdrag er for vanskelige. -Det er slik vi liker å jobbe. Her er ingen dager lik, smiler Kjell Vidar.

Familiebedriften

Bestefaren til Ragnar og Kjell Vidar, Anders Auby, startet Fortuna i 1936.  I 1949 hadde de sitt første driftsår i fabrikken der de holder til i dag. Kjell Vidar begynte i fabrikken etter militæret i 1975.  De to brødrene driver fabrikken, mens faren på 94 år sluttet for 10 år siden, forteller Kjell Vidar, men arbeidslysten har han fortsatt, smiler han.

Får igjen for strevet

Kjell Vidar er fornøyd med omsetningen på 8,5 millioner kroner i 2020. -Selv om vi legger igjen i overkant mange arbeidstimer på fabrikken, så mener vi at lønnsomheten på det vi gjør er god. Men det har kanskje også med at vi trives med det vi holder påmed. Det er en verdi i seg selv. Med varierte arbeidsoppgaver og utfordrende jobber blir arbeidshverdagen

morsom. Det opplever vi at de ansatte også mener, sier Kjell Vidar. 

Mange faste kunder

-Kjell Vidar synes de er heldige.  -Vi har godt med arbeid, og vi er så privilegerte at vi velger jobber som vi synes passer best for oss og vår kompetanse. 

Opp gjennom alle disse årene har vi fått erfare at vi aldri skal ha en kunde som er større en 15 prosent av omsetningen vår.  Derfor har vi nå mange ben å stå på, og vi har flere faste byggmestre og private som kunder.

Daglig leder Kjell Vidar Auby

En stolt lærebedrift

I 1991 fikk Fortuna en forespørsel fra fylket om de kunne tenke seg å bli en lærebedrift.  Det takket de selvfølgelig ja til, og har siden den gang hatt 20 lærlinger i bedriften.  Fortuna er med i Treringen som er et opplæringskontor for snekkerfagene i Buskerud, Vestfold og Østfold.

-Oppfølgingen derfra er upåklagelig, sier Kjell Vidar.  -Fem av de ansatte er tidligere lærlinger.  Vår oppgave er å lære opp de unge slik at de kan bringe faget vårt videre, sier Kjell Vidar.  -Lærlingene tilfører bedriften nye måter å tenke på, og for oss som har vært med en stund, er det viktig å få inn nye tanker og ideer.  Vi skal ikke ha supermennesker, men folk som vil noe og som stiller opp når de skal.  Dette har blitt mye bedre de siste årene, mener han.  -Det er selvfølgelig en fordel at de har fått med seg et og annet fra skolen, men selve opplæringen vil vi stå for selv.  

Gi mennesker en mulighet

-Vi har hatt lærlinger som har trengt litt bedre tid på seg til å gjennomføre lærlingetiden. Det er vi veldig glad for at disse fikk, for de har vært er en stor ressurs for oss. Vår oppgave er å gi

mennesker en mulighet. Det har vi fått mye igjen for.

-2021 har startet godt, og vi skal ikke kjede oss framover, humrer han. På en del oppdrag som krever skreddersøm og reparasjoner av dører og vinduer opererer  Fortuna med pris per time. -Det er nesten umulig å gi en fast pris på av dette sier Kjell Vidar. -Kundene våre forstår det, og har ingen problemer med det. Det blir gitt fast pris på de fleste oppdragene på trapper, dører, vinduer og innredninger.

Må utnytte hverandres kunnskap

-I området vårt er det dessverre mange bedrifter som har forsvunnet. Det gjør at vi har færre å samarbeide med og utveksle erfaringer med.  Da blir det ekstra viktig å ha et godt forhold til de få som er igjen.  For med det trykket som har vært på arbeid den siste tiden, så har vi  dessverre måtte si fra oss jobber.  Da henviser vi til dyktige bedrifter i nærheten, som vi vet har kompetansen som trengs.  Det er vel også fordelen med en bransje som vår.  Vi kan utnytte hverandres kunnskap på best mulig måte, avslutter Kjell Vidar.