Ny aktør i treindustrien

Sverre Røine har jobbet med tre i snart 40 år. Nå nærmer han seg pensjonsalder, men entusiasmen og kunnskapen lever videre. Planen om nedtrapping har startet, men med et nytt samarbeid ønsker han å formidle nye og spennende muligheter for skreddersydde materialer inn i det norske markedet. –Det er behov for flere aktører med nødvendig kompetanse og som kan levere flere typer innsatsvarer til spesialproduksjon, mener han. –Konkurranse er alltid bra.

Sverre Røine har jobbet med tre i snart 40 år.

Mens Sverre Røine, som er en anerkjent skikkelse fra Isene-Jordan, Hustvedt-Gruppen og den senere tid også SR Service-Woodtrade, gradvis trer tilbake, trer en «ny» aktør fram, Nissabo. –Gradvis er et nøkkelord, smiler Sverre. For akkurat nå er han i full sving med å bygge opp Nissabo AS, et eget datterselskap av den svenske aktøren, i Norge. 

Plass til flere

–I løpet av de siste årene er det mange aktører som har falt fra i det Norske markedet, sier Sverre. –Vi trenger konkurranse, og derfor er det rom for leverandører som kan levere andre og flere typer materialer til spesialproduksjon. Nærhet til markedet blir stadig viktigere, og kortreist tilgang blir vektlagt både hos våre kunder og deres kunder igjen.  

Nissabo er en ny «kortreist» aktør som er gode på kundetilpasninger. –De har forpliktet seg både til kvalitet og bærekraft i produktene sine, fortsetter Sverre. Gjennom et distribusjonslager på Mysen, kun kort avstand fra Oslo, kan de levere raskt i hele landet. Egen limpresser, tørker, formatsager etc gjør Nissabo sin produksjon fleksibel. 

Et solid sortiment

Bedriftene i dag opplever stadig høyere krav til foredling av innsatsvarer, behov for effektivisering ved hjelp av nye maskiner og teknologi og enda større nøyaktighet. –Samtidig faller kvaliteten på skogen. Det er en utfordring. Vi har verdens beste råvarer rett utenfor døra, men den norske furua blir altfor lite brukt fordi vi ikke har produksjonsanlegg til videre foredling fra plank til komponent her hjemme, mener Sverre. –En stor andel av importert trevare kjøpes i euro som i dag koster ca 40% mer enn ved årtusenskiftet.  Derfor må vi nå stille oss selv spørsmålet om hvorfor vi ikke kan foredle mer selv. 

Materialer

Materialene som Nissabo bruker i egen produksjon er en stor andel kvistren svensk furu og bjerk. Ellers er eika fra EU, og de bruker også noe amerikansk eik.  –Nissabo har en stor maskinpark med limpresser som kan bidra til å levere spesialprodukter utover et standard sortiment. De kan levere limtrekomponenter og limtreplater med spesial på tynnfog og stabile 3-lags plater. Nissabo har over 40 år med erfaring innen limfogproduksjon. 

Sverre har sine spesialfelt innen trapp- og dør og vindusproduksjon. –Jeg har jobbet mye med produktutvikling, og en utfordring for trappeprodusentene i dag er tørrere inneklima, sier han. Nissabo har egen produksjon av HDF belagt furu. Dette er en «sandwich» konstruksjon som er stabil og gir et godt malingsresultat.  Eik 3-lags plater i trinntykkelse med furu kjerne er også et fremtidig produkt som gjøres i fabrikken. En slik konstruksjon gir stabilitet og styrke. Nissabo har sine egne KL-Tre plater som er krysslimte plater i gran. KL-Tre er både miljøvennlig og bærekraftig, og finnes i storformat og i tykkelser fra 12mm til og med 60mm.

Nissabo har også et eget opplegg for å måle karbonavtrykk. –Dette er viktig kunnskap for å være med i konkurransen om prosjektene, sier Sverre.

Effekt Ketchup

–Markedet i dag minner om det vi så i 1990, fortsetter han. –De som overlever kommer snart til å oppleve en ketchupeffekt. Vi møter om kort tid en boligmangel, så her gjelder det å være godt forberedt når det skjer.

Nissabo trenger nå flere dyktige selgere med fagkunnskap i Norge. For oss er det viktig å kunne tilby hele løsninger, ikke bare enkelt-produkter, avslutter Sverre.  –Vil du være med å bygge opp et helt nytt norsk firma, så er muligheten er her nå, smiler han.