Ny generasjon satser for fullt

Av Elisabeth Østby

Ved sørlandets vakre kyst, nærmere bestemt i Tvedestrand holder Solfjeld til.  Denne trevarefabrikken ble stiftet i 1934.  I dag er det tredje generasjon og ekteparet Asbjørn Solfjeld og Ellen Futtrup som driver bedriften videre.  En omstrukturering av produksjonen og nye medeiere skal føre bedriften videre. For framtida har de tro på.

Fabrikken finner vi i Solfjellveien 1.  Bygget ble oppført i 2010, og her har de god plass med store og lyse utstillingsarealer, kontorer og produksjon.  –Etter omstruktureringen av produksjonen har vi mer enn nok utstillingsplass, forteller Ellen.  For fra å ha produsert kjøkken, innredning og vinduer i en årrekke, valgte de fra januar 2020 å fokusere på det de er aller best på.  Nemlig Solfjeldvinduer.

Fra starten

I 1934 var det brødrene Nicolay og Erling Solfjeld som startet Solfjelds Møbelfabrikk AS.  I alle år har bedriften drevet varierende produksjonen av alt fra innredning til vinduer.  Da Ellen og Asbjørn giftet seg flyttet de til Tvedestrand.  Asbjørn jobbet fullt i bedrifter fra 1989, mens Ellen jobbet som jordmor.  Fra år 2000 begynte også hun så smått i bedriften, og fra 2012 har de drevet den sammen og kjøpt ut andre eiere.  

F.v.: Thomas Holme, Ellen Futtrup  og Asbjørn Solfjeld.

Spesialisering

–Vi må innrømme at det ikke alltid har vært lett, sier Ellen.  Resultatene vi ønsket oss uteble i flere år, og vi forsto at en spesialisering var nødvendig. I 2019 skar vi endelig gjennom og tok en beslutning om å kutte ut kjøkken og innredning for å spesialisere oss på Solfjeldvinduer.  Det er vår nisje og det har vært en lønnsom beslutning.  

Nisjeprodukter

Solfjeldvinduer er trevinduer produsert på spesialmål til arkitekttegnede bygg i ulike tresorter og moderne stil, og rehabilitering av vinduer og kopiering av gamle vinduer.  Solfjeld lager også kobla vinduer og vinduer med enkelt glass. Produksjonen er fleksibel, og det er nettopp fleksibilitet og kompetanse de vinner på.  Kundene er i hele Norge, men aller mest på Sør- og Østlandet.  Hyttemarkedet er også stort, og Solfjeld leverer til hytter både langs kysten og i fjellet. –Her er det mye moderne vinduer som skal ha maksimal størrelse i forhold til hytta, smiler Asbjørn. –Vi samarbeider ofte i større prosjekter med byggemesterfirma og arkitekt. Akkurat da Tre og Profil var på besøk var de i full gang med produksjon av vinduer med spesielt dype karmer,  og materialer  i en kombinasjon av termo ask utvendig og ask innvendig. –Perfekt for en hytte i skjærgården, smiler Asbjørn.  

En varig trend

Solfjeld ser at kundene i økende grad er opptatt av tre som materiale.  Derfor holder de fast på å lage vinduer i hele emner. –Vi viderefører håndverket og det blir vi premiert for av både arkitekter og kunder.  Tre er ikke bare trendy, det er miljøvennlig.  Derfor er dette en varig trend, smiler Ellen. 

Generasjonsskifte

–Selv om vi har vært gjennom noen tunge år, så har vi alltid visst at potensialet var tilstede.  Nå er vi endelig der vi ønsker å være.  Men både Asbjørn og Ellen nærmer seg pensjonsalder, og Ellen skal nå trappe ned.  –Det har vært en lang periode med mye jobb siden omstrukturering, innrømmer hun. –Nå skal det bli godt å ha tid til å gjøre litt annet.  Vi har vært så heldige å få Thomas Holme inn på eiersiden, og en til er på vei inn i løpet av året, planen er at de gradvis skal ta over ansvaret for den daglig driften fra både Ellen og etterhvert Asbjørn.  

–Thomas er gammel i bedriften, men ny på eiersiden, ler Asbjørn.  –Tilsammen med et lite opphold har han vært her i 20 år.  Men Thomas er uansett ung i alder, og ser fram til å drive bedriften framover i et spennende marked.  

Satser for framtiden

Tilsammen er de 7 ansatte hos Solfjeld med en omsetning i 2021 på 9,6 millioner kroner. –De siste to årene har vært gode for vår del, og det ser ut til å fortsette i 2022, sier Thomas.  –Vi har solide prosjekter framover.  Til høsten håper vi å få inn en lærling, og i løpet av året skal vi foreta enkelte investeringer.  Vi er i forhandlinger om en ny datastyrt vindusmaskin, og hvis vi kommer i mål med den, står vi overfor omstrukturering av hele produksjonen.  Det blir et stort løft for vår lille bedrift.  Men med godt salg, erfarne medarbeidere, stadig flere kunder og store ordre, har vi klokketro på framtiden, sier Thomas.

En livsviktig samarbeidspartner

Det skulle raskt vise seg at den gode plassen til Solfjeld skulle komme andre til gode.  For da fabrikken til dørprodusenten Trevaren Eydehavn brant ned til grunnen våren 2020 kunne Solfjeld tilby dem sin ledige plass.  Og siden har de to bedriftene samkjørt produksjonen.  Trevaren Eydehavn har derfor klart å holde produksjonen i gang hele tiden. 

Godt samhold i bransjen er helt avgjørende, og det er flere bedrifter som har vært viktige samarbeidspartnere i denne perioden.  –For oss har dette fungert veldig bra, og ved flere anledninger har vi samarbeidet om leveranser til prosjekter.  Det er utelukkende positivt å kunne tilby flere produkter til kunder.  Og vi har lært mye av hverandre og utvekslet erfaringer som vi tar med oss videre.  For nå er det ikke lenge igjen før Trevaren flytter ut fra Solfjeld og inn i sitt eget nybygg.