Ny giv hos Suldal

Suldal Trevare
Suldal Trevare.

– Endelig er vi inne i et bra spor, sier daglig leder og medeier Einar Gråberg i Suldal Trevare. Suldal produserer trapper hovedsaklig til Hordaland og Rogalandsområdet. Det sier seg vel selv at vi har vært gjennom noen tøffe år etter oljekrisen, og i fjor nådde vi bunnen. Nå krabber vi oss oppover, og et voksende marked i Oslo og på Østlandet er med på å skape bedre resultater på bunnlinja.

Gamle minner dukker opp på min kjøretur til Sand i Rogaland fylke. Jeg kjører forbi avkjøringen til Jelsa der jeg en gang tok ferga ut til den lille, bilfrie øya, Sjernarøy. På smale veier går ferden videre til den lille bygda i Suldal kommune der trappefabrikken holder til.

Utfordrende avstander og veier

-Jammen er du ganske så presis, sier Einar med et smil da jeg kommer inn døra. -Det er ikke alltid besøkende tar svingete og smale veier med i beregningen, fortsetter han. For transport er vår største utfordringen,og den største tidstyven.

-Vi som produserer trapper må ut til kunden på befaring, for å ta mål og for å montere. Avstandene her er lange, og det blir mange fergeturer i løpet av året. Men så er det vel det som er litt av sjarmen også, smiler Einar.

Daglig leder og hovedaksjonær Einar Gråberg.

Den gode miksen av mennesker

Suldal kommune har så og si ingen arbeidsledighet. Slik sett kan rekruttering være en utfordring. Hos Suldal har de en stabil arbeidsstokk som er en god blanding av unge og eldre mennesker. Mange har lang erfaring og bred kunnskap som de deler med lærlingene og sine medarbeidere. For Suldal er flinke til å ta inn lærlinger, og da Tre og Profil var på besøk hadde de to i flittig arbeid. Til sammen er de 15 ansatte fordelt på 13,6 årsverk.

Ny eierstruktur

Suldal Trevare AS ble opprettet i 1991. Einar Gråberg startet i fabrikken i 2012. Eierforholdene har endret seg dramatisk den siste tiden. I august 2017 fikk Einar tilbud om å kjøpe fabrikken. Og det bestemte han seg raskt for å takke ja til. Alle ansatte fikk tilbud om å være med på eiersiden. I dag er de fire eiere der Einar sitter på 58,3 prosent av aksjene. Selskapet er delt inn i et eiendomsselskap og et driftsselskap.

Tar vare på kundene sine

Eit steg vidare, er slagordet til «Suldalstrappa» og et løfte til kundene. De ivrer etter å forstå kundene sine behov når det gjelder både løsninger, materialer, overflatebehandling og montering.

Me er klare til å ta deg eit steg vidare, som ny og nøgd trappeeigar”, skriver de på sine hjemmesider.

Når kundene skal velge trapp, må de ta stilling til tresort, farge, rekkverk, spiler, håndlister og mer. Trapp er et møbel, og kundene vet at trappa spiller en hovedrolle i huset. Suldal lager alt fra standardtrapper til skreddersydde trapper.

Gode produksjonslinjer

Med to femaksede CNC-maskiner og en automatisk male- og lakklinje har de en maskinpark som er oppdatert for framtidig produksjon. – Det er også blitt laget/utviklet noen egne maskiner som er spesialdesignet for vår produksjon, sier Einar.

Vi er fleksible i vår produksjon, og oftere og oftere sender kunder bilder fra Instagram eller Pinterest i håp om at vi kan lage lignende trapper som på bildene. Vi klarer alltid å lage noe lignende det kundene er ute etter.

Trender

-Eiketrinn er fortsatt populært, og vi ser en økende trend med underliggende vange i ulike varianter, fortsetter Einar. -Flere ønsker også en glidende overgang slik at håndrekker og stolper går i ett.

Når det gjelder farger går trendene over til det mørke, grått og svart.

Krevende kunder

-Vi er fleksible i vår produksjon, og oftere og oftere sender kunder bilder fra Instagram eller Pinterest i håp om at vi kan lage lignende trapper som på bildene. Vi klarer alltid å lage noe lignende det kundene er ute etter. Når de selv har funnet bilder av hva de liker er det enklere for oss å vite hvor vi skal gå videre og hvordan vi kan angripe oppgaven.

Derfor har vi alltid utfordringer å ta tak i, og det er det som gjør hverdagen morsom, sier Einar.