Nye muligheter i GAPO

Rune og Eilef Bjerk

-Kundene vil ha en helhetlig fasade på huset sitt, forteller eier av Gapo, Eilef Bjerk.  Fram til nå har bedriften kun produsert garasjeporter og handlet ytterdører fra andre produsenter i området.  En av disse var Ege Dører.  Da muligheten for oppkjøp av bedriften bød seg, slo Eilef til.  I mai flyttet de all produksjon fra fabrikken til Ege til Ålgård, der Gapo holder hus.

Eilef henter meg på Sola før vi setter kursen mot Ålgård. Eilef er ikke en mann av få ord, og har meninger om mye og mangt, innrømmer han.  -Jeg vet at det er enkelt å snakke i forhold til å handle.  Men man må begynne et sted, smiler han.
Alltid forbedringer
Eilef har selv vært med på en reise på det personlige plan, både når det gjelder seg selv og kollegaer.  I flere år har han deltatt i en ledergruppe, der medlemmene har kommet fra ulike bransjer i området.  Jevnlige møter med forbedring som fokus har ført til en endring hos deltakerne.
De samme utfordringene
-Ledersamlingene har forandret meg, hvordan jeg tenker og hvordan jeg handler i forhold til meg selv og de rundt meg.  For å bli en god bedriftsleder må du først bli kjent med deg selv, før du kan yte det beste for dine ansatte.  Uansett hvilken bransje du er i, så har man de samme utfordringene.  På møtene våre lufter vi våre bekymringer og utfordringer.  Repetisjon er alltid viktig, for da husker vi bedre hva vi skal gjøre for å forbedre oss selv som ledere og bedriften generelt. Det handler om å ha en bedrift som er trygg for de ansatte og som er økonomisk uavhengig, sier Eilef i sin alltid engasjerte tone.
Hårete mål
Eilef og kona Magnhild startet GAPO i 1983.  -Vi begynte i garasjen, men drømmen var selvfølgelig en helt annen.  -Det gjelder å sette seg hårete mål, mener Eilef.  -Selv så jeg for meg et heleid fabrikkområde i en slags hesteskoform.  Da vi svinger inn på området til Gapo, forstår jeg at Eilefs hårete mål har blitt virkelighet.
Må ha viljen
I 2014 startet sønnen til Eilef og Magnhild i fabrikken.  –Jeg har vært her siden jeg var liten, smiler Rune Bjerk.  Det er vel slik det er når man er barn av selvstendig næringsdrivende.  Barna er med og hjelper til der det er mulig.  Men far har vært tydelig, slik han pleier å være, smiler han.  -Ingen av barna fikk lov til å starte i fabrikken uten å ha jobbet andre steder først.  Skulle man begynne på GAPO så var det fordi man virkelig ønsket det.
Automatikk gir fleksibilitet
Med en mastergrad i IT har Rune jobber flere steder i Stavangerområde, og det var ikke planlagt at han skulle ende i familiebedriften.  Men planer forandres og bygges, og da det begynte å bli behov for Rune sine kunnskaper, så var valget enkelt.  -Det ligger vel i blodet, smiler han.  –Min oppgave er å få alle våre systemer til å snakke sammen.  Når for eksempel ordresystem og produksjonssystem blir koblet opp mot hverandre så får vi en mer effektiv produksjon.  Framover skal vi bli enda mer fleksible, slik at vi enkelt kan ekspedere hastesaker.  Vi skal bli enda mer automatisert og bli enda mer synlige i ulike kanaler på nett.  Objektmodellering, BIM, er i ferd med å bli et konkurransefortrinn, og vi skal være blant de første i vår bransje til å være med her.
En ny mulighet
I juni overtok Rune som daglig leder etter sin far, som før oppkjøpet av Ege Dører hadde planer om å kutte ned på arbeidsmengden.  Men når muligheter dukker opp så griper selvfølgelig Eilef sjansen.
-Skal du være frisk i alderdommen så må du ha noen forpliktelser, ler Eilef.  Ege Dører hadde lenge vært gjennom vanskelige tider.  Konkursen lå ikke langt unna da Eilef kom på banen.  Gapo kjøpte dermed opp kundemassen, maskinene og varelageret.  I løpet av noen uker ble hele fabrikken flyttet til Ålgård og seks ansatte fulgte med på lasset.  Eilef selv har tatt ansvaret som daglig leder.  -Et helt nystartet selskap er opprettet og vi heter nå Ege Front, forteller han.  -Navnet passer til Gapo Front som er navnet på garasjeportene våre i tre.
Leverandør av fasadeprodukter
Ege Front produserer kun spesialtilpassede dører i både moderne og historisk utforming.  Produksjon av dører passer inn i Gapo sin saatsing framover.  -Det er viktig å ikke gape over for mye, sier Eilef.  –Men vi mener at dørproduksjon er med på å fremme oss som en leverandør av fasadeprodukter.
Skinnende rent
Inne i fabrikkenlokalene til Gapo er det knapt et støvkorn å finne.  Helse, miljø og sikkerhet står høyt på dagsorden, og de ansatte får grundig opplæring i hvordan de skal holde orden.  -Ryddighet skaper de beste produktene og de mest fornøyde ansatte, mener Eilef.  -Fornøyde ansatte skaper igjen merverdi, og det vil vi ha mye av!
En viktig verktøykasse
Evan-Jones International er et coaching og rådgivningssenter som Eilef og ledergruppa har et godt samarbeid med.  -Evan-Jones holder jevnlige kurs der deltakerne tildeles en verktøykasse som de selv må bruke, smiler Eilef.  Gjennom flere av disse verktøyene som f.eks personlighetstester, har vi lært oss selv å kjenne.  Først når vi kjenner oss selv, kan vi bli kjent med andre.  Som bedriftsleder må du vise 1) omsorg, du må ha 2) klare grenser og regler og du må 3) korrigere og gi konsekvenser.
-Jeg har lært meg å lytte, fortsetter Eilef.  -For helt ærlig, det har jeg vært for dårlig til.  Jeg tar alltid med meg noe fra mennesker jeg snakker med.  Når det gjelder meg selv, så vet jeg nå at andre kan oppfatte meg som brysk eller sint, når jeg egentlig bare er engasjert.  Stemmen min blir høyere både i oktav og i styrke.  Jeg jobber med å roe meg ned, smiler han.  -Det er ikke lett, men det er lettere når jeg er klar over det.
Eilef ser nå fram til å utvikle dørproduksjonen til Ege Front i tiden som kommer.  –Det er en trygghet å ha han i nærheten, sier Rune, og det er viktig å utnytte den kompetansen han sitter på.  -Vi har funnet en dynamikk oss i mellom som fungerer.  Rune er klar på at den eldre generasjonen gradvis skal trekke seg ut, og når problemer skal løses tas det opp i styret.  -Vi må ha klare regler å forholde oss til.  Det er vi begge enige i.