Nye tider for Hansen & Justnæs AS

Hansen & Justnæs
Roar Kleiveland ser fram til å føre Hansen & Justnæs tradisjoner videre

21. mai fylte Hansen & Justnæs 100 år. Helt siden Johan Severin Hansen og Gunvald Andreas Justnæs startet bedriften i 1917 har den forblitt i familien, i dag med Tor Justnæs som daglig leder. 1. september går arven over til en annen familie. Roar Kleiveland kjøper bedriften og flytter sin egen produksjon, Øvrebø Snekkerverksted, til lokalene i Sørlandsparken i Kristiansand.

Både Roar og Tor er godt fornøyd med ordningen de nå har kommet fram til. Tor har lenge sett etter arvtakere til bedriften, og er glad for at både navnet og produksjonen skal drives videre. Tor har blitt 71 år gammel. –Jeg har sagt at jeg skulle drive fram til jeg ble 77, slik som både bestefar og far gjorde, men kroppen sier stopp. Jeg har ikke samme kapasitet, og da må andre få slippe til. Jeg har vært mye syk det siste året, og hadde det ikke vært for mine gode medarbeidere, så hadde ikke butikken gått rundt, innrømmer han.

En av de dyktigste

-Det er ekstra gledelig at det er nettopp Roar som kjøper bedriften, sier Tor. – Han er læregutten min, smiler han. -I 1982 kom Roar inn som lærling i Hansen & Justnæs. Han var så flink at han ble ansatt og jobbet her i 10 år. Så skjedde da det som ofte skjer med de dyktigste menneskene, sier Tor. -Han startet for seg selv, og har drevet Øvrebø Snekkerverksted siden.

Slår sammen to fabrikker

-Øvrebø Snekkerverksted lager trapper, kjøkken og innredninger, forteller Roar. -Nå selger vi lokalene i Søgne og flytter produksjonen til Hansen & Justnæs sin fabrikk i Sørlandsparken. Her produseres det allerede vinduer, dører og trapper. Det blir en utfordrende periode å skulle samkjøre to fabrikker. Men Tor og Roar har et godt samarbeid og er sikre på at dette skal gå godt. -Vi tar jo også med produksjon av kjøkken og innredninger. Dette er håndlagde produkter i heltre, forteller Roar. -Det er en litt annen måte å produsere på enn de andre produktene hos Hansen & Justnæs. Men kjerneverdiene våre er de samme. Vi leverer alltid kvalitet og yter den beste servicen.

Skal ikke henge på veggen

Tor blir med videre en stund til. Roar synes det er en trygghet å ha Tor i nærheten. –Det er alltid bra med innspill, sier han. -Men han må også vite sin begrensning, humrer han. -Ja, jeg har ikke tenkt å bli en syvende far i huset, ler Tor.

Flere generasjoner

Etter nyttår i år begynte Roar å tenke på muligheten til å kjøpe bedriften. -Jeg hadde ikke gjort dette om jeg ikke hadde fått med meg sønnen min, sier han. Martin Kleiveland begynte å jobbe for sin far for tre år siden, og han har sagt seg villig til å ta over driften når Roar en dag gir seg. Og det vil Martin. Derfor er han inne på eiersiden sammen med sin far. -Det å allerede nå vite at generasjonsskifte er klart, er betryggende, sier Roar.

100 år til

Tor er glad for at navnet Hansen & Justnæs AS blir drevet videre. Vi har overlevd i 100 år, og Roar og sønnen håper å kunne drive det videre i 100 år til. En vanlig arbeidsuke i 1917 var på 55 timer, og de ansatte fikk 63 øre i timen. En stor tofløyet utvendig dør kostet 42 kroner. -Så det har skjedd litt på 100 år da, ler Tor. Så blir det opp til Roar hva som skjer de neste 100.

Nye tider

Ordreinngangen dette året har vært god, og de holder nå på å fylle opp høstenmånedene. -Sammenslåingen vi snart skal i gang med er både spennende og utfordrende. Det gir oss begge nye muligheter, og det ser vi veldig fram til, sier Roar og Tor.