Nye tider hos Lian

I fjor sprakk nyheten om at Lian Vinduer AS skulle legges ned, som en del av det danske konsernet Dovistas markedsmessige tilpasninger. Selv i et presset marked fortsatte Lian å bidra positivt inn i konsernet i 2022, og forståelsen for nedleggelsen var liten. Lian er en betydningsfull bedrift med lange tradisjoner i det lille samfunnet på Kyrksæterøra. Da nedleggelsen ble kjent, sto andre, sterke krefter fram.

Fabrikksjef Jorulv Mosand

Lian Vinduer gikk tidligere under navnet Lian Trevarefabrikk, og har en historie helt tilbake til 1913. Dovista kom inn på eiersiden i 2012, og ble eneeier av bedriften i 2015, før de igjen er på lokale hender. 

Fra Værnes Flyplass gikk turen i nydelig sommervær til Kyrksæterøra. Sammen med meg denne dagen hadde jeg mine to 15 år gamle døtre. Med jobbskyggedag på skolen var det en perfekt anledning til å vise fram min egen arbeidsdag, samtidig som de fikk innblikk i hvordan livet i en produksjonsbedrift er, hvordan et vindu er bygget opp og hvor mye jobb som faktisk ligger bak produkter vi omgir oss med hver dag. 

En viktig arbeidsplass

Hos Lian ble vi tatt imot av fabrikksjef Jorulv Mosand og innkjøpssjef Helen B. Romundset. Sammen med sine nå 74 ansatte og nye eiere har de fortsatt driften i Lian, og det med fulle ordrebøker langt utover høsten. Kommunen, banken, Lian Eiendom og Lernes Holding er nå eiere av vindusfabrikken som er så viktig for Heim kommune med sine 6093 innbyggere. –Vi er mange som er avhengig av hverandre på små steder som dette, sier Helen. –Kommunen var en pådriver for at vi skulle fortsette og skjønte hvor viktig det er å opprettholde de arbeidsplassene vi har i bygda. Jorulv har vært fabrikksjef hos Lian siden 2010. Helen har vært ansatt siden 2008. I løpet av høsten håper de å ansette en daglig leder. 

Livsviktig tilpasning

–Vi skal ikke stikke under en stol at markedet har vært elendig, sier Jorulv. –Du må huske at vi henvender oss i hovedsak til prosjektmarkedet, og det vet vi alle at har ligget dødt en god periode. Vi var oppe i 120 ansatte, og måtte halvere arbeidsstokken vår. Tilpasninger er en nødvendighet uansett marked. Nå er vi på vei opp igjen, og en svak positivisme er i ferd med å bre seg. 

–Da prosjektmarkedet raste, begynte vi å ta rehabiliteringsjobber. Vi har blitt store på det, og har derfor klart oss godt gjennom en tøff tid. Det er ikke slik at prosjektmarkedet har stoppet helt opp, for vi har nå ca 10-12 prosjekter som vi jobber med hver uke, sier Jorulv. 

Nye prosjekter 

Lian har drevet med overskudd i alle år. Også i år har de et godt overskudd i første kvartal. Nå har de flere prosjekter gående innad i fabrikken, som blant annet gjelder forbedringer/endringer på eksisterende produkter. De har søkt Innovasjon Norge og fått tilskudd til blant annet opplæring av ansatte. Alle produktene til Lian er laget i tre med aluminiumskledning. Nye verktøy er kjøpt inn for bearbeiding av alu, og en gledelig nyhet er at all aluminium som leveres til fabrikken kommer fra Raufoss aluminium. –Dette er en del av vår satsing på bærekraft, sier Jorulv. –Det er viktig for oss å få ned fraktkostnader, og ikke minst støtte Norske produksjonsbedrifter. Tidligere handlet vi all aluminium fra Sverige, og er nå stolte av å si at vi har tatt dette hjem igjen. 

Skyvedører

Etter sommeren skjer en stor forandring hos Lian. En helt ny hall med glinsende nytt gulv, møtte oss da vi kom inn i fabrikken. Hit skal skyvedørsproduksjonen flyttes. –Vi produserte skyverdører før Dovista flyttet denne produksjonen til en annen bedrift, forteller Jorulv. –Nå er vi glade for å ta den tilbake slik at vi kompletterer hele produktspekteret vårt. Vi begynner produksjon etter ferien.

Bærekraft

Som en leverandør til prosjekt-markedet er Lian helt avhengig av å ha EPD`er på alle produkter. De er en miljøfyrtårn-bedrift, og har et forbrenningsanlegg som forsyner fabrikken med den varmen som trengs, samt at overskuddet går til en skole i nærheten. 

Klare for oppgang

Hos Lian produserer de i hovedsak fem ulike produkter. Systemvinduer, innadslående vindu, fast karm, balkongdører og nå skyvedører. –Vi har kapasitet til å produsere 50.000 vinduer i året, sier Jorulv. –Kombinasjonen av god kapasitet, erfarne og flinke ansatte og gode løsninger på logistikk, gjør at vi står klare til å ta imot ordre fra et uttørket marked som snart skal få vann på mølla, smiler han.