Omstilling og utvikling hos Brødrene Øyehaug

F.V: Knut Standal og Vebjørn Øyehaug viser fram de nyutviklede meglerne.
Brødrene Øyehaug har spesialisert seg på balustre og meglere til trappeprodusenter, samt heltre  produkter til møbel- og innredningsindustrien.  -Gjennom spesialisering kan vi levere de beste produktene, sier daglig leder Knut Standal.  -Nært samarbeid mellom bedrifter er derfor helt avgjørende for en framtidig lønnsom norsk trevareindustri, mener han. Brødrene Øyehaug har spesialisert seg på balustre og meglere til trappeprodusenter, samt heltre  produkter til møbel- og innredningsindustrien.  -Gjennom spesialisering kan vi levere de beste produktene, sier daglig leder Knut Standal.  -Nært samarbeid mellom bedrifter er derfor helt avgjørende for en framtidig lønnsom norsk trevareindustri, mener han.
Widerøe brakte meg trykt ned på Ørsta/Volda flyplass.  Den første snøen hadde lagt seg og de vakre fjellene glitret mot meg i all sin hvite prakt.  I Ørsta, kun få minutter unna flyplassen, fant jeg Brødrene Øyehaug.  Her ble jeg tatt blidt i mot av daglig leder Knut Standal.
Begynnelsen
Brødrene Øyehaug startet sin virksomhet for 75 år siden.  Tredreiing og rosemaling var satsingsområdene i mange år, og dominerende på 60 og 70-tallet.  Rosemaling nådde toppen på slutten av 70-tallet.  Deretter dalte markedet sakte, men sikkert, og i 2005 ble det avviklet.  -En av gründerne holdt på med dette til han var godt over 80 år, forteller Knut.
Gullalder
Tredreiing har vært livslinjen til Brødrene Øyehaug, og de er fortsatt den største bedriften i Norge på dette området.  Gullalderen opplevde de da furua var på topp fram til 1996/97, men etter det gikk det bratt nedover.  -Ingen hadde vel trodd at furubølgen skulle vare så lenge som den gjorde, innrømmer Knut.  Møbelbransjen opplevde sterk avskaling i samme periode.
Omstilling
-Markedet går opp og ned, og de som er best til å omstille seg, overlever, sier Knut.  -Vi er flinke til det, og derfor har det gått bra med oss.  Vi har mange ben å stå på og overflatbehandling som lakking, beising og maling er viktig elementer i denne sammenheng.  Når markedet går ned i et segment kan det gå godt i et annet.  Det er en styrke for en bedrift.
Siden 1980 har Brødrene Øyehaug hatt de aller fleste norske trappeprodusentene som sine kunder. -Selve rekkverket i trappa er noe av det siste kunden bestemmer seg for når de bygger hus, forteller Knut.  -Derfor er det både en styrke og en sikkerhet for trappeprodusentene å sette bort dette arbeidet.
Effektivsering av håndarbeidsfag
På 90-tallet kom den første datafresen til fabrikken, og flere har det blitt.  -Slik sett har vi endret vår produksjon fra bare tredreiing til allsidig produksjon av et bredt spekter av treprodukter, gjennom bruk av CNC fresemaskiner i tillegg til dreiebenker.  Tredreiing utgjør ca. 30% av produksjonen i dag. -Håndverket i faget ligger fortsatt vårt hjerte nærmest, og det er med på å skape de rette produktene, mener han.  -Vi mener at vi er en spesialist i trebearbeiding.  Selv om antall automatdreiebenker har minket, så har vi fortsatt ti igjen.  Vi hadde nærmere femti på 1990-tallet, så tidene har forandret seg.
Flere ben å stå på
-Vi kan lage hva som helst på våre mange CNC freser og dreiebenker, fortsetter Knut.   Øyehaug har et eget sortiment av ulike mønstre til trapperekkverk. De har serier fra det tradisjonelle dreide til det mer moderne, med kombinasjon stål og tre.  Balustrene leveres i mange treslag. Bedriften leverer også stålspiler i ulike lengder, og er en betydelig aktør for leveranser til norsk møbelindustri.  De produserer produkter i tre og kompositt etter mal og tegning, eksempler er bordben og armlener til stoler, og også avanserte sammensatte produkter.  Komponenter til restaureringsmarkedet er et annet markedssegment.  Gjennom sin lange erfaring ønsker de i enda større grad å være en samarbeidspartner i utvikling av nye modeller.  Bedriften lanserer i år to nye meglere, Ruter og EX-85.-Vi liker krevende kunder, sier Knut oppfordrende.  -Det er de som gjør at vi utvikler oss.  Alle trenger nye utfordringer, og de har vi heldigvis mange av.  Det gjør at vi utvikler oss hele tiden, og gjør oss slik attraktive samarbeidspartnere for flere bedrifter.
Trender
-Glatte firkantede spiler er populært og det som er mest trendy akkurat nå, forteller Knut.  -Stolpene kan derimot ha mer mønster.  Vi ser at de klassiske, dreide balusterne går tilbake, mens den enkle stilen øker i volum.  Fargen hvit, 0502 Y, har vart mye lenger enn det vi trodde, og den er fortsatt den mest populære.  Flere produsenter har prøvd seg med andre fargenyanser, men det slår ikke like godt an, mener Knut.
Passe stor og passe liten
– Vi er nå 17 ansatte med en omsetning på 18 millioner kroner. Vi liker størrelsen på bedriften slik den er nå.  Vi er såpass mange at vi enkelt klarer å omstille oss etter markedet, og såpass få at beslutninger tas raskt.  14 aksjonærer eier bedriften, alle er etterkommere etter gründerne.  Markedssjef Vebjørn Øyehaug er den eneste av disse som jobber her.  Knut har fungert som daglig leder siden 1999.
Ser potensialet i menneskene
Arbeidsstokken hos Brødrene Øyehaug er stabil.  -For oss har oljekrisa vært positiv med tanke på nye ansettelser.  Flere har begynt hos oss på grunn av trangere tider i mekanisk industri.  Flinke folk er med på å drive oss videre framover.  Knut er opptatt av å se enkelt-mennesket, og ønsker å gi alle en sjanse.  For fem år siden slet de med å finne riktig folk.  –Vi henvendte oss til et byrå som driver med utveksling fra utlandet. De fikk tak i en mann fra Romania med de riktige kvalifikasjonene. Han fikk prøve seg i fabrikken, og vi så raskt at dette var en mann vi ville beholde i produksjonen.  Det gikk ikke mer enn fire måneder før kone og barn kom etter.  Nå bor de i Ørsta, og vi kunne ikke vært mer fornøyde.
For å feire sine 75 år, arrangerte de en jubileumsfest  30. september med alle ansatte med følge og samarbeidspartnere.  På festen ble Norges Vels medalje delt ut til Jan Magne Aurvåg for lang og tro tjeneste i 30 år. -Han kom i sin tid inn i bedriften på spesielle vilkår, forteller Knut.  Han er den mest stabile medarbeider du kan tenke deg, og har vel knapt vært borte en dag i løpet av alle disse årene.  -Nå har vi tatt inn en ny person på praksisplass.  Han vet det ikke enda, men han vil bli tilbudt fast ansettelse om kun kort tid, smiler Knut.  -Han har vært utenfor arbeidslivet en stund før han fikk prøve seg hos oss. Han kan vi stille klokka etter.  Mer presis og arbeidsom kar skal du lete lenge etter.
Vi ønsker å se hva som bor i mennesker før vi gjør oss opp en mening om dem.  Det er ikke alltid likhetstegn mellom utdannelse og arbeidsdyktighet, minner Knut om.
-Neste utvikling på lista vår er ny hjemmeside.  Den skal være klar til nyttår.  Vi fortsetter å tilby våre spesialtjenester med vår kompetanse, dyktige medarbeidere og en oppdatert maskinpark, avslutter Knut.