Av Per Bjørn Lotherington
Det var som å våkne i et mareritt, da Knut Kårstad ble vekket av en telefonbeskjed en augustnatt for snart fire år siden: Det brenner i fabrikken!

Det var som å våkne i et mareritt, da Knut Kårstad ble vekket av en telefonbeskjed en augustnatt for snart fire år siden: Det brenner i fabrikken!
Av Per Bjørn Lotherington
Få minutter senere så han det fra bilvinduet – hele himmelen var farget av flammene som sto ut av trevarefabrikken i Nes kommune i Akershus.
– Jeg kom dit før brannvesenet, og tenkte vel ikke helt klart, for jeg tok tak i det første jeg så for å redde det unna. Det var et par feiekoster, hvor viktige kunne de være!
Han kan smile av det i dag.
Da brannvesenet kom, fikk de reddet ut PC-er og dokumenter fra kontoret, og flere av snekkermaskinene. Det viste seg å bli avgjørende for hvor fort fabrikken kunne komme i gang igjen.
– Vi reddet også unna en firmabil som sto parkert utenfor, men det var nære på! Varmen var så sterk at den ene baklykta og en rull med plastsekker i varerommet var smeltet.
Hva som forårsaket brannen, er det ikke funnet sikker forklaring på. Det antas at årsaken var feil i et styreskap ved det elektriske anlegget.
Hell i uhell
I desember vel tre år senere kunne trevarefabrikken med fem ansatte ta i bruk egne oppussede fabrikklokaler på Skarnes noen få kilometer fra opprinnelsesstedet Fenstad i Nes. De kom dit fra et midlertidig leid lokale i Nes.
Kårstad mener det er hell i uhellet at de har havnet her. Fabrikken ligger tett inntil den mye trafikkerte Oslovegen – E16 til Kongsvinger – og gir mulighet til eksponering for nye kundegrupper. Her har de bedre plass enn før, og lokalene er lagt bedre til rette, slik Knut og de ansatte synes blir mest rasjonelt. Logistikken er lettere med store industriporter til å kjøre materialer rett inn til produksjonen og hente ferdige trapper ut i den andre enden.
God hjelp av konkurrenter
– Hvordan fikk dere produksjonen i gang igjen?
– Siden PC-er og dokumenter var reddet fra brannen, fikk vi raskt oversikt over hvilke bestillinger som lå inne. Med god hjelp fra de nærmeste trappefabrikkene,
Hestnæs Trappefabrikk og Fagtrapp på Espa i Innlandet, fikk vi produsert halvfabrikata på deres CNC-maskiner. Så kunne vi gjøre trappene ferdig og montere selv. Det ble ikke store forsinkelser i leveransene.
– De er jo konkurrentene våre, men vi hjelper hverandre når det trengs. Vi bisto blant annet Hestnæs da de hadde en brann for mange år siden, og Fagtrapp da de trengte hjelp med noen monteringer.
– Vi hadde flaks
Også da det gjaldt å starte opp igjen, hadde trevarefabrikken hell i uhellet, mener den daglige lederen. Det viste seg snart etter brannen at det var et snekkerverksted ledig på Årnes. Der var det plass til maskiner de hadde reddet unna brannen. Etter litt vask, puss av rust og smøring, var maskinene like gode som før.
– Vi hadde flaks, mener Knut Kårstad. – Ikke bare med tilgjengelige lokaler, men også da vi skulle bestille ny CNC-maskin. Den tyske produsenten hadde en showmodell som riktignok var solgt til en annen, men som ikke skulle leveres med det første, kjøperen hadde tid til å vente. Dermed slapp vi unna den vanlige bestillingstida som kan være flere måneder.
Frist til å bygge opp igjen
– Hvorfor bygde dere ikke nytt på Fenstad der fabrikken har ligget siden starten i 1949?
– Det var jo det vi først ønsket oss, og som var satt som en forutsetning fra forsikringsselskapet. Men vi trengte mer plass. En planlagt utvidelse ville gå inn i et LNF-område og kommunen trengte lang behandlingstid. Imens løp tida. Forsikringen stiller krav om å bygge opp igjen innen fem år. Da vi spurte om vi kunne flytte til andre lokaler, fikk vi ja, men vi måtte akseptere en avkortning i oppgjøret.
Avbruddsforsikring ble avgjørende
– Hva har du lært av brannen?
– At en god avbruddsforsikring er svært viktig! Det er utfordrende å miste så mye i brann og vi ville ikke klart å starte opp igjen uten den forsikringen. Utbetalingene ble trappet ned etter hvert som produksjonen kom i gang og vi fikk inntekter igjen. Avbruddsforsikringen er en del av en bransjeavtale vi har inngått som medlemmer i Norske Trevarer, forklarer Kårstad.
– Hva med brannforebygging?
– Vi gjør som vi alltid har gjort, kaster det brennbare i egnede beholdere, før vi går ut for kvelden, går vi over lokalene, trekker ut kontakter til alle ladere og andre elektriske apparater.
– En brann vil du ikke oppleve igjen?
– Nei, en brann og alt som har fulgt med, hadde jeg ikke klart en gang til, forsikrer Kårstad.
Tøffere nedtur
Selv med det han regner som flaks, kom brannen på det verst tenkelige tidspunkt, sier Kårstad og lister opp: – Vi var i koronaen med lavere aktivitet, så kom flere store kostnadsøkninger, materialene ble brått dyrere, uten at vi rakk å øke prisene for å ta det inn igjen, og så ble det manko på en del materialer, strømmen ble dyrere og markedet falt. Vi har måttet tære noe på oppsparte midler fra tidligere gode år. Da en ansatt valgte og gå over i ny jobb, ble ikke stillingen besatt. Vi omstrukturerte internt i stedet.
– Hvordan ser 2025 ut?
– Det kommer litt flere henvendelser nå, og det er jo signaler om at markedet tar seg opp. Så vi håper dette året blir som fjoråret, og helst bedre.
For å stå imot svakere marked, har Kårstad Trevarefabrikk utvidet markedsområdet med en god radius. Tidligere har de hatt nok å gjøre i «nærområdet» på Romerike der det har vært mye nybygging siden hovedflyplassen ble åpnet på Gardermoen i 1998. Nå kan det bli leveranser til hytteprodusenter, noen til og med langt av gårde.
– Vi har ledig kapasitet, men ikke behov for å permittere ennå, fastslår Kårstad.

Fakta:
Kårstad trevarefabrikk, Skarnes
– Familiebedrift etablert i 1949 på Fenstad i Nes kommune, Akershus.
– Eies og ledes av tredje generasjon, Knut Kårstad.
– 5 ansatte.
– Spesialisert på trappeproduksjon med slagordet: «Gode trapper fra første trinn».
– Driftsinntekter på nesten 7 millioner kroner i 2023. (proff.no)
– Fabrikken brant ned til grunnen i august 2021. – Etter midlertidig tilhold i leide lokaler på Årnes, ble den reetablert i egne, nyoppussede fabrikk lokaler ved Oslovegen på Skarnes i Sør-Odal, Innlandet i desember 2024.