Rekordstart på året

H-Vinduet Fjerdingstad i Hokksund opplever en januar måned som aldri har vært bedre. 2024 ble også et godt år. Daglig leder Knut Einar Fjerdingstad klør seg litt i hodet. –Jeg forstår det ikke helt, sier han. –Nyhetene varslet om et bunnår, men etter de første to vintermånedene eksploderte det, forteller han.

Far og sønn, Knut Einar og Simen Fjerdingstad

–Vi lot oss lede av dårlige nyheter, fortsetter Knut Einar da vi setter oss inn på hans gamle kontor. Her har sønnen, Simen nemlig overtatt, og far selv har satt seg i nabofløyen.

Ordrene renner inn

 –Vi ble påvirket av alle negative skriverier, og gjorde grep deretter. Det skulle vi aldri ha gjort. Det skal sies at vi fikk en skikkelig trøkk i februar i fjor. Men etter det rant bestillingene inn. Da hadde vi allerede permittert flere ansatte. Disse fikk vi heldigvis raskt tilbake igjen. Men likevel ble vi liggende etter, og fikk altfor lange leveringstider. Og er det noe Knut Einar ikke liker, så er det akkurat det. –Det plaga oss hele året, fortsetter han. Likevel fortsatte kundene å bestille, og de gir seg ikke heller, humrer han. –Nå er vi heldigvis i rute igjen.

Et marked i endring?

–De tre første vintermånedene er tradisjonelt svært rolige måneder med dårlig ordreinngang. Men nå er liksom alt snudd på hode. Jeg skjønner ikke det heller, smiler Knut Einar. –Vi har fulle ordrebøker ut februar, sier Simen da Tre og Profil er på besøk i begynnelsen av januar. Simen har ansvar for produktutvikling, forbedring og er kvalitetssjef. Men er det en grunn til at han har tatt over farens kontor?

Et direkte spørsmål

Vil du ta over som daglig leder? Spør vi. Knut Einar smiler, og liker spørsmålet. –Jeg ønsker å drive familiebedriften videre og vil at de som kommer etter meg skal ha den samme muligheten som jeg har hatt, sier han.

Et konsern

Historien om H-Vinduet Fjerdingstad startet i 1949 av familien Fjerdingstad, samme familie som eier og driver fabrikken i dag. I dag er de et konsern med datterselskapet Norwood i Polen. I Hokksund er de 60 ansatte, og i Polen er de 180 ansatte med en samlet omsetning på 200 millioner kroner. 

–I Polen opplevde de det samme som her Norge i 2024, fortsetter Knut Einar. –De hadde en treg start før ordrene tok seg opp igjen. Fra Polen blir produktene eksportert til Storbritannia, Sverige og Færøyene. Ca 30% av det de produserer går til Hokksund. 

Produkter

I Hokksund produserer de fem ulike vindustyper, toppsving, sidesving, fastkarm, sidehengslet og topphengslet. Alle typene kan fås med eller uten aluminium eller i passivutførelse. –Nytt nå er at alle passivprodukter skal produseres i Hokksund, forteller Simen. I Polen produserer de det samme som de gjør i Hokksund. I tillegg lager de innadslående dører, foldedører, balkongdører og skyvedører.

Nærhet til kundene

–Kundene våre er typisk byggevarekjeder, fortsetter Simen. –Nedslagsområdet er fra Mjøsa til Kristiansand og Hallingdal. Det vil si at vi har våre kunder i en omkrets på ca tre timer fra oss.

Dokumentasjon

Simen er kvalitetssjef og har dermed ansvar for blant annet å utarbeide EPD´er for produktene de leverer. Fjerdingstad må også forholde seg til Åpenhetsloven som har som formål å fremme anstendige arbeidsforhold og menneskerettigheter. Simen innrømmer at det er mye som skal dokumenteres. –Det tar mye tid, og det er også ganske kompliserte saker. Men sånn er det, og det må gjøres. Vi er selvfølgelig også en miljøfyrtårnbedrift, men det er vel nesten en selvfølge nå, smiler han. 

Gode samarbeidspartnere

Hos Fjerdingstad skjer det stadig utvikling og siste kronen på verket er en ny maskinlinje fra Weinig levert av A. Falkenberg. Den ble installert etter sommerferien i 2023. –Vi måtte fjerne den gamle linje, og med litt forsinkelser ble det vanskelig å produsere de delene vi trengte en liten periode. Da er det godt å ha gode samarbeidspartnere i bransjen. Vi fikk hjelp av flere leverandører, og særlig vindusprodusenten Lillerønning kom oss til unnsetning i den perioden. Det viser det gode samholdet vi har innad i bransjen, sier Knut Einar. 

Lærlinger

Fjerdingstad er kjent for å være en særdeles god bidragsyter til rekruttering og har i mange år hatt flere lærlinger på samme tid. Nå har de fire lærlinger i produksjonen og det er slik de rekrutterer sine nye ansatte. –Det har vært en suksess for oss, sier Knut Einar. –Det er vanskelig å få tak i folk, men når man tar inn lærlinger kan man lære dem opp og forme dem inn i egen bedriftskultur. Det har stor verdi.

Alt blir bra

–Med en helt unormal god start på året, kan vi nå bare se positivt på det som kommer, er Knut Einar og Simen enige om, og vinker oss videre, med en god følelse av at alt kommer til å ordne seg.

Åpenhetsloven

Åpenhetsloven gjelder for alle større virksomheter som er hjemmehørende i Norge. Loven omfatter også større utenlandske virksomheter som tilbyr varer og tjenester i Norge – og er skattepliktige til Norge etter norsk intern lovgivning. «Større virksomheter» vil si virksomheter som omfattes av regnskapsloven § 1-5, eller overskrider grensene for to av følgende tre vilkår:

• Salgsinntekt på minst 70 millioner kroner

• Balansesum på minst 35 millioner kroner

• Gjennomsnittlig antall ansatte i regnskapsåret: 50 årsverk

Åpenhetsloven ble vedtatt av Stortinget, og trådte i kraft 1. juli 2022. Loven har som formål å fremme anstendige arbeidsforhold og menneskerettigheter; i tillegg til å sikre samfunnet innsyn i dokumenter og saker som behandles av allmennheten.