Rekrutteringspatruljen

Rekrutteringspatruljen verver snekkere!

Bransjen trenger ungdom! Flere begynner nå å ta grep om den labre oppslutningen om trevarefaget. Rekrutteringspatruljen i Vestfold og Buskerud er et godt eksempel på dette. Flere engasjerer seg og er på rundtur til ulike skoler for å opplyse elevene om mulighetene som finnes ved dette faget.

Kjersti Guliksrud fra Design & 3interiør og Simen Fjerdingstad fra H-Vinduet Fjerdingstad AS leverte en god og informativ presentasjon om snekkerfaget for elevene i 1 klasse på Byggfaglinja ved Åssiden VGS. Innen 1. mars i år må elevene velge hvilken retning de ønsker å gå videre, og målet med dagens besøk var å gi elevene innblikk i bransjen, og vise hva en snekker egentlig driver med.

«Er’e noen som fortsatt kjøper spesiallinnredning a? Går’kke de fleste på IKEA lissom???» var et av de første spørsmålene de fikk.

Jo, da. De fleste går kanskje på IKEA. Men mange som har vært på IKEA kommer til oss etterpå, kunne Kjersti fortelle. Når de ikke er helt fornøyde med resultatet, eller de ønsker seg et møbel som går langs hele veggen, og ikke stopper på midten slik IKEA møblene gjør, da kan vi hjelpe dem.

Kjersti og Simen er gode til å by på seg selv! Mens Kjersti har gjort dette mange ganger før, og er vant med elevenes spørsmål og reaksjoner, er det første gang for Simen. Han er spent og smånervøs, men fremstår som han er født til rollen. Gutta lytter. Og de spør. OK, et par sovnet faktisk av, men flere var oppriktig nysgjerrige og engasjerte. Kjersti og Simen delte opplevelser fra sin egen hverdag og fortalte om hvordan de opplevde læretida si. De var opptatt av at snekkeryrket byr på en interessant og varierende hverdag. Du må være fleksibel og løsningsorientert for å trives, og det er en fordel om du liker å lage ting med hendene. Noen bedrifter har tatt i bruk datastyrt teknologi, og for de som liker å jobbe med data, finnes det muligheter for en kombinasjon. Videre fortalte de om morsomme oppdrag de selv har fått være med på; Simen har bl.a. vært med og lagd bønnehus for muslimer på Blindern, mens Kjersti har vært om bord i Kongeskipet flere ganger og jobbet, og frekventerer de hotteste utestedene i Drammen på VIP parties etter å ha levert diverse fancy barløsninger med både glass og lys integrert. Kjersti kunne også fortelle at for de som liker å utvikle seg videre, så finnes det mulighet til å delta i World Skills slik hun gjorde selv. Roland, som er Kjerstis partner har reist verden rundt som snekker på Cruisebåt da han var ferdig i læra. Det var hard jobbing, men godt betalt, og langfri da det først var fri og ikke minst sitter han igjen med helt unike opplevelser.

Elevene var veldig opptatt av hvor mye en snekker tjener, og hvor mye ting koster. Det er flott at ungdommene bryr seg, og er opptatt av hvordan de skal tjene til livets opphold. Noen har kanskje litt kort tidshorisont, og mange er dessverre opptatt av muligheten for svart arbeid, mens andre hadde planene klare og målet var å drive egen bedrift, slik Kjersti gjør. Da Kjersti kunne fortelle at hun drev eget firma før fylte 30, og at hun nå eier både bil, hus og hytte, hvor hun har designet og lagd det meste av innredningen selv, var det mange som var lutter øre.

Det så ut som flere av gutta kjente seg igjen da Simen fortalte at også på hans kull var det slik at de tøffeste gutta skulle bli tømrere. Han ble kalt en pingle, som skulle bli snekker. Nå har kompisene fått øynene opp for hva han driver med, og flere av dem er kunder hos han i dag. Yrkesstolthet, sosialt samvær på turer, på jobben og fotball, samt trygge og gode arbeidsplasser ble trukket frem som positivt.

Jeg var så heldig å få prate med 4 av gutta etter presentasjonen. De synes presentasjonen var bra og bekreftet det de allerede trodde om yrket. Danial og Nicolai hadde bestemt seg allerede før de begynte på Bygg & Anlegg hva de skulle bli. Nicolai skulle bli tømrer, og til min store glede skulle Danial bli snekker. Onkelen hans er snekker og driver et firma i dag, og han håper å få jobb der, mens drømmen er å drive eget senere. For William hadde ikke B&A blitt helt det han forestilte seg. Det var greit med ett år som han sa, men han orket ikke mer enn det, så han skulle videre på IKT. Ole Martin hadde bestemt seg i løpet av første året, etter å ha vært gjennom diverse fag, at det var rørlegger han ville bli. Jeg leste en undersøkelse for en stund siden om hvor ungdommene blir påvirket til sitt yrkesvalg. De fleste i denne undersøkelsen svarte at de valgte på bakgrunn av egen erfaring. Så guttas svar stemmer godt overens med denne undersøkelsen.

Rekrutteringspatruljen er gode ambassadører for bransjen. På en fin måte, klarer de å vise hva man går til, hvis man velger å bli snekker. Det er ikke så lenge siden de gikk ut av skolen selv, så de vet godt hva elevene lurer på, og det vekker tillitt. Dette er en flott måte å synliggjøre bransjen på, og å øke rekruttering til bransjen, som vi gjerne kan videreføre til andre deler av landet.