Av Per Bjørn Lotehrington
Et kjøkken til i selskapslokalet på Hoel gård, slutter ringen for Helgøya Tre. Gården på Nes på Hedmarken var den første og blir en av de siste kundene for mann- og konebedriften som legger ned i løpet av neste år.
– Eierne på Hoel gård var de første som «tok sjansen på meg» for 25 år siden og bestilte et kjøkken til hovedhuset. Siden har de bestilt to andre kjøkken, og det er hyggelig at de kom igjen enda en gang da de skulle ha nytt kjøkken til en kombinert frokostsal og selskapslokale, forteller den nå 70-årige Phillip Windsor.
Han driver det lille møbelsnekkerfirmaet sammen med kona Toril. I tillegg har de en ansatt. De bor i et nybygd hus på Nedre Vien gård som er hennes slektsgård.
– Når kunder kommer igjen, eller anbefaler oss til andre, vitner det jo om at de er fornøyde, konstaterer Windsor idet han viser oss rundt i en villa på Hamar der han har levert kjøkken og garderobeskap for andre gang.
Tilbake med utvidelse
– Huset har skiftet eiere siden jeg var her for 10-15 år siden. De har gjennomført en stor ombygging og rehabilitering, men ville ha samme stil på kjøkken, bad og garderober som jeg hadde bygd for den forrige eieren. Det er «shaker-style» som kjennetegnes av godt håndverk. Det ser fint ut uten å virke prangende, forklarer Windsor.
Shaker-stilen er blitt som et kjennemerke for Helgøya Tre, og Windsor har utviklet en løsning med hele rammer i heltre uten skjøter.
– Skrogene i skap er i kryssfiner, mens skuffene er i heltre. CNC maskinen programmeres slik at den tar ut maksimalt av platene og vi unngår kapp og svinn. Dermed får vi både heltre ramme og emner til skuffefronter fra samme plate. I fyllinger i dører og skuffer bruker vi finert MDF.
Rammene monteres på med en type klips som settes inn i utfreste spor i ramme og skrog.
Må være lokal
I villaen fra 1920-tallet, viser Windsor noe av det som bare en lokal snekker kan få til. I tre soverom i andre etasje har han bygd garderobeskap som går fra gulv til tak. Når noen av dørene åpnes, ser vi utfordringene han har stått overfor: Her er det skrå himling i den øverste delen i et par skap, og det er bærende stolper i andre.
Plassen utnyttes likevel maksimalt. Familien som bor her, vet åpenbart å sette pris på små og store rom innenfor skapdørene.
– Her må man være lokal for å løse oppgaven. Jeg må være nøye med målene, og komme tilbake med prøver for å se om det stemmer før det kan gjøres ferdig, poengterer Windsor.
Unge vil ha det spesielle
Paret i dette huset er i 40-åra og er ganske typiske representanter for en trend de siste 5-10 åra, ifølge Phillip Windsor.
Det er yngre mennesker som etterspør kjøkken og garderober som er spesielt bygd for dem og som skal ha lang varighet av hensyn til miljø og ressurser. De får skap av solid heltre, ikke malte flater av MDF. Skapene fyller opp plassen, uten innfyllinger til pynt. Vi baserer oss ikke på moduler som de masseproduserte, forklarer han.
Jungeltelegraf og instagram til markedsføring
Nye kunder har for en stor del kommet med jungeltelegrafen, det vil si fornøyde kunder har vist dem sine nye kjøkken eller garderober og de kan ønske seg noe lignende.
– I de siste åra har vi også fått kunder via bilder på Instagram. Vi legger ut bilder av ferdige kjøkken med et par setninger som presentasjon, så hvem som helst kan se hva vi leverer.
Som regel har de undersøkt med større kjøkkenleverandører tidligere og fått lyst på ett av våre kjøkken når de har sett Instagram-bildene. Da har de gjerne dannet seg en mening om hva de vil ha, og vi kommer raskere fram til et forslag.
Rykte ga bestillinger
Det er ikke kunngjort ennå, men Phillip og Toril har bestemt seg for å legge ned virksomheten til neste år. – Vi hadde tenkt å gi oss til jul, men det blir nok til påske. Ryktene om nedlegging førte til at vi fikk to-tre raske bestillinger, smiler de to.
De synes det er vemodig å gi seg, men det er mest fordi de ikke har kommet i kontakt med noen som vil overta.
God advokathjelp
– Jeg har gjort meg mange erfaringer etter så mange år. Det er ting jeg har gjort feil og det er ting jeg har gjort riktig som andre kunne ha nytte av å lære av. Dessuten har vi en god kundeportefølje som noen gjerne skulle få overta.
– En av erfaringene handler kanskje om å håndtere vanskelige kunder?
– Vi har heldigvis nesten ikke hatt noe tull med kunder. Noen få har vi sagt nei til fordi vi har sett at vi ikke ville komme i mål med dem. For å forsikre oss om at kunden står ved bestillingen og forsikre kunden om at vi kommer til å levere, avtaler vi delbetalinger ved oppstart, monteringsstart og ferdig levering.
– Én gang kom vi ikke til enighet med en kunde som hadde fått et kjøkken levert. Da bisto en advokat i Norske Trevarer oss med hvordan vi skulle formulere brev til kunden. Det var gull verdt for oss som er så små.
Andre oppgaver i kø
– Blir det tungt å stenge døra?
– Nei, vi gleder oss til å få mer tid til å ta vare på gårdshus og andre oppgaver som har ventet altfor lenge!
Forelsket seg i skiinstruktøren
Det var et ønske om å bli god til å gå på ski, som brakte australske Phillip Windsor til Norge for 50 år siden. På Nordseter ved Lillehammer møtte han en kvinnelig skiinstruktør. De ble forelsket og han ble med den unge kvinnen fra Helgøya hjem til Nedre Vien gård som hun etter hvert hadde ansvaret for. Han tok tømrerutdanning og drev mye med restaurering i flere år, inntil skuldrene sa stopp.
– Jeg har gått mange skirenn gjennom årene, gjerne de lange som Holmenkollmarsjen, 9-mila og 7-mila i Oslo-området. Det har gitt meg mye glede, men jeg kan ikke si jeg er god til å gå på ski. Teknikken sitter ikke som hos de gode!
Innredet verksted i fjøset
Da han ikke kunne fortsette som tømrer, våget han seg inn på møbelsnekring og startet i det små med snekkerverksted i det tidligere fjøset.
Lenge drev Toril gården, i tillegg til å oppfostre tre barn og hjelpe mannen med papirarbeid og annet.
Nå er gårdsdriften overlatt til andre, barna er voksne og de to har drevet snekkerfirmaet sammen i mange år. Han tegner og konstruerer kjøkken og garderober, hun bistår med å skru skrog, finarbeid, pusser, maler og oljer ved siden av papirarbeid og regnskap.
Endelig fri på søndag!
Det har vært mye arbeid både dager, kvelder og helger. Men de har vært sammen om det, begge har innsett at det måtte gå mange timer i verkstedet for å få ferdig det som var bestilt med den kvaliteten de vil være kjent for.
– Dattera vår var ganske stor da hun oppdaget at andre foreldre hadde fri på lørdager og søndager. Men nå er det annerledes! I de siste åra har vi tatt helt fri på søndager og de fleste lørdager, forsikrer de.
Boligen er som et stort showroom
Paret har bygd seg nytt hus som et stort tilbygg til ei lita tømmerstue fra 1830 i utkanten av gårdseiendommen. Phillip har bygd det selv etter moderne forskriftskrav. Vegger, tak og gulv er godt isolert. Kjøkken, vaskerom, soverom og hylleseksjonen i stua er selvsagt egenprodusert. Til sammen framstår det som et stort visningsrom av firmaets produkter.