Satser videre i tøffe tider

–Det er viktig å ha store mål, smiler daglig leder i Trapperingen Tre Trapp AS Tom Gokshol. –Sier vi det høyt så er sannsynligheten større for at det blir noe av. Planene for investeringer er lagt, og vi håper at 2023 skal bli året der vi trapper opp for alvor, smiler han.

F.v: Daglig leder i Trapperingen B. Innvær Kristian Innvær, daglig leder i Trapperingen Tre Trapp AS Tom Gokshol og daglig leder i Trapperingen Espen Eriksen.

I ruskete, vått vintervær går turen til Hurum og Sætre der fabrikken til Trapperingen Tre Trapp AS holder til. For første gang skal det kjøres gjennom Oslofjordtunnelen for min del, og litt rart er det alltid når google maps forsvinner under vann. Heldigvis dukker jeg trygt opp igjen på andre siden.

Da jeg titter inn døra til møterommet sitter det flere kjenninger rundt bordet. Sammen med Tom har også daglig leder i Trapperingen Espen Eriksen og daglig leder i Trapperingen B. Innvær, Kristian Innvær ankommet Østlandet fra Bergen en tidlig morgen. 

Konkrete miljøtiltak

–Trapperingen har for alvor satt søkelyset på miljø, bærekraft og sirkulærøkonomi, sier Espen. –Dette har vi jobbet mye med den siste tiden, og konkretisert det slik at vi alle skal se hva vi faktisk gjør, og hvorfor vi gjør det. Trapperingen begynte «miljøreisen» med «plant et tre». –Vi erstatter det treet vi brukte til å lage en trapp, ved å plante et nytt. Ett tre for hver solgte trapp, forklarer Espen. Videre er nå alle trappemodellene til Trapperingen registrert i databasen for byggevareprodukter som kan brukes i svanemerkede bygninger. Det betyr at de som bygger svanemerkede hus, kan kjøpe trapper fra Trapperingen.

–Gjennom et samarbeid med Terravera ønsker vi å synliggjøre enda tydeligere, hvordan tre kan erstatte betong i større bygg, og hvordan tretrapper kan brukes istedenfor betongtrapper i leilighetsbygg og dermed redusere klimafotavtrykket til bygget. Videre, kartlegger vi hvilke bærekraftsindikatorer som finnes sammen med Terravera og ser på mulighetene for å dykke dypere inn i tallmaterialet, smiler Espen. –Dette er spennende!

Kurs for alle

Alle ansatte i Trapperingen har gjennomgått et kurs om bærekraft. –Blant annet har vi gått gjennom EUs taksonomi som er et klassifiseringssystem som skal definere hva en bærekraftig aktivitet er, og hvordan dette kan påvirke oss som en norsk bedrift. Vi har gjennomgått grønnvaskingplakaten, sirkulærøkonomi og hvordan vi kan bidra til å skape en mer bærekraftig bedrift.  Alle ansatte har gjennomført kurset, og det er viktig å øke bevisstheten rundt disse temaene som blir helt essensielle for hvordan vi skal drive bedriften og samfunnet framover, sier Espen.

Isenkram og snekkeri

–Det er mye som skjer og mye å sette seg inn i. Vi er heldige som kan ta fatt på dette arbeidet sammen, sier Tom. 

–Det var andre ting å tenke på da far, Leif Sjøvold, startet Tre Trapp i 1969, smiler han. Leif startet for seg selv allerede som 25 åring, og hadde med seg en liten gjeng med andre unge mennesker. De drev en liten isenkrambutikk samtidig som de lagde gulv, garasjeporter og trapper. Tom ble født samme år, og som åtte åring fikk han sin første sommerjobb i fabrikken. –Da skjønner du at fabrikken er mitt andre hjem, smiler han. 

Utfordrende 2022

Tom utdannet seg til siviløkonom og jobbet flere andre steder før han til slutt endte tilbake i fabrikken og tok over som daglig leder i 2005. I 2022 hadde de en omsetning på 65 millioner kroner med 32 ansatte. Selv om omsetningen økte, ble 2022 et år Tom helst vil glemme. –En brann i siloen i august har preget høsten, og vi har hatt store utfordringer på grunn av det. Heldigvis har vi ekstremt flinke samarbeidspartnere og ansatte som stiller opp når det trengs. Det er godt å kunne trekke fram det positive i alt det tunge, sier han. 

Positivt 2023

–Tallene til Statistisk Sentralbyrå lyver ikke, og vi er ikke naive, men vi skal komme oss godt gjennom 2023, og har som mål å ligge på lik linje som i fjor. Vi vet at vi må jobbe annerledes på salg. Vi må være mer aktivt ute hos kunder. For vi skal beholde bemanning og fortsette å være den trygge arbeidsplassen vi har vært i så mange år, sier Tom. 

En utrolig utvikling

–Det har vært fantastisk morsomt å ha fått være med på utviklingen i trappemarkedet, fortsetter Tom. –Trappeindustrien har vært flinke til å forandre synet på trappa fra å være kun et nødvendig onde, til å bli et design element og et hjerte i hjemmene til folk. For oss er tre den bærende konstruksjonen i trappa der glass og stål er brukt som designelementer i kombinasjon med treet. Vi lager alle typer trapper fra enkle til de mer kompliserte. Kundene strekker seg over et stort geografisk område fra Kvitfjell i nord til Sandefjord i sør. 

–Våre planer om utbygging og automatisering kommer selvfølgelig an på markedet framover, fortsetter Tom. –Vi har et mål om å forlenge bygget med nesten 1700 kvadratmeter, og automatisere deler av produksjonen. Det er et stort økonomisk løft, derfor må vi ha et lite forbehold. Når det er sagt, så skjer utviklingen fort. For vår del handler det nå om å effektivisere for at vi fortsatt skal kunne drive produksjon her om 10 år. Vi skal bite oss fast, kjempe på, og gjøre de tiltak som trengs for å klare nettopp det, avslutter han.