Scanflex AS

Scanflex AS i utvikling

Scanflex AS har kjøpt opp John A. Olsen og Sønner Trevarefabrikk AS. Denne bedriften har produsert «Pocket», som har blitt et varemerke på skyvedørskarmer, loftstrapper og kottdører. -Dette oppkjøpet styrker vår posisjon i markedet, sier daglig leder i Scanflex AS, Sigmund Aabel. -Vår filosofi er å drive produksjon i Norge så lenge det lar seg gjøre, og da må en være villig og ha evne til å gjøre forandringer, og satse når muligheter dukker opp.

Scanflex er en av landets ledende innerdørprodusenter og holder til på Birkeland i Aust-Agder. 1. oktober i 2011 feiret de 25 års jubileum. -De første fem årene var svært turbulente, forteller daglig leder Sigmund Aabel og markedssjef Askild Bjørke, som begge har vært med fra begynnelsen. Da vi startet i 1986 hadde vi ingen anelse om hva som ventet oss bare noen måneder etter. Markedet stupte og det er ingen tvil om at finanskrisa vi opplevde på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet var mye verre enn den vi har vært igjennom nå. Men det snudde den gangen også, og etter fem år begynte Scanflex å tjene gode penger på produksjonen sin. Det har de fortsatt med fram til i dag. Nå satser de videre, og ved oppkjøpet av John A. Olsen og Sønner Trevarefabrikk AS har de fått enda et ben å stå på.

Fortsetter produksjonen i Norge

-Det er ingen tvil om at vi har lagt et hektisk år bak oss, sier Sigmund, men vi kunne ikke la denne sjansen gå fra oss. John A. Olsen og Sønner Trevarefabrikk AS har produsert «Pocket» skyvedørskarmer, loftstrapper og kottdører siden 1974. De har vært en familiebedrift som har drevet lønnsom produksjon i mange år. På grunn av sykdom kom de til et veiskille, der det ikke var aktuelt for familien å drive bedriften videre. Tidligere daglig leder Kjell Arne Olsen var opptatt av å opprettholde produksjonen av Pocket-produktene, med et ønske om fortsatt produksjon i Norge. Scanflex trakk det lengste strået. –Nå beholdes produksjonen og kompetansen her på Sørlandet, samtidig som industrisatsingen styrkes i Birkenes kommune, sier Kjell Arne. –Nå kan jeg trekke meg tilbake med god samvittighet, vel vitende om at produkter og arbeidsstokk er kommet i rette hender, og at markedet fortsatt får tilgang til Pocket-produktene som har preget størsteparten av livet mitt.

Tidkrevende planlegging av flytting

1.desember 2011 ble fusjonen med Scanflex AS offisiell. Det betyr at Scanflex AS vil ha to produktområder i framtiden; innerdører og Pocket. Askild og Sigmund forteller om en massiv flytteprosess. Det var planleggingen og tilretteleggingen i forkant som var mest tidkrevende, forteller de. Selve flyttingen gikk på bare noen dager. De startet på en fredag. I underkant av 40 trailere gikk fra John A. Olsen og Sønner Trevarefabrikk AS til Scanflex fredag og lørdag. Mandag ettermiddag var vi klare til å starte produksjonen av Pocket-produktene i fabrikken vår, forteller Sigmund. Til sammen har Scanflex AS et produksjonslokale på 11.000 kvadratmeter, der Pocket-produksjonen opptar ca 3000 kvm. av disse. For ca syv år siden kjøpte de opp bygningen med en tilhørende tomt på 60 mål.

Tror på økning i 2012

18 ansatte fra produksjonen til John A. Olsen og Sønner Trevarefabrikk AS ble med til Birkeland. Det vil si at vi nå totalt er ca 55 ansatte, sier Sigmund. Til sammen hadde de to bedriftene ca 97 millioner kroner i omsetning i 2011. Innerdørproduksjonen ga ca 60 millioner kroner i omsetning og resten kom fra Pocket-produksjon. -Det er tegn i markedet som forteller at aktiviteten tar seg opp igjen, og vi forventer en økning i omsetning i 2012, sier Sigmund. Starten på året har vært bedre i år enn den var i fjor.

Strenge på leveringstider

Scanflex produserer ca 40.000 dører i året. -Dørproduksjonen består av fyllingsdører og spesialdører, og trenden er helt klart hvitmalte dører. Fordelen med å ha egen fabrikk som ligger i Norge er fleksibiliteten dette gir oss og kundene våre. Kommandolinjene er korte, og vi leverer en hel pakke til kunden. Vi er problemløsere som ivaretar kvalitet og kundebehandling. Alt henger sammen for at kunden skal få rett vare til rett tid. Vi har også gode rutiner på reklamasjoner, noe som igjen er en trygghet for kunden, sier Sigmund og Askild. Vanlig leveringstid på dører er tre uker. Scanflex måler jevnlig sin egen leveringspålitelighet, og i 2010 lå de på 99,1 prosent og i 2011 på 98,8 prosent. Nå gjelder det å fortsette arbeidet med å sikre «levering til rett tid-prinsippet» også på Pocket-produktene. For øyeblikket er etterspørselen større enn kapasiteten på disse produktene. Det skal de selvfølgelig få orden på snarest mulig.

Tar inn handelsvarer

Konkurransen i bransjen er beinhard, spesielt på dørsiden. Det er viktig å kunne tilby kundene alle typer dører. Derfor har de i tillegg til egen produksjon gått til innkjøp av dører fra Tyskland og Estland. Nå lagerfører de formpressede dører, og lette og kompakte dører som de kjøper fra Tyskland. Continental er en dørserie i høy kvalitet, som importeres fra Estland. Dette er kompakte, massive dører som gjerne kombinerer finer, stål og glass.

Automatisert fabrikk

De siste årene har bedriften ytterligere automatisert fabrikken. De har investert i nye produksjonslinjer og fornyet malingsanlegget. Nå produserer vi smartere og rimeligere, sier Sigmund. -Vi har et ansvar både når det gjelder å skape arbeidsplasser og sikre disse arbeidsplassene. Vi kan aldri investere oss bort fra mennesker, men vi mener at ved å gjøre automatiseringer sikrer vi de arbeidsplassene vi kan, sier Sigmund og Askild.

Orden skaper effektivitet og kvalitet

Trivelige arbeidsforhold er helt avgjørende for et godt miljø. Lyse omgivelser sammen med orden og renslighet er med på å skape det miljøet vi er ute etter. Hver fredag blir hele fabrikken vasket. Ryddighet har også med effektivitet og kvalitet å gjøre. Det holder ikke bare å snakke om disse begrepene, vi må vise at vi mener det. I den forbindelse har Scanflex i flere år benyttet LEAN-filosofien i bedriften, som har vært med på å skape gode resultater.