SnekkerLars og næringsministeren

SnekkerLars
SnekkerLars er et snekkerverksted som ligger i Nes kommune i Akershus. Bedriften er i dag akkurat slik Lars drømte om da han startet den for 32 år siden. Det er seks ansatte, og produksjonen består av innredninger og møbler, for i all hovedsak private hjem og hytter. SnekkerLars tar inn lærlinger og har tett samarbeid med NAV for å gi mennesker en mulighet til arbeidstrening i bedriften.

En dag bestemte Lars Thune seg for å invitere næringsminister Torbjørn Røe Isaksen til snekkerbedriften sin. –Jeg tenkte som så at hvis jeg ikke prøver så skjer det i hvert fall ingenting, smiler Lars. Til sin store over- raskelse fikk han svar. Og i september besøkte næringsministeren de seks ansatte som driver verkstedet på Opakermoen.

Da vi svingte inn til den flotte fabrikkbygningen der SnekkerLars holder til, møtte vi en tilsynelatende rolig eier. Catering fra en lokal leverandør var på plass, men hvor mange som egentlig skulle komme var Lars usikker på. -Jeg har bestilt rikelig, smiler han, og klapper seg på magen. -Jeg har for vane å gjøre det. For lite mat er aldri bra. Lars begynte å virre litt fram og tilbake, ordnet med bord og tok i mot ordfører Grete Sjøli og næringssjef Olaf Dønnum i Nes kommune. -Det koker litt i toppen, måtte han innrømme, og svetteperlene dukket fram i panna.

Men så kom den svarte bilen, og ut slentret Torbjørn Røe Isaksen. Dermed var all spenning lagt til side. Isaksen og hans tre rådgivere tok med seg en avslappende og uformell stemning inn i snekkerverkstedet.

Hvorfor tar du deg tid til å komme til en så liten bedrift som denne? spør vi.

-Jeg ble invitert, smiler næringsministeren. -Det er faktisk ikke verre en det. Også er det jo sant som Lars skriver i innvitasjonen: Det snakkes mer OM og ikke så mye MED små og mellomstore bedrifter. Slik kan vi ikke ha det. Disse bedriftene er ryggraden i norsk næringsliv. I tillegg er det interessant å besøke en liten bedrift som denne som klarer å ta seg tid til mennesker. For Lars gir mennesker en mulighet.

Få flere ut i jobb!

Snekker Lars stiller seg positiv til ar- beidstrening og har et tett samarbeid med NAV. I fjor hadde de en syrisk møbelsnekker på arbeidstrening i 10 måneder. I august tok de inn en ung kar som har vært ute av arbeidslivet i flere år på grunn av sykdom. Han får prøve seg i bedriften en dag i uka foreløpig. -Akkurat dette er så viktig, fortsetter næringsministeren. -Vi må få flere av de som står utenfor i arbeid, oppfordrer han.

Framsnakk yrkesutdanning

I tillegg har de utdannet to jenter med fullført svennebrev, hvorav den ene er ansatt i bedriften. I høst startet en ny lærling som er en fire-årslærling. Tord Jæger Luisa ringte selv til Lars Thune for å spørre om han kunne få lov til å ta lærlingetiden hos dem. -Bare det viser vilje og tæl, skryter Lars.
– Det er lurt å velge snekkeryrket i dag, sier Isaksen.


-Søkertallet til yrkesfag har tatt seg betydelig opp, og det blir spennende å se hvordan omleggingen av yrkesfagutdanningen spiller inn. Holdningene til yrkesfag har endret seg, og vi må fortsette å framsnakke disse fagene, sier næringsministeren. -Det er ikke lenger B-laget som søker seg til yrkesfag, og det gjør at vi etter hvert vil få motiverte ungdommer ut som lærlinger i bedriftene. Så er det opp til bedriftene å ha et skikkelig opplegg for lærlingene, minner han om.

Rundturen i Snekkerverkstedet ble avsluttet med rundstykker og kaffe, samt hyggelig prat med de oppmøtte. Praten gikk såpass lett og ledig at næringsministeren måtte bli minnet på tiden opp til flere ganger av rådgiverne sine. Tilslutt var det ingen vei utenom. Nå MÅ vi dra!

Så var det takk for denne gang, og Lars var veldig fornøyd med besøket. Lars både håper og tror at dette besøket kan inspirere næringsministeren til å se hvilken verdi småbedriftene har i næringslivet. -Jeg mener mer fokus og omtale fra nettopp så små bedrifter som oss, vil inspirere andre som drømmer om å starte sin egen bedrift, sier han.

Dermed kan vi i Tre og Profil bare oppfordre andre til å gjøre det samme som SnekkerLars. Send en invitasjon. Så enkelt kan det være.