Spektakulær turistattraksjon i tre i Bodø

Tekst og foto: Knut Werner Lindeberg Alsén

På toppen av Rønvikfjellet i Bodø ligger Wood Hotel Bodø.  Det hadde allerede blitt en spektakulær turistattraksjon bare noen uker etter åpningen i mai år. Da jeg besøkte hotellet noen uker etterpå var hotellet nærmest fullbooket, og restauranten på øverste plan hadde lange ventelister.  

Etter heisturen langs trappeløpet i massivtre opp til restauranten, spa og et oppvarmet svømmebassenget på toppen, ble jeg møtt av en fantastisk utsikt mot Landegode og Lofotveggen i vest og Børvasstindene i øst. Og ned til Bodø by. Den eneste måten oppnå tilsvarende er med fly. 

Hotellet ligger på toppen av Rønvikfjellet i Bodø med sine 366 meter over havet, og er nok verdens foreløpige største hotell i massivtre. Fjellet har alltid vært et av Bodøs mest besøkte turmål, kjent for sin fantastiske utsikt. Nå strømmer det skuelystne fra hele verden for å oppleve den nye turistattraksjonen til Bodø, byen som er årets europeiske kulturhovedstad med svært mange besøkende. 

Taxisjåføren min bekreftet at det nye hotellet har gitt hele taxinæringen i byen mange nye kunder som vil bo og se hotellet, eller ta en kaffe og nyte utsikten. Utenfor hotellet er det rikelig med turmuligheter i det omkringliggende fjellandskapet. 

Hotellet er bygget på tomten til Turisthytta som ble reist i 1965, og som har vært et landemerke og yndet utfartssted for bodøværingene og tilreisende. I syvende etasje ligger hotellets restaurant, ATTME, som er et samarbeid med Nord Matstudio drevet av tre lokale kokker med to ganger Bocuse d’Or Europa-vinner og Christian André Pettersen i spissen. Trioen står også bak konseptet til Café Turisthytta.

– Wood Hotel Bodø seiler rett inn på topplista over spektakulære og unike opplevelser i Strawberry. Her har vi fått et fantastisk hotell med en magisk beliggenhet, og jeg er overbevist om at dette kommer til å bli en suksess, sier eier av Strawberry, Petter A. Stordalen i en pressemelding, og som selv deltok på åpningsfesten i juni.

Innholdsrikt resorthotell 

Wood Hotel Bodø er et innholdsrikt resorthotell med 145 rom, 32 hotelleiligheter, restaurant, kafé, konferansefasiliteter med møterom i første og syvende etasje, spa, og oppvarmet svømmebasseng på toppen. De 30 hotelleilighetene i bygget er privat eiet, men leies ut av hotellet når eierne ikke selv benytter dem. 

– Vi kunne ikke drømt om en bedre åpningsdag. Det er fantastisk å se den store interessen og entusiasmen vi møter hos dem som sjekker inn som de første gjestene våre, men spesielt alle de som husker gamle Turisthytta og som er glad for at det igjen er liv på toppen av Rønvikfjellet, sier Kenneth Stensland, direktør ved Wood Hotel Bodø til nettstedet FinalCall.travel. 

Trebruken 

Konstruksjonen over bakken er bygget i en kombinasjon med limtrebjelker og massivtre-elementer. Fasadeplatene utvendig er kledd med malmfurukledning.  

– Innvendig har vi gjort vårt beste slik at bygget har mye synlig treverk både i fellesrom og hotellrom, slik at besøkende får opplevelsen av at de er inne i et trebygg, sier arkitekt Thorvald Bernhardt, som er faglig leder og partner i KB Arkitekter som har tegnet bygget. 

– Hvilke erfaringer har dere gjort med å bygge en så stor konstruksjon i tre? 

– Vi tror tre er et av fremtidens viktige byggematerialer. Vi er glade for å ha fått delta og vunnet erfaringer med limtre og massivtre i et såpass stort og komplekst prosjekt, sier Bernhardt. 

– Det krever mer planlegging enn bygg i stål og betong tidlig i detaljprosjekteringen siden elementer må bestilles i god tid, og alle utsparinger til hovedføringer må landes tidlig. Det gir lite rom for omprosjektering underveis, og skaper fort forsinkelser dersom alt ikke er avklart i tide. Tre spenner ikke like langt som stål og betong, hvilket krever flere og større søyler som igjen setter begrensninger til planløsningen. Massivtre og limtre har utfordringer med lydtransmisjon og akustikk. Flere av massivtreveggene og søylene som skulle eksponeres måtte kles inn med isolasjon og gips for å ivareta lydkrav, forteller han.  

Lokalt interiør og lavt CO2-avtrykk

Interiøret på hotellet har mange kortreiste produkter produsert i Norge: Møblene er fra Slettvoll, møbelstoffene fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrik og sengene fra Jensen. Lampene på hotellet er håndblåst hos Hadeland Glassverk, og gulvteppene er produsert av resirkulert fiskegarn. Peisen er i kleberstein fra Kvam, og skiferen er fra Otta.

Ifølge byggherren var ambisjonen å redusere CO2-avtrykket med om lag 45 prosent ved å bygge hotellkonstruksjonen med limtredragere og massivtre-elementer i stedet for stål og betong. For å redusere energiforbruket fra driften, har hotellet inngått et samarbeid med Bodø Energi slik at hotellet kan produserer strøm via solceller på taket. Resultatet er at bygget har fått energiklasse A.

– Arthur Buchardt er en pioner på dette området, og har allerede vist resten av bransjen hvordan man både kan bygge og tenke nytt for å bidra til det grønne skiftet. Som eier og byggherre er han også en garantist for at hotellets innredning vil være norskproduserte møbler i så stor utstrekning som mulig. Så dette er et prosjekt med gode ringvirkninger, sier Stordalen. 

Kort om prosessen.

Bernhardt forteller at de tok over et ferdig regulert bygg, og måtte gjøre det som var teknisk mulig innenfor de overordnete rammene og økonomien som var bestemt. Det var også en utfordring at mye av bygget ble prosjektert under koronaperioden. 

– Våre utfordringer var knyttet til det å overta et prosjekt som, langt på vei, var låst hva angikk planløsning og hovedform. Vi så det derfor som vår oppgave å gjøre det beste ut av det mulighetsrommet som forelå, sier han. 

Hotellet har fått kritikk for plasseringen, dimensjonen og estetikken og at det ikke har tatt nok hensyn til omgivelsene. 

Hva synes du selv om bygget og om kritikken? 

– Plassering og stedstilpasningen, kan vel gjerne diskuteres. Da vi tok over prosjekteringsansvaret forelå en godkjent reguleringsplan. Vi er tilfredse med estetikken utfra de mulighetene som forelå. Vi synes det har blitt et fint hotell, med gode detaljer, god funksjonalitet og fantastisk utsikt i naturlige spektakulære omgivelser.

Av det vi har fått av tilbakemeldinger fra hotellgjestene er de strålende fornøyde, sier  Bernhardt. 

Fakta: 

Fasiliteter: Leiligheter, hotellrom, restaurant, kafé, bar, 5 konferanserom, spa, sauna og utendørs oppvarmet svømmebasseng på toppen. 

Antall private leiligheter: 32

Antall ordinære hotellrom: 145

Totalt bruttoareal: 9.630 m²

Kostnader: Om lag 600 mill.

Byggherre: Arthur Buchardt og AB Invest

Arkitekt: KB Arkitekter AS

Rådgivende ingeniør trekonstruksjon: Sweco

Totalentreprenør: HENT

Trebruk: 

Fasaden: Malm100 kledning fra Moelven

Massivtre-elementer: Stora Enso 

Limtre: Moelven

Kostnader: Om lag 600 mill.

Interiør: 

Møbler: Slettvoll

Møbelstoffer: Gudbrandsdalens Uldvarefabrik

Senger: Jensen. 

Lampene: Håndblåst fra Hadeland Glassverk

Gulvteppene: Resirkulert fiskegarn. 

Peisen: kleberstein fra Kvam, og skifer er fra Otta.

Energi: blant annet solceller på taket.